У середині вересня в європейському клубному футболі починається найцікавіше. Сьогодні й завтра боротьбу в груповому турнірі Ліги чемпіонів розпочнуть 32 команди, серед яких і переможець національного чемпіонату України останніх чотирьох років — донецький «Шахтар». У четвер у довгий шлях до другого за значенням континентального трофея — кубка Ліги Європи вирушать 48 клубів Старого Світу, серед яких і наше тріо: «Динамо», «Дніпро» і «Чорноморець».

Напередодні стартового матчу в групі А проти іспанського «Реал Сосьєдад» тривожні передчуття охопили уболівальників чинного чемпіона країни. Гірники розпочали грати у вітчизняній Прем’єр-лізі напрочуд упевнено, не зазнавши втрат у перших шести турах. Однак щойно настала пора очних поєдинків претендентів на медалі, різко загальмували: поразка в Дніпропетровську, нічия в домашній зустрічі з харківським «Металістом». Після двотижневої паузи, пов’язаної з іграми національних збірних, настрій у Мірчі Луческу не поліпшився: його підопічні поступилися у Львові «Карпатам». Так, в останніх трьох турах помаранчево-чорні набрали одне очко з дев’яти можливих.

«Карпати» перечепили чемпіонів. Фото Укрiнформу

— «Карпати» виграли: молодці, використали наші помилки. Ми самі собі забили три м’ячі, — залишився не задоволеним діями своїх гравців Мірча Луческу. — Важко коментувати гру, коли воротар господарів п’ять хвилин вибиває м’яч у поле, тренери бігають за хлопцями, які подають м’ячі. Має  бути фейр-плей і повага один до одного не тільки у грі. Я, звичайно, дуже засмучений своїми гравцями, тому що ті помилки, яких вони припустилися, зазвичай не можуть дозволити собі футболісти такого рівня.

Між тим, з огляду на правила чесної гри важко пояснити такий момент. Головний тренер гірників не потиснув руку своєму львівському колезі Олександрові Севідову по закінченні матчу.

— Потрібно залишатися великим не тільки після перемог, а й після поразок. — зауважив після фінального свистка герой зустрічі — автор двох забитих м’ячів у ворота гостей Младен Бартулович.

Нагадаю, що за подібне порушення регламенту в 5-му турі наставника київського «Динамо» Олега Блохіна контрольно-дисциплінарний комітет ФФУ оштрафував на 5000 гривень.

Центральний матч туру відбувся в Харкові, де віце-чемпіон країни приймав бронзового призера першості. Несподіванки не сталося: команда Мирона Маркевича здобула перемогу з великим рахунком — 3:0. Вичерпною характеристикою гри гостей є такий факт: за 90 хвилин ігрового часу Андрій Ярмоленко та його партнери завдали лише два удари по воротах Дишленковича. А єдиний гольовий момент біло-блакитні створили лише за десять хвилин до фінального свистка: правий захисник Олег Гусєв наважився на удар із двадцяти метрів.

Олег Блохін, який залишився задоволений діями своїх підопічних у другому таймі, продовжує колекціонувати сумні досягнення. Під керівництвом володаря «Золотого м’яча» кияни минулого сезону вперше в історії фінішували на третій сходинці турнірної таблиці. У вересні вперше в історії чемпіонатів країни програли з різницею у три м’ячі. До цього моменту суперники тринадцятиразових чемпіонів України не могли розгромити київську команду 660 матчів, або 23 сезони поспіль.