Питання впровадження судової реформи було в центрі уваги засідання Національної ради з питань антикорупційної політики під головуванням Президента Петра Порошенка. Розмова відбулася в контексті ухвалення змін до Конституції в частині правосуддя та імплементаційного Закону «Про судоустрій та статус суддів».

Глава держави наголосив, що такий процес сприятиме повному перезавантаженню суддівської гілки влади, і зазначив, що це той крок, якого давно очікувало суспільство, адже чинна судова система має дуже низький рівень довіри. Тому зі створенням умов для перезавантаження суддівської гілки влади фактично завершено формування принципово нової інфраструктури для боротьби з корупцією в Україні.

«Але для того, щоб суди випалювали корупцію розпеченим залізом, вони самі мають очиститися від корупціонерів», — чітко й недвозначно наголосив Президент.

До кінця року Президент доручив сформувати новий склад Верховного суду. Фото Миколи ЛAЗAРЕНКA

Глава держави позитивно висловився про скасування недоторканності суддів, запровадження декларування всіх їхніх доходів і витрат. Виконання цих рішень сприятиме не лише очищенню суддівського корпусу, а й викоріненню корупції. Президент констатував, що запроваджена нині ефективна співпраця Вищої кваліфікаційної комісії суддів, Вищої ради юстиції, Національного антикорупційного бюро та інших правоохоронних органів, а також Фіскальної служби неабияк сприяє якіснішому й справедливішому проведенню конкурсів.

«На сьогодні той прискіпливий моніторинг способу життя, який передбачає закон, заповнення та подання декларації доброчесності, декларації родинних зв’язків, контроль громадською радою — всі ці елементи дають нам змогу твердо розраховувати, що найближчим часом матимемо ефективну судову систему, яка користуватиметься довірою українського народу», — цитує слова Петра Порошенка департамент прес-служби Адміністрації Президента.

З вересня має розпочатися конкурсна процедура з формування Верховного суду України. До кінця року створити цю інституцію — таке завдання поставив глава держави. 

Рік тому, у червні 2015-го, оголосили перший конкурс на посади в Національне антикорупційне бюро. «Нова реформована антикорупційна система продемонструвала перші ознаки ефективності своїх дій. І судова реформа стане лише потужним елементом забезпечення незворотності цих змін», — вважає Президент.

А директор НАБУ Артем Ситник повідомив, що у штаті бюро працює майже півтисячі осіб, ще є дві сотні вакансій (переважно це посади детективів). Влітку заплановано провести ще один конкурс. «Нині у роботі детективів НАБУ перебуває 148 проваджень, 15 — скеровано до суду, з них 8 стосується представників судової гілки влади. Ще 35 особам оголошено про підозру», