В умовах, коли Україна прагне відійти від використання російського газу і тим самим зміцнити свою енергетичну незалежність, питання енергобезпеки в країні визначено одним із пріоритетних. Уряд нашої держави окреслив чіткий курс на перехід до енергоефективного та енергоощадливого використання енергоресурсів, впровадження інноваційних технологій у цій сфері. Необхідно розв’язати непросту для країни проблему — зменшити частку енергоресурсів у структурі витрат на виробничі та соціально-побутові потреби, яка нині досить висока і в структурі тарифів становить подекуди 70—75%. 

Перший серйозний крок у цьому напрямі Україна має зробити у нинішньому опалювальному сезоні — на 30% скоротити обсяги споживання газу, а впродовж п’яти найближчих років зменшити споживання блакитного палива на 50%. Позитивного результату можна досягти у партнерстві держави, бізнесу і громади, залученні інвестицій з різних джерел, використовуючи як вітчизняні, так і зарубіжні напрацювання.

Допоможе європейський досвід

Фахівці зауважують, що нині головне джерело енергії — викопне паливо: природний газ, нафта й вугілля. Ці ресурси дуже дорогі й негативно впливають на довкілля. Отже, потрібно шукати альтернативу, переходити на відновні джерела — використовувати енергію вітру, сонця, землі, біогазу тощо. Європа давно вже оцінила їх перспективність. В Україні також є позитивні приклади використання нетрадиційних джерел енергії, однак ми тільки на початку шляху до активного впровадження відповідних технологій.

Застосування альтернативних джерел енергії викликає неабияку зацікавленість у нашому суспільстві, і це зумовлено не лише нагальною потребою заощаджувати гроші (особливо за нинішніх обставин), а й обраним державою курсом на інтеграцію в європейське співтовариство.

Фахівці найефективнішим і найперспективнішим з альтернативних рішень в теплоенергетиці називають теплові насоси — прилади, що не потребують дороговартісних енергоресурсів, оскільки використовують теплову енергію, що міститься в землі, повітрі чи грунтових водах.

Нині проблема економії енергоресурсів постала особливо гостро і набула справді державної ваги. У її вирішенні Україна може взяти на озброєння європейський досвід, адже в Європі завдяки використанню теплових насосів навчилися ефективно розв’язувати енергетичні проблеми. Існує не лише практика застосування геотермальних установок, а й успішне устаткування, яке може зацікавити як промислові підприємства, так і житловий сектор. Головне — зорієнтуватися, яка саме модель буде найприйнятнішою і найефективнішою для конкретного об’єкта.

На виставці «Незалежна теплоенергетика» продукція MasterTherm викликала інтерес у фахівців

Альтернатива для міських бюджетів

Зокрема, на недавній національній спеціалізованій виставці-форумі «Незалежна теплоенергетика», що відбулася в Києві, представили напрацювання в галузі енергоощадних технологій.

Серед них увагу привернув стенд, на якому демонстрували теплові насоси чеської фірми MasterTherm, офіційним представником якої в Україні є ТОВ «ПІБ ІНВЕСТ» з міста Бровари на Київщині. Відвідувачів виставки дуже зацікавили представлені технологічні новинки, а надто — керівників міст і районів, які давно вже переймаються проблемою економії енергоресурсів, а також наповнення своїх бюджетів.

За словами засновника товариства Петра Бабича, на виставці представлено сертифіковану високотехнологічну продукцію найбільшого виробника і експортера теплових насосів у Чехії, яка прислужилася багатьом європейським містам і може стати суттєвим виходом з енергетичного піке й для українців. Теплонасоси MasterTherm дуже добре зарекомендували себе в 16 країнах, зокрема в Німеччині, Нідерландах, Франції, Велико?британії, Ірландії, Швейцарії, Словенії, Польщі, Румунії. Там реалізовано вже понад 5000 проектів. Теплові насоси MasterTherm отримали сертифікат авторизованої державної випробувальної лабораторії Інституту машинобудування у Брно, що свідчить про досягнення робочих параметрів та відповідність чинному стандарту CSN EN 14 511. Також вони сертифіковані британським органом із сертифікації ВВА, а ще схвалені для отримання урядових дотацій під час експлуатації у Великій Британії, Голландії, Швейцарії та Німеччині. Окремі модельні ряди отримали знак якості для теплових насосів Q-Label згідно з методикою Європейської асоціації теплових насосів (ЕНРА). Компанія MasterTherm має сертифікат якості відповідно до стандарту ISO 9001:2008.

Українські і чеські спеціалісти постійно беруть участь у форумах з енергоощадності

Висока якість та повна сервісна підтримка дають можливість компанії забезпечувати умови гарантії та обслуговування, що виходять за межі стандартних. Основний гарантійний термін становить 2 роки, а термін спеціальної продовженої гарантії — 7 років з моменту експлуатації.

