Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»

Третій всеукраїнський футбольний турнір «Кубок ЮНІСЕФ» серед команд дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах, відбувся днями на стадіоні навчально-тренувального комплексу Федерації футболу України імені Віктора Баннікова. 

Цього року участь у турнірі взяли 160 дітей з Одеси, Києва, Миколаєва, Херсона, Тернополя, Івано-Франківська, Дніпропетровська та Львова. Це були діти-сироти та позбавлені батьківського піклування, діти з обмеженими можливостями, діти з притулків і ті, яких торкнулась проблема ВІЛ. Вперше до них долучилися  представники  сімей переміщених осіб, які переселилися з Криму та сходу України. «Футбол дає мені віру в те, що, попри все, я зможу подолати усі труднощі», — сказав Селім, 12-річний кримчанин, який нині  разом зі  своїми батьками тимчасово живе у Львові.

Неважко здогадатися, за кого вболіватимуть переможці на мундіалі. Фото Укрiнформу

Футбольний турнір підтримали відомі українські футболісти, зокрема Олександр Шовковський, Олександр Рибка, Євген Коноплянка, Андрій Шевченко, Андрій П’ятов, Даріо Срна та Андрій Воронін.

Цього року «Кубок ЮНІСЕФ» нагадував формат чемпіонату світу з футболу в Бразилії, який розпочнеться 12 червня. Кожна команда обрала назву країни, яка братиме учать у мундіалі. Офіси ЮНІСЕФ у всьому світі, зокрема в таких країнах, як Португалія, Іспанія, Сполучені Штати Америки, Уругвай, Японія, Велика Британія, Німеччина, Швейцарія, Франція та Італія, підтримали українських дітей у соціальних мережах.

Перемогу святкувала команда ЦФЗН «Спорт для всіх» зі столичної Троєщини. Воно й не дивно, адже хлоп’яча команда мала назву «Іспанія». У фіналі вони зіграли зі збірною соцмережі (Камерун), яку обіграли з рахунком 3:0. Переможці отримали кубок та призи — кросівки та футболки. Також кожній команді подарували новенький футбольний м’яч.

У рамках цих змагань відбулася церемонія підписання меморандуму про співпрацю між Федерацією футболу України та ЮНІСЕФ. Голова Представництва ЮНІСЕФ в Україні Юкіе Мокуо закликала всіх об’єднатися заради дітей: «Ми в ЮНІСЕФ хочемо, щоб кожна дитина щодня була оточена любов’ю, турботою та повагою. Я вірю, що саме футбол зможе об’єднати нас заради допомоги дітям».