Зимові канікули діти зі східних регіонів України із задоволенням проводять у західних областях, жителі яких гостинно приймають численні делегації, знайомлять з українськими традиціями зимових свят,  відігрівають любов’ю та увагою. Так врешті-решт  народжується порозуміння між мешканцями  різних регіонів та усвідомлення складності  історичного шляху нашої спільної Батьківщини.

Луганські школярі розмістилися у затишних кімнатах правознавчого ліцею в Луцьку. Фото надане прес-службою Луцької міської ради

Волинь. Луганські школярі новий рік почали у Луцьку

Валерій МЕЛЬНИК,
«Урядовий кур’єр»

Двадцять учнів з міста Кремінна Луганської області новий рік почали знайомством з Волинською областю. В такий спосіб Луцька міська рада відгукнулася на прохання голови Луганської ОДА Геннадія Москаля прийняти на зимові канікули дітей із цього розбитого бойовими діями регіону.

З перших хвилин перебування на волинській землі посланців сходу країни оточили увагою. Місцем їхнього тимчасового проживання став правознавчий ліцей з посиленою фізичною підготовкою.

— Для дітей з Луганщини створено всі належні умови, їм забезпечено змістовний відпочинок. Для знайомства з областю передбачено відвідини історико-архітектурного заповідника «Старе місто», Луцького замку, краєзнавчого музею. Заплановано поїздки до музею-садиби Косачів у селі Колодяжне Ковельського району, де жила і творила наша геніальна Леся Українка, — розповів Луцький міський голова Микола Романюк, який разом із своїм першим заступником Святославом Кравчуком, керівниками структурних підрозділів міської ради, головою Волинського обласного благодійного фонду «Дитяча місія. Україна» Людмилою Лонюк приїхали привітати гостей з Луганщини.

Не обминуть юні мандрівники увагою і місць, що нерозривно пов’язані із хрестителем Русі рівноапостольним Великим князем Київським Володимиром Великим в екскурсії до заповідника «Стародавній Володимир» та Свято-Успенського Святогірського Зимненського жіночого монастиря.

Звісно, діти також мають змогу активно спілкуватися з волинськими однолітками, знайомитися із різдвяними традиціями краю.

— Ми хочемо, щоб ви відчули: у цьому великому світі ми з вами — не чужі один одному люди. І будемо завжди раді вас зустрічати у себе, — підкреслив начальник управління освіти міської ради Олег Гребенюк.

Звісно, не обійшлося і без подарунків для гостей, взаємного обміну сувенірами. «Ми вже побували у Львові, Ужгороді, Івано-Франківську, але такою теплої зустрічі у нас ще не було,  — висловила емоції вчитель історії та правознавства з Кремінної Галина Білоус. — А тому  неймовірно вдячна за тепло ваших душ, яке ви даруєте нам!» На згадку про перебування у школі-ліцеї залишаться виготовлені руками луганських учнів картини на шевченківську тематику.

Хочеться вірити, що тепер правду про те, які насправді українці західної частини країни, батькам розкажуть діти — найкращі посли миру.

Донеччина. Діти із зони АТО колядували  на Івано-Франківщині

Павло КУЩ, 
«Урядовий кур’єр»

Майже 500 школярів із Донеччини, які мешкають у зоні проведення АТО, відсвяткували Різдво в Івано-Франківській області, де змогли повчитися багатющих споконвічних народних традицій, якими супроводжуються Новорічні свята у Західній Україні.

Як повідомили «УК» у Донецькій обласній державній адміністрації, всього із залізничного вокзалу Краматорська у дорогу вирушили 490 дітей — учні 4—8 класів із Добропілля, Красноармійська, Красного Лиману, Краматорська, Вуглегірська, Артемівського, Костянтинівського та Ясинуватського районів. Юні донеччани проводять в Івано-Франківській області зимові канікули, тобто відпочиватимуть майже два тижні.

Безплатну поїздку спеціальним потягом Укрзалізниці та проживання у родинах, де є їхні ровесники, дітям із зони АТО організували місцеві народні депутати за підтримки і сприяння Донецької облдержадміністрації. Керівники обласної влади сподіваються, що малі земляки не тільки добре відпочинуть, а й зможуть істотно поповнити свої знання про звичаї й традиції українців.

«Наші діти — наше майбутнє, і саме тому вони повинні побачити, яка у нас велика і різноманітна країна, — сказав заступник голови Донецької ОДА Володимир Лаврик, проводжаючи дитячу делегацію. — У них з’явилася чудова можливість поспілкуватися з ровесниками із Івано-Франківської області, завести нові знайомства. Ці контакти, безумовно, допоможуть пожвавити дружбу між нашими регіонами, між «східняками» й «західняками», а отже, зміцнять країну».