ПРАВИЛА ЗАСТІЛЛЯ

Зимові свята можна відзначити з найменшими втратами для самопочуття

...Цікаве запитання: чому саме в новорічну ніч ми особливо не байдужі до їжі та напоїв? Чому руки самі тягнуться до чергового шматочка звабливого делікатесу? По-перше, тому що це — традиція. По-друге, кажуть фахівці, умовна кодова назва цієї ночі — «коли все можна». Тому й з’являється відчуття відсутності меж, зокрема й у їжі. А ще, як відомо, їжа — це спосіб зняття стресу, особливо взимку.

Отож довгоочікувана новорічна ніч — не час закликів до раціонального харчування. Тому розповімо про досить прості, але дієві правила, що дадуть змогу відзначити щедрі на застілля зимові свята з найменшими втратами для здоров’я.

Їсти треба вчасно

Передовсім варто потурбуватися, аби 31 грудня, у розпал метушні та приготувань, ви не забували вчасно снідати, обідати та вечеряти. «Не варто пропускати один прийом їжі, тим паче — два. Адже в такому разі ввечері, діставшись до страв святкового столу в той час, коли наші біоритми запрограмовані вже на сон, отримаєте величезний удар по всій травній системі. Більше того, якщо протягом дня харчуватиметеся як зазвичай, то не заробите звірячого голоду, що змусить накидатися на їжу й переїдати», — радить віце-президент Асоціації дієтологів України Оксана Скиталінська.

Передноворічна ейфорія вже в розпалі, отож супермаркети запруджені заклопотаними господинями, що скуповують їжу цілими візками. Вдома вона перетвориться на котлети, холодці та салати, що чекатимуть у холодильнику урочистого часу «ікс».

«Хоч уся їжа смачна й добре приготована, її кількість, що потрапляє новорічної ночі до шлунка, щедро полита алкоголем та солодкими газованими напоями, настільки велика, що печінка та підшлункова залоза якби могли говорити, то волали б «SOS!» — пояснює дієтолог. Печінка, що продукує ферменти для травлення, за таких умов просто не справляється зі своєю роботою, відтак може з’явитися здуття живота та нудота. Отож, якщо переїли, принаймні тримайте при собі ферментні препарати.

Крім того, важливо не поглинати новорічні делікатеси в режимі «нон-стоп»: обов’язково робіть перерви, змінюючи застілля на прогулянки чи танці.

Щодо вживання алкоголю варто згадати пораду, що лунає рік у рік: пийте один вид напою та не знижуйте градус. Неодмінно закусуйте жирною або білковою їжею: перша обволочує слизову оболонку шлунка, перешкоджаючи надмірному всмоктуванню алкоголю. Друга діє як сорбент.

Як вивести організм із гастрономічного ступору

Якщо вас чекає бурхливе застілля, в пригоді можуть стати антациди — препарати, які обволочують слизову і стають на заваді всмоктуванню токсичних речовин та алкоголю. Коли ж, прокинувшись у перший день нового року, відчуваєте, що вночі таки хильнули зайвого, вдайтеся до традиційного засобу — огіркового розсолу. «Коли людина його п’є, збільшується об’єм циркулюючої крові й таким чином зменшується інтоксикація», — пояснює Оксана Скиталінська. Щоправда, розсіл може спровокувати набряки, тому доведеться обирати між поліпшенням самопочуття й естетичним відображенням власної персони в дзеркалі.

Першого січня, попри те, що прокидаємося ми дещо стомлені й аж ніяк не голодні, традиція кличе знову до столу. Тож якщо треба доїсти новорічні страви, принаймні не намагайтеся з’їсти все за один раз. Потурбуйтеся, аби на столі було якомога більше натуральних продуктів.

Вивести організм із гастрономічного ступору допоможе легкий суп чи кисломолочний напій. Можна вжити ферментний препарат, випити чаю з м’яти чи ромашки та поспати. «Якщо почуваєтеся зовсім погано — паморочиться в голові, падає тиск, з’являється холодний піт — раджу не зволікати й викликати «швидку», — наголошує фахівець.

Заправки до салатів краще готувати самим

Тепер безпосередньо поговорімо про те, за яким принципом слід готувати наїдки до святкового столу. Перш за все зважайте на термічну обробку. Навіть найкраще м’ясо можна зіпсувати неправильним приготуванням, що здатне спровокувати печінкові коліки чи загострення гастриту. Особливо слід уникати смаженого та жирного людям, що мають проблеми зі шлунково-кишковим трактом.

Тому надайте перевагу запеченим або тушкованим стравам. Дієтолог не радить ставити на стіл ковбаси: вони містять багато солі, прихованого жиру та консервантів.

М’ясні страви поєднуйте з уживанням овочевих салатів: що більше їх буде, то краще, наголошує Оксана Скиталінська. Заправки до салатів краще готувати самим. «У майонезі вже давно немає курячих жовтків, що повинні бути там за первинною рецептурою. Натомість є емульгатори, консерванти, піногасники, які вкрай погано впливають на наші органи травлення. Тому салати краще заправляти олією, лимонним соком, кисломолочними продуктами», — радить дієтолог. Крім того, на столі обов’язково мають бути якісні вуглеводи — йдеться не про цукерки, а про фрукти.

Варто знати, що за 3–4 години після вживання солодких ласощів та напоїв в організмі починаються процеси бродіння, що провокують здуття живота. Тому, аби не почуватися у святкову ніч малорухомою кулею, пийте просту воду чи зелений чай та не об’їдайтеся цукерками.

