МОЛОЧНІ НОВАЦІЇ 

Експеримент довів свою корисність, але масово чомусь поки що не впроваджується
 

Три роки тому, приїхавши до села Бакаєве якраз на іменини, коли відзначалося його сторіччя, звернув увагу на щойно створений тоді обслуговуючий кооператив «Мілкодар». Як пояснили люди, його необхідність була викликана потребою забезпечити стабільні ціни на молоко, яке заготовляють від населення представники молокозаводів. Підтримуючи жителів села в обробітку присадибних ділянок, забезпеченні посівним матеріалом, кормами, місцеве ТОВ «Мрія» сприяло тому, що у власних господарствах людей почало з’являтися дедалі більше худоби. Зі створенням кооперативу, куди вступило чимало селян, було усунуто посередників, які раніше й збивали заготівельні ціни на молоко.

Місцеві керівники казали тоді, що кооператив — експериментальний. Побачимо, мовляв, як піде. Пішло ніби непогано. Сьогодні в члени кооперативу вступили вже 74 жителі села. Кажуть, тримати корів тепер стало вигідно. Якщо здаєш щодня літрів по двадцять і більше за ціною приблизно трьох гривень, за місяць набігає непогана сума. До того ж місцева «Мрія» власникам худоби всіляко допомагає: молоко заготовляють автоцистерною товариства. Приймальник перевіряє продукцію на жирність, щільність та кислотність, адже від цього залежить оплата. Здане населенням молоко охолоджується в холодильній установці місткістю 650 кілограмів. Потім його забирає машина Іркліївського молокозаводу.

Молоко заготовляють автоцистерною і за графіком. Фото clicr.ru

До появи кооперативу приватні заготівельники збирали молоко під дворами для Іркліївського, Черкаського, Хорольського та Пирятинського молокозаводів. Бувало, платили населенню по 1,8 гривні за літр молока і в один голос лякали, що далі буде ще дешевше, згадує голова «Мілкодара» Владислав Шкурко. Разом з гендиректором ДП «Златодар» Володимиром Лук’янцем, який є інвестором ТОВ «Мрія», вирішили якось вплинути на ситуацію. До того ж облдержадміністрації «революційну» ідею щодо створення обслуговуючого молочного кооперативу в Бакаєвому підтримали.

— Нашій Травці, — розповіла член кооперативу Олександра Янченко, — одинадцять років і вона у сім’ї — головна годувальниця. Я не роздумуючи вступила до кооперативу з першого дня заснування. Щодня здаю не менше 20 літрів молока. Важко доглядати худобу, але тепер хоч недарма.

— Тепер молокозавод доплачує «Мілкодару» за організацію збирання молока. «Мрія» допомагає силосом, соломою. Через кооператив це виходить вигідніше, дешевше, — розповідає член кооперативу Таїсія Беркута.

Надія Сира, яка теж вступила до кооперативу, коли він створювався, має трьох корів. Каже, що є й такі сім’ї, де й по чотири годувальниці. Однак таких мало. Не кожен наважується брати на себе цей щоденний клопіт, важку працю — і напоїти, й корми приготувати, й подоїти. З досвіту й до темна. Та й рук не вистачає для всіх чотирьох, кажуть господарі. Треба б доїльні апарати, а вони не дешеві. Та й спарувати худобу коштує грошей, які раніше приватнику платили. Добре, що тепер кооператив ці питання вирішує. 

Як розповів начальник управління агропромислового розвитку Чорнобаївської райдержадміністрації Ігор Голік, кооператив у Бакаєвому — не єдиний у районі. Успішно розгорнув свою роботу й кооператив «МолТранс», який нині вже «накриває» більшість сіл району. Як виявилося, і не тільки Чорнобаївського.

Його співзасновники — два молокозаводи, Іркліївський та чорнобаївське приватне підприємство «Імперіал-плюс», яке виготовляє згущене молоко й вершкове масло. Кооператив працює ще й у сусідніх Драбівському та Золотоніському районах. У кожному селі кооператив має свого представника. Він установлює графік здачі, дає інформацію про ціни. Стежить, щоб молокозаводи вчасно розраховувалися із селянами. Кооператори планують відкривати доїльні цехи. Домовляються із сільгоспвиробниками, аби забезпечували селян силосом. Крім того, кожен член кооперативу «МолТранс», окрім стабільної ціни молока, може отримати економічну, юридичну та соціальну підтримку, наприклад, купити корову у кредит тощо.

В області розроблена програма підтримки розвитку сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів на період до 2015 року. Але сказати, що вона активно реалізовується, не можна. Заклик створювати такі формування для багатьох районів так і лишився гарним побажанням. Як розповів начальник головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Вадим Рудишин, коштів під згадану програму на нинішній рік не виділено зовсім. І все ж два десятки молочарських кооперативів у різних районах діє.

Селяни не чекають милості від бюджету. То там, то тут виникають нові форми організації заготівель, які були б вигідні кожному виробникові сільгосппродукції. Приміром, у селі Богодухівка Чорнобаївського району, за словами начальника управління агропромислового розвитку райдержадміністрації Ігоря Голіка, до кінця нинішнього року запрацює кооператив із заготівлі свинини. Для нього вже відведено землю, є кваліфіковані заготівельники. Це, як вважають у районі, буде неабияким стимулом для відродження свинарства. Підтримати б подібні починання не на словах, а на ділі…