Служба безпеки України пропонує повернути кримінальну відповідальність за товарну контрабанду, яку скасували в 2012 році. Йдеться про незаконне транспортування підакцизної групи товарів. Саме їх найчастіше затримують на кордоні.

Експеримент провалився

«В умовах кризового функціонування економіки боротьба з транскордонними злочинними угрупованнями, які намагаються уникнути оподаткування, використовуючи різноманітні тіньові схеми для обману контролюючих держслужб, набуває нового змісту, — заявив перший заступник голови СБУ Юрій Артюхов під час прес-конференції в Кабінеті Міністрів. — Оскільки правоохоронці протидіють підриву економіки держави й створенню штучних перешкод на шляху до стабілізації економіки, в межах цієї боротьби ми повинні використовувати всі існуючі важелі. Служба безпеки подаватиме свої пропозиції в парламент, Президентові України, щоб повернути кримінальну відповідальність за економічну контрабанду».

Юрій Артюхов зазначив, що декриміналізація товарної контрабанди, яку запровадили в 2012 році, не дала очікуваного грошового ефекту, а лише спричинила посилення незаконного переміщення товарів через державний кордон. «Такий стан справ змушує СБУ прискорити законотворчі зусилля щодо повернення кримінальної відповідальності хоча б за контрабандне переміщення підакцизної групи товарів. На мою думку, це стане дієвим запобіжником для контрабандистів, тому що відповідати доведеться не тільки економічно, але й позбавленням волі», — підкреслив він.

Нагадаємо: у 2012 році скасували кримінальну відповідальність за деякі діяння у сфері господарської діяльності і замінили її на адміністративну — сплатою штрафів. Ці новації стосувалися контрабанди товарів.

Уперше питання про скасування кримінальної відповідальності за товарну контрабанду порушили  майже 15 років тому, коли ухвалювали нову редакцію Кримінального кодексу України. Стаття про декриміналізацію, яку запропонувала група народних депутатів та підтримав тодішній Президент Леонід Кучма, спричинила жорсткий опір одного з авторів кодексу — нардепа Юрія Кармазіна. Зрештою він зумів переконати главу держави, що така законодавча норма не потрібна. Згодом парламентарі знову повернулися до ідеї про декриміналізацію товарної контрабанди, навівши як приклад європейське законодавство, і за часів Януковича такі зміни внесли.

Чотирилапі «прикордонники» — надійні помічники правоохоронців у пошуку контрабанди. Фото з сайту dpsu.gov.ua

Великий цигарковий шлях

Під час прес-конференції йшлося про співпрацю Служби безпеки України та Державної прикордонної служби у сфері протидії транскордонній злочинності. Зокрема про спільний кримінальний аналіз та оцінку ризиків, створення об’єднаних оперативних груп, а також планування і проведення цільових міжрегіональних операцій.

«Ми спільно впроваджуємо сучасні форми і методи виявлення осіб, причетних до екстремізму, пошуку засобів терору і диверсій, вдосконалюємо способи протидії незаконній міграції, торгівлі людьми та економічній злочинності», — зазначив голова Держприкордонслужби Віктор Назаренко. Він наголосив, що з жовтня 2014 року посилено протидію незаконному переміщенню через кордон товарів і вантажів.

За цей час (без урахування смуги безпеки в зоні проведення АТО) припинено незаконне переміщення товарів на загальну суму понад 80 мільйонів гривень. Переважно це тютюнові вироби (південні і західні ділянки кордону), спирт і алкогольні напої (кордон з Молдовою), продукти харчування й промислові товари (східна ділянка, особливо в межах Сумської області).

Голова Держприкордонслужби підкреслив, що основним контрабандним товаром були і залишаються тютюнові вироби. Тільки з жовтня припинено незаконне переміщення майже 1,5 мільйона пачок сигарет. Наприклад, на Чернівецькому та Мукачівському напрямках викрито 66 спроб переміщення в Румунію майже 350 тисяч пачок, а на Придністровському сегменті лише в лютому затримано понад 325 тисяч пачок сигарет на суму понад 7 мільйонів гривень.

Прикордонники Луцького загону 3 березня спільно зі співробітниками СБУ викрили канал переміщення залізницею сигарет до Польщі. Зі схованок, обладнаних всередині колод, вилучено майже 25 тисяч пачок сигарет. За кілька днів у пункті пропуску «Порубне» під час огляду вантажівки з пиломатеріалами виявлено 125 тисяч пачок сигарет. Виявляли сигарети і у вантажних вагонах під рудою, в деревному вугіллі, обладнаних подвійних днищах і стінках автомобілів.

Віртуози підпільного експорту

Активізувалося контрабандне переміщення споживчих товарів на східній ділянці кордону. За словами Віктора Назаренка, тільки в Сумській області унеможливили 44 спроби переміщення поза пунктами пропуску сала, сиру, взуття та інших товарів широкого вжитку на суму 1,5 мільйона гривень.

Крім того, викрили 16 спроб вивезення бурштину загальною вагою майже 300 кілограмів. Найбільші партії сонячного каменю виявили в пункті пропуску «Рава-Руська» та аеропортах «Бориспіль», «Жуляни» і «Львів». Так, в останньому із них 22 лютого затримали трьох осіб з 75 кілограмами бурштину вартістю понад 2,5 мільйона гривень.

У пункті пропуску «Ягодин», що на кордоні з Польщею, унеможливили незаконне ввезення комп’ютерної техніки й кондитерських виробів за сприяння корумпованих чиновників контрольних служб. За цими фактами порушено кримінальні провадження. А торік 6 листопада задокументовано факт порушення порядку процедури прикордонно-митного оформлення великої партії оргтехніки.

Викрито злочинні схеми у морських і річкових портах. Приміром, на Дунаї запобігли кільком спробам незаконного переміщення нафтопродуктів. Віктор Назаренко розповів, як у лютому Держприкордонслужба спільно з СБУ в Ренійському порту перекрила канал незаконного ввезення високоякісного пального — як вторинного нафтопродукту. Затримано російське судно з понад 1600 тоннами платформату (присадка для нафти), який намагалися ввезти, ухиляючись від сплати податків.

Організатори злочинних схем намагаються використовувати Миколаївські порти для фальшивого транзиту сигарет з Білорусі до Туреччини, реально повертаючи їх в Україну. Вже цього місяця під час спільних заходів виявили 23 контейнери з сигаретами такого транзиту. Ведеться перевірка.

Коли саме буде змінено законодавство й посилено відповідальність контрабандистів, в СБУ не уточнюють, але підкреслюють, що це потрібно зробити якомога раніше заради захисту легального сектору економіки.