Директор Державного центру зайнятості
Лариса СІДЕЛЬНІКОВА

Стабільна робота і вчасно виплачена зарплата, на переконання міністра соцполітики Наталії Королевської, напевно є найкращим соціальним захистом для людини і родини. Та, на жаль, ніхто не застрахований від того, що через скорочення штату, закриття підприємства, недостатність або втрату кваліфікації може раптом втратити  робоче місце. Що робить держава, аби допомогти таким людям? Скільки наших співгромадян перебувають нині на обліку в службі зайнятості і за якими професіями найчастіше шукають роботу? Як стимулюють роботодавців створювати нові робочі місця? З цими й іншими запитаннями «УК» звернувся до директора Державного центру зайнятості Лариси СІДЕЛЬНІКОВОЇ.

— Ларисо Павлівно, який нині в Україні рівень безробіття? В яких регіонах він найбільший, а в яких — найменший?

— Нині ситуація на ринку праці України характеризується зростанням зайнятості і скороченням безробіття в усіх регіонах. Це підтверджують і останні дані Державної служби статистики щодо економічної активності населення.

Так, чисельність зайнятого населення віком від 15 до 70 років за останні 9 місяців збільшилася на 62,2 тисячі осіб і перевищила 20,5 мільйона. А кількість безробітних у середньому зменшилася на 76,7 тисячі і становить 1,6 мільйона осіб. Рівень безробіття населення віком від 15 до 70 років, визначений за методологією Міжнародної організації праці, знизився з 7,4% до 7% економічно активного населення.

Зростання рівня зайнятості відбулося в усіх регіонах України. Найвищий спостерігався у  Києві (65,2%) і Севастополі (63,8%), АР Крим (62,8%), Дніпропетровській (62,6%) та Запорізькій (62,1%) областях, а найнижчий — в Івано-Франківській (56,2%) і Тернопільській (57,3%) областях.

Зниження рівня безробіття відбулося також в усіх регіонах нашої країни. Найнижчий він нині у Києві (5,1%), Одеській області і Севастополі (5,3%), Автономній Республіці Крим (5,4%), а найвищий — у Житомирській та Чернігівській (9,2%), Тернопільській і Рівненській (9,3%) областях.

— Чи могли б ви порівняти ці дані зі статистикою інших країн?

— За даними Міжнародної організації праці, рівень безробіття в Україні становить 7% і залишається нижчим, ніж у країнах Європейського Союзу, де він становив 11% (зокрема в Греції та Іспанії по 27%, Хорватії і Кіпрі — по 17%, Португалії — 16%, Словаччині — 14%, Ірландії та Болгарії — по 13%). У ЄС безробіття нині продовжує зростати.

— Скільки людей нині перебувають на обліку в службі зайнятості? За яким фахом найчастіше шукають роботу?

— На 1 лютого 2014 року статус безробітного мали 525,1 тисячі осіб. Серед них найбільше працівників з обслуговування, експлуатації та контролю за роботою устаткування і машин — 110 тисяч осіб, представників найпростіших професій (наприклад розклеювач оголошень, каштелян, кур’єр, дезінфектор тощо) — 81 тисяча осіб, працівників сфери торгівлі і послуг — 75,3 тисячі. Шукають роботу 62,4 тисячі кваліфікованих робітників з інструментом; 53,2 тисячі законодавців, вищих державних службовців, керівників та менеджерів; 47,3 тисячі фахівців; 42,7 тисячі професіоналів; 27,5 тисячі технічних службовців та 25,5 тисячі кваліфікованих робітників сільського і лісового господарств, риборозведення та рибальства.

— А які професії нині найбільш затребувані на ринку праці?

— Останніми роками на ринку праці спостерігається дисбаланс між попитом роботодавців і пропозицією робочої сили. Ми постійно аналізуємо актуальні вакансії. Отже, сьогодні найбільший попит мають професії висококваліфікованих робітників — слюсарів, токарів, електрогазозварників, водіїв, електриків, а також продавців, швачок, перукарів, кухарів та офіціантів. Залишається попит на бухгалтерів, економістів, лікарів, інженерів з високим рівнем кваліфікації, ІТ-спеціалістів.

І це не просто слоган, а правда життя. Фото УНIAН

— В законодавстві про зайнятість з початку 2013 року відбулися значні зміни. На що вони спрямовані?

— Новий Закон «Про зайнятість населення» запровадив важливі сучасні інструменти регулювання процесів на ринку праці. Це і посилення мотивації працівників та роботодавців до легального працевлаштування, зниження рівня молодіжного безробіття, поліпшення ситуації із зайнятістю людей зрілого віку, встановлення зв’язку між освітою і ринком праці, подолання дефіциту можливостей для професійного зростання людини.

Норми нового закону, зокрема, передбачають посилення додаткових гарантій для недостатньо конкурентоспроможних на ринку праці людей. Уперше в українському законодавстві до такої категорії зараховані не тільки матері, а й батьки малолітніх дітей, самотні батьки, які мають на утриманні дитину-інваліда. А також діти-сироти; молодь, яка закінчила навчальні заклади; особи, яким залишилося 10 і менше років до настання права на пенсію за віком; особи після відбуття покарання; люди з інвалідністю, які не досягли пенсійного віку, й інші.

