УВІЧНИЛИ

Одеський письменник повернувся додому в бронзі

Цими днями  у Південній Пальмірі відкрито пам’ятник самобутньому письменнику Ісаку Бабелю,  одному з найколоритніших одеситів, який увічнив рідне місто в багатьох творах. Одеса  віддячила пам’ятником на розі вулиць Рішельєвської та Жуковського — навпроти будинку,  де мешкав митець.

Увічнений у бронзі Бабель сидить на східцях із записником у руках. Поруч — символічне колесо. «Це колесо долі, колесо з ейзенштейнівського візка і колесо із возів Кінармії», — пояснює автор пам’ятника, московський скульптор Георгій Франгулян. Східці ж, за його словами, можуть трактуватися і як поріг рідного дому, і як Потьомкінські сходи.

— Бабель повернувся до Одеси не указами політиків, не закликами національних лідерів. Бабеля до нашого міста повернули любов і вдячність одеситів до великого письменника! — виголосив під час відкриття монумента Одеський міський голова Олексій Костусєв.

Ще 2008 року його спорудження ініціював Всесвітній клуб одеситів. Необхідні 400 тисяч доларів понад два роки збирали у 14 країнах. . Через проблеми з фінансуванням відкриття пам’ятника кілька разів переносилося. Не склалося у січні 2010-го до 70-річчя від дня трагічної загибелі письменника під час сталінських репресій. До 13 липня 2011р. — на річницю від дня народження Бабеля — теж ще не все було готовим.

Та  до дня народження рідного міста все ж сподобились. У відкритті пам’ятника взяли участь нащадки Ісака Бабеля — його донька Лідія, онук та правнук, а  ще — понад тисяча одеситів, котрі прийшли вшанувати автора «Одеських оповідань» і «Кінармії» — творів, що зробили одеський колорит надбанням усього людства.