РЕЦЕПТИ ВІД ДІЄТОЛОГА

Гомілка індички, фарширована грибами та фісташками (4 порції)

1 гомілка індички, 1 склянка сушених білих грибів, 1/2 булочки «Малятко», 1/2 склянки зелених фісташок, 1 яйце, 1/3 склянки теплого молока, сіль, мускатний горіх, каррі

З гомілки індички обережно зняти та вивернути шкіру, кісточку зсередини зрубати так, щоб залишився лише суглоб на шкірці, який би імітував цілу гомілку. Гриби замочити і зварити до готовності. М’ясо очистити від кісток, одну половину змолоти у блендері, іншу — нарізати шматочками і разом з дрібно нарізаною цибулинкою потушкувати 20  хв., додати порізані гриби, і ще потушкувати 10 хв. Тим часом до меленого м’яса додати розмочену булочку, сіль, спеції та змішати із тушкованим м’ясом і грибами, додати порізані фісташки, загорнути у фольгу, придавши гарної форми начиненій гомілці, та поставити в духовку, нагріту до 200 градусів, на 30 хв. За 5 хв. до готовності фольгу розгорнути, щоб шкірка підрум’янилася. Поставити на холод до повного охолодження. Нарізати гострим ножем. Прикрасити «грибочками» із помідорчиків черрі та зеленого салату.

Дія на організм. М’ясо індички — джерело повноцінних амінокислот, потрібних для правильної роботи всього організму. Особливо багато в ньому цинку, заліза та вітамінів групи В, що сприяє нормалізації обміну речовин та підвищенню адаптаційних можливостей.

Салат із руколи з перепелиними яйцями та авокадо

10 перепелиних яєць, 2 пучки руколи, 1 пучок суміші петрушки та кропу, 1 невеликий стиглий плід авокадо, 20 грамів пармезану, 1/4 лимона, 1/2 склянки йогурту без наповнювачів, сіль

Яйця відварити протягом 10 хв. Руколу промити та порвати руками, покласти у широку миску, додати крупно порізані петрушку та кріп. Полити зелень збитим соусом з йогурту, соку лимона та солі (за смаком). Додати половинки яєць та тонко нарізані смужки очищеного авокадо. Обережно, щоб не порушити цілісність яєць та авокадо, перемішати 2-ма ложками. Посипати тертим пармезаном.

Дія на організм. Салат багатий антиоксидантами, фолієвою кислотою, вітамінами, якісним білком, кальцієм. Надає відчуття ситості та бадьорості, запобігає переїданню.

Журавлинний соус

1 склянка журавлини, півсклянки води, 1/4 склянки цукру, мускатний горіх та чорний мелений перець — на кінчику ножа

Журавлину з водою та цукром тушкувати у каструльці з товстим дном 5 хв. Перекласти у блендер та збити. Додати перець та мускатний горіх. Подавати до запеченого м’яса і птиці.

Дія на організм. Соус багатий вітаміном С, органічними кислотами та пектином. Покращує процес травлення та засвоєння м’яса, сприяє виведенню зайвого холестерину з організму. Низькокалорійний.

Новорічне біскотті

500 г борошна, 50 г масла, 300 г цукру, кориця, 4 яйця, дрібка солі, 1 чайна ложка порошку для печива, по 1 склянці подрібненого фундука, сушеної журавлини та порізаного на 4 частини кумквата (плід з родини цитрусових можна замінити родзинками)

Яйця збити з маслом та цукром, додати просіяне борошно, порошок для печива, сіль та корицю, замісити тісто. Додати до нього подрібнений фундук, промиту та відтиснену в сухому рушнику сушену журавлину та порізаний кумкват чи родзинки.

Розділити на 2 частини, сформувати «ковбаски» та поставити випікатися на 30–40 хв. у нагріту до 200 градусів духовку (до легкого підгнічення). Коли випечеться — остудити і нарізати скибочками завтовшки 1 см. Потім ще раз покласти в розігріту духовку на 10 хв.

Дія на організм. Сухарики багаті смачними антиоксидантами (журавлина, кумкват), які оновлюють клітини організму, фундук — джерело корисної клітковини, омега-3 та омега-6 жирних кислот. Цукор у такому тістечку всмоктується повільно, оскільки він «зв’язаний» з клітковиною ягід та горіхів. Підходить для ласунів та тих, хто хоче відчути себе бадьорим.

Чорносмородиновий соус

1 склянка мороженої чорної смородини, 1/4 склянки води, 1 столова ложка цукру,  суха м’ята, 1 чайна ложка вершкового масла

Смородину стушкувати у воді з цукром під кришкою 5 хв., гарячою перекласти у блендер, додати масло та м’яту і збити.

Подавати до м’яса та птиці.

Дія на організм. Соус містить багато вітаміну С та калію й мало калорій. Покращує засвоєння їжі, нормалізує серцевий ритм та кров’яний тиск.

Гранатовий напій

2 гранати, 1/2 літра чистої кип’яченої води, 1/2 лимона, 1-2 листочки м’яти (можна сухої), мед

Гранати очистити від шкірки, витиснути сік у соковижималці, залити кип’яченою теплою водою, перелити у скляний глечик, покласти тонко нарізаний лимон із цедрою (попередньо добре помивши його з милом), розмішати з медом, додати сухої м’яти. Дати настоятися в темному холодному місці 2–3 години.

Дія на організм. Напій багатий вітаміном С та залізом. Надає сили, очищає кров, поліпшує травлення їжі.