ОРЕНДА

Вартість найму в будинках та квартирах Криму зростає,  але поліпшилися й умови проживання

Дорожнеча відпочинку на курортах Туреччини та Єгипту, яка склалася цього року, спонукає вітчизняних потенційних відпочивальників шукати недороге літнє «задоволення» в українському Криму. За даними фахівців, значно зросте потік росіян, які після кількох років «застою»  знову «відкривають» для себе цей курортний куточок. Якими ж будуть ціни на квартири, будинки чи кімнати влітку на сонячному півострові? Чи покращилися умови для відпочивальників?

Беруть  кондиціюванням

За словами керівника АН «Планета Крим» Ігоря Захарченка, цього сезону ціни на проживання у квартирах та будинках у Криму зросли в середньому на 5-10%. Але, слід зауважити, що червень не є показовим і вартість помешкань біля моря завжди цього місяця дешевша, ніж у липні-серпні, коли спостерігається пік напливу відпочивальників.

Чому зросли ціни на оренду, адже зарплати українців не стали більшими? «Власники курортної нерухомості пояснюють це подорожчанням послуг житлово-комунального господарства та поліпшенням умов проживання», — зазначає  І. Захарченко.

У чому ж проявляються ці поліпшенні умови? Чи є вони взагалі? Адже чимало українців слушно скаржилися останніми роками на низьку якість послуг та зависоку вартість оренди помешкань на півострові.

Кореспондент «Урядового кур’єра» провів своє міні-розслідування і вияснив, що переважна більшість господарів квартир та будинків, які здаються під найм відпочивальникам, обладнана кондиціонерами. «Минуле літо, як ви знаєте, було надто спекотним, туристи нарікали, що в кімнатах, де вони мешкають, немає охолодження. Цього року ми обладнали всі наші помешкання кондиціонерами. Звісно, витратили на це чималі гроші, тому заклали їх до вартості проживання для курортників», — наголошує власниця приватного котеджу Антоніна Карпова з Алупки.

Деякі орендодавці ще 2010 року у своїх будинках та квартирах не мали гарячої води. Наприклад, господар однокімнатної квартири із Судака Валентин Шостак саме з цієї причини здавав в оренду помешкання за ціною на 20-30% нижче, ніж це робили його «колеги», які мали гарячу воду. «Я придбав котел наприкінці 2010 року і відтепер мої відпочивальники можуть цілодобово користуватися гарячою водою. Тепер я з чистою совістю підвищив ціну за оренду», — зазначає він.

Чимало орендодавців напередодні літнього сезону зробили у своїх помешканнях ремонти, яким можна додати приставку «євро». «Мої кімнати були відремонтовані ще 2009 року. Вони охайні, деякі оздоблені деревом. Хоча душу та туалету там немає, але на коридорі поверху (де розташовані п’ять кімнат на дві людини) все це є», — додає  А. Карпова.

Є і «радянський» комфорт

Ціни на оренду в таких житлах коливаються залежно від населеного пункту. Найдорожчим для відпочинку є Гурзуф: вартість доби проживання в однокімнатній квартирі коштуватиме до 350-370 грн, а в однокімнатному котеджі — 700-800 грн. Вартість кімнати на добу — 150 грн.

Найдешевшим «орендодавцем» є Керч. Там, непогану однокімнатну квартиру можна винайняти за 160 грн за добу, а будинок — за таку саму ціну, але з харчуванням.

Недешевою залишається і «перлина» Криму — Ялта. Тут ціни на однокімнатні квартири з кондицінуванням підскочили до 350-400 грн за добу (в районах, які розташовані далеко від моря) і до 500-600 грн за добу у прилеглих до моря. Вартість оренди будиночка на дві кімнати коливається від 450 до 700 грн за добу залежно від близькості до пляжу.

Для відпочивальників, які не можуть дозволити собі такі варіанти проживання, Крим пропонує «дешеві» з «радянським» комфортом. Як зазначає Лідія Бережна з Євпаторії, яка тримає приватний будинок і здає кімнати, вона спеціально не хотіла робити надсучасні ремонти та ставити кондиціонери, аби не збільшувати ціни на проживання. «Мої клієнти — небагаті люди. Чимало з них я знаю вже багато років і вони щороку приїжджають до мене. Їх цілком влаштовує такий сервіс. Нині я беру 45-50 грн за добу проживання з людини у 2-місній кімнаті, — говорить вона.

Цілком зрозуміло, що відпочити за такі гроші буде чимало охочих, особливо з категорій студентів, пенсіонерів. Правда, на кондиціонер вже не варто розраховувати.

Деякі господарі, по-менеджерськи підходять до своєї роботи: дорожнеча екскурсійного обслуговування зробила свою справу — орендодавці, які мають мікроавтобуси, пропонують своїм постояльцям тури по Криму, що на 20-30% дешевші, ніж в екскурсійних фірм.

Працюємо  через Інтернет

Як краще винайняти житло цього року? Через посередників чи напряму?

За словами директора АН «Мультідім» (Севастополь) Наталії Массальської, щороку зменшується кількість приватних орендодавців, які мають намір співпрацювати з ріелторськими компаніями. «Податкове законодавство стає дедалі жорсткішим. Так, у випадку здачі під найм житла через фірму, орендодавці мають сплатити 15% податку. Зрозуміло, це  невигідно, адже вони повинні підвищувати саме на такий відсоток вартість оренди. Тому господарі самотужки здають житло, користуючись Інтернетом і пресою», — розповідає вона.

Однак, щоб вивести власників помешкань на цивілізовані «колії», та ще отримувати пристойні податки до казни, місцева влада деяких міст вдається до хитрощів. За словами віце-мера Ялти Олени Юрченко, здавати під найм житло у цьому місті можна лише на перетині кількох вулиць. Таке розпорядження було затверджено зовсім нещодавно.

Утім, це не зашкодить напливу «диких» відпочивальників, які цього року можуть обрати на свій смак та розмір гаманця будь-яке житло за рівнем комфортності і, сподіватимемось, відпочинок їм буде до душі.