МЕТА

Наша країна цілком здатна вдвічі збільшити туристичний потік до 2022 року

За оцінкою Всесвітньої туристичної організації при ООН, наша держава дев’ята в Європі за кількістю туристів, які відвідують країну. «Ми ставимо за мету до 2022 року збільшити кількість туристів, які приїдуть до нас, до 50 мільйонів на рік. Також особлива увага приділяється розвитку внутрішнього туризму. Для цього до кінця року буде розроблено державну програму», — заявив на урядовому брифінгу віце-прем’єр-міністр Олександр Вілкул, презентуючи Концепцію розвитку туризму та курортів до 2022 року (розробити Державну цільову програму розвитку туризму та курортів уряд доручив Державному агентству з туризму та курортів до кінця 2013 року).

Для досягнення успіху потрібно фокусувати інвестиції на найпривабливіших напрямках відповідно до конкретної території і системно їх вкладати на засадах державно-приватного партнерства.

Віце-прем’єр висловив думку, що, скажімо, для Полтавщини першим кроком може стати розвиток лікувального курорту «Миргород» та зеленого туризму. Для промислових регіонів — розвиток індустріального туризму, для Криму — створення інфраструктури для цілорічного відпочинку, а також диверсифікація послуг, наприклад, розвиток гірського та спелеотуризму.

«В рамках реалізації концепції українське законодавство у сфері туризму і курортів буде приведено у відповідність до європейських норм. Туристи мають бути впевнені, що сервіс відповідає кількості «зірок» так само, як у будь-якій країні Європи», — заявив урядовець. Окрім цього, до 2022 року у цій сфері має збільшитись у 2,5 раза (до мільйона) кількість робочих місць. Заплановано впровадити і європейський принцип доступності до об’єктів туристичної та курортної інфраструктури людей з обмеженими можливостями.

«Важливою складовою розвитку туризму в Україні залишається взаємодія з іншими країнами. Наприклад, розвиток круїзного туризму в акваторії Чорного моря, організація авіасполучення і спільних туристичних маршрутів прикордонними територіями. Ми запропонували нашим сусідам відповідну концепцію. Про це говоритимемо на Міжнародному туристичному форумі в Києві у жовтні — «Україна цікава світу».

Підвищенню іміджу нашої країни сприяють культурні події та спортивні свята світового рівня. Цього року ЮНЕСКО включив до списку Світової культурної спадщини дерев’яні церкви Карпатського регіону та Древнє місто Херсонес Таврійський. У грудні 2013 року Україна вперше очікує надання Петриківському розпису статусу Всесвітньої нематеріальної спадщини.

«Українці й гості нашої країни повинні мати змогу комфортної подорожі Україною, отримувати якісний сервіс. І бачити, яка унікальна й красива наша рідна земля», — пояснив Олександр Вілкул.

Коротко на брифінгу він сказав про те, що держава має жорстко контролювати якість пального, адже це важливе питання не лише з точки зору туристичної інфраструктури і туристичних можливостей, а як функціонування всієї транспортної системи. А окремо заявив, що ціни на квитки в поїздах Hyundai та Skoda в Україні не дорожчатимуть (Кабмін відхилив пропозицію про введення ПДВ на квитки в поїздах Інтер-сіті). 

Такий рівень відпочинку, на жаль, залишається звичним для більшості наших громадян. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