Перший заступник голови
Державної пенітенціарної служби
Сергій СИДОРЕНКО

— Протягом тривалого часу одним з найбільш проблемних питань було перенаповнення слідчих ізоляторів та неможливість забезпечити умови утримання в таких установах ув’язнених і засуджених відповідно до вимог чинного законодавства та європейських стандартів. Для її розв’язання вживали різних заходів. Зокрема, покращенню ситуації у слідчих ізоляторах та залученню до розв’язання їхніх проблем місцевих органів влади значною мірою сприяла реалізація доручень Президента України від 9 квітня та від 23 травня 2012 року стосовно невідкладних заходів для посилення конституційних прав і законних інтересів громадян в установах попереднього ув’язнення. Але подальша ситуація з наповненням слідчих ізоляторів пов’язується із застосуванням прогресивних норм кримінально-процесуального законодавства, насамперед нового КПК у частині видів та порядку застосування попереджувальних заходів.

Як результат, з 20 листопада 2012 року чисельність осіб, які перебувають у слідчих ізоляторах, зменшилась майже на 6 тисяч і станом на 15 квітня цього року становила 26 391 особу. Загалом же завдяки заходам з розвантаження слідчих ізоляторів, вжитим спільно з органами прокуратури, чисельність їхнього контингенту з початку минулого року скоротилася більш як на 11 тисяч осіб.

Застосування норм нового кодексу дало можливість скоротити чисельність осіб, які щомісяця прибувають до слідчих ізоляторів, більш ніж у 4 рази: якщо раніше, за «старим» КПК, слідчі ізолятори щомісяця приймали в середньому 4 тисячі заарештованих, то нині — не більш як 900 осіб. Безперечно, така динаміка скорочення чисельності контингенту створює сприятливі передумови для реконструкції житлових приміщень та забезпечення цивілізованих побутових умов утримання осіб, узятих під варту.