Крім того, за ініціативи міністра соціальної політики Наталії Королевської змінено філософію діяльності служби — тепер вона в першу чергу спрямована на стимулювання зайнятості й оперативний пошук роботи, що вже дало позитивні результати. Ми очікуємо на позитивну динаміку і в 2014 році.

— Які саме механізми нового закону про зайнятість уже дали результати?

— Представники малоконкурентних на ринку праці категорій можуть бути працевлаштовані на нові робочі місця з компенсацією роботодавцеві єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування такого працівника.

Зокрема в січні 2014 року роботу отримали 6 тисяч осіб з числа громадян, які мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню. А це в 1,5 раза більше, ніж у січні 2013-го.

Також суб’єкти малого підприємництва, які створюють нові робочі місця в пріоритетних видах економічної діяльності і працевлаштовують на них безробітних на два роки, протягом року можуть отримувати щомісячну компенсацію в розмірі ЄСВ. І такі працівники не можуть бути звільнені за ініціативи роботодавця та за згодою сторін протягом двох років. У січні 2014-го в такий спосіб працевлаштували 991 безробітного.

— А як Державна служба зайнятості може допомогти у пошуках роботи людям старшого віку?

— Для людей вікової категорії «45+» нове законодавство про зайнятість передбачає видачу ваучерів на навчання. Тобто ці люди, якщо їхній страховий стаж  не менший за 15 років, мають право до досягнення пенсійного віку одноразово отримати ваучер для перепідготовки, спеціалізації або підвищення кваліфікації за професіями і спеціальностями для пріоритетних видів економічної діяльності. Вартість ваучера встановлюється в межах вартості навчання, але не перевищує 10 прожиткових мінімумів для працездатних осіб.

Оплачуються ваучери коштом Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування  на випадок безробіття. Людина, яка бажає навчатися, самостійно обирає професію чи спеціальність з переліку професій, затвердженого Кабміном, а також навчальний заклад, у якому бажає навчатися. До переліку входять професії і спеціальності, затребувані на ринку праці: 13 робітничих професій та 22 спеціальності переважно у сфері IT-технологій, аграрному секторі, транспортній та будівельній галузях.

Видача ваучерів почалася у травні 2013-го. До кінця минулого року їх отримали понад 20 тисяч громадян, у тому числі 11,8 тисячі безробітних. У січні цього року ми видали ваучери 297 особам, з яких 191 — безробітні.

Ми відслідковуємо, які саме професії і спеціальності мають попит. Отже, найбільше ваучерів видано за спеціальностями «землевпорядкування», «комп’ютерні системи та мережі», «програмне забезпечення систем», «розробка програмного забезпечення» та за професіями «тракторист-машиніст сільськогосподарського (лісогосподарського) виробництва», «електрогазозварник», «плодоовочівник», «водій навантажувача».

— Але ж очолювана вами служба може допомогти отримати професію або спеціальність не тільки власникам ваучерів?

— Ми дбаємо про здобуття і вдосконалення професійних знань, умінь та навичок, підвищення конкурентоспроможності на ринку праці тих, хто звертається до нас у пошуку роботи. Для цього коштом Фонду на випадок безробіття Державна служба зайнятості організовує професійну підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації безробітних. Аби досягти результату, тобто працевлаштування, навчання здійснюється під замовлення роботодавця або для самозайнятості людини, тобто провадження підприємницької діяльності.

У січні 2014 року за направленням центрів зайнятості професійне навчання пройшли 34,3 тисячі осіб. Загалом за минулий рік рівень працевлаштування після закінчення навчання досяг майже 90%.

Торік також затверджено Програму розвитку мережі професійно-технічних навчальних закладів Державної служби зайнятості до 2017 року і передбачено запровадження нових форм роботи центрів професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості. Це дасть можливість безробітним швидше адаптуватися до умов і вимог сучасного ринку праці й підвищити професійну мобільність дорослого населення.

Отже, вже нині можна стверджувати, що результати впровадження нового законодавства у сфері зайнятості свідчать про його дієвість. А нові інструменти стимулювання роботодавців до створення нових робочих місць та підвищення конкурентоспроможності населення ефективно працюють і дають реальні результати.

Любомира КОВАЛЬ,
«Урядовий кур’єр»

ДОСЬЄ «УК»

Лариса СІДЕЛЬНІКОВА. Народилася  в Луганську. У 1990 році закінчила Ворошиловградський машинобудівний інститут, за фахом економіст. З грудня 2000-го по квітень 2006 року працювала на керівних посадах. З  квітня 2006 по квітень 2013 року  — голова правління — генеральний директор ВАТ «Луганськхолод», голова правління ПАТ «Луганськхолод». У  2013 році —  заступник, перший заступник директора Державного центру зайнятості. З вересня 2013-го —  директор Державного центру зайнятості.