— Наша фірма здійснює повний супровід цих теплонасосів: гарантійне і сервісне обслуговування, тобто робимо все, щоб люди побачили і зрозуміли, наскільки ефективним для них є це поки що нове на нашому ринку обладнання. Адже тут ідеться не стільки про комерцію, скільки про вирішення найважливішого для нашої держави питання — зменшення споживання природного газу і перехід на альтернативні, до того ж заощадливі для гаманця і нешкідливі для екології енергоресурси, — пояснює головний інженер товариства Володимир Іваницький.

Відвідувачі виставки, які зупинялися біля стенду, цікавилися, наскільки складні в управлінні ці теплонасоси. Фахівці пояснили, що все дуже просто, тим паче, що теплонасоси Master Therm можна легко підключити до Інтернету. Тож користувач може управляти роботою насоса з будь-якого місця через персональний комп’ютер, ноутбук, смартфон або виставляти робочі параметри. Завдяки онлайн-діагностиці роботи насоса його обслуговування досить просте, а операції можна виконувати дистанційно. Зазначимо, що робота всього устаткування MasterTherm підлягає постійному моніторингу в режимі активногго часу.

Під час відвідання підприємства в Чехії, де працюють теплонасоси MasterTherm

Обігріє і житло, і виробничий комплекс

Фахівці зауважують, що теплові насоси, які розроблені саме для опалення будинків, працюють таким чином: охолоджуючись, первинна сфера (земля, вода, повітря) передає своє тепло до вторинного контуру — системи опалення об’єктів. Потужність обігріву теплового насоса це сума потужності, отриманої із зовнішнього середовища, і теплової потужності, що виникла за рахунок роботи компресора. Звісно, для забезпечення теплового комфорту в приміщенні, що опалюється, тепловий насос має бути відповідної потужності.

Отже, відповідно до того, яке джерело тепла використовується в теплових насосах, вони розподіляються на системи: земля-вода, вода-вода або повітря-вода. І це дає змогу використовувати таке обладнання для опалення не лише житлових будинків, а й промислових об’єктів. Керівники тих чи тих структур уже визначають для себе, що дешевше — послуговуватися старим, зазвичай газовим обладнанням чи перейти на ресурсоощадне. А отже, й економне для бюджету підприємства чи організації.

А поміркувати є над чим. Адже використання теплонасосів на промислових підприємствах уможливлює значну економію тепла, досягання відновлення відпрацьованого тепла, до того ж насос працює і в режимі охолодження чи підігрівання води.

Про ефективність геотермальних установок у промислових масштабах красномовно свідчить європейський досвід. Наприклад, встановлені в празькому ТОВ «NVM Plasma» теплові насоси вода-вода загальною потужністю 1,2 Мвт забезпечили 940 МВт/г річної економії енергії порівняно з традиційним опаленням, і заощадили 2 мільйони 400 тисяч чеських крон за рік. А інвестовані в технологічну новинку гроші окупилися за 4 роки. До речі, цей проект свого часу отримав звання «Екологічна споруда року».

КОМПЕТЕНТНО

Петро БАБИЧ,
засновник ТОВ 
«ПІБ ІНВЕСТ»:

— У нашій компанії працюють справжні патріоти України, тож ми давно замислювалися над тим, як допомогти співвітчизникам відмовитися від дорогого російського газу. І приємно, що знайшли підтримку у своїх чеських колег, які підказали, в якій сфері шукати дієву альтернативу залежності не лише від блакитного палива, а й від інших енергоресурсів — вугілля, дров, мазуту тощо. Сподіваємося, що з часом теплові насоси набудуть широкого розповсюдження в Україні, а це допоможе людям не лише економити кошти, а й дбати про належний стан довкілля. Адже всі ми хочемо жити в комфортному середовищі.

ДУМКА ФАХІВЦЯ

Володимир ЛАППА,
співзасновник ТОВ
«ПІБ ІНВЕСТ»:

— Зрозуміло, що енергоресурси в Україні найближчим часом будуть дорожчати. Український уряд затвердив графік підвищення тарифів на природний газ для населення на період з травня 2015 року по травень 2017-го.

Саме тому держава приділяє значну увагу енергоощадним технологіям. Теплові насоси з кожним роком стають більш затребуваними в опаленні та гарячому водопостачанні як приватних будинків, так і промислових об’єктів.

Європа в цьому питанні прискорилася, адже установка теплових насосів приносить їхнім власникам істотні переваги: низькі витрати на опалення, комфорт і зручність в експлуатації упродовж усього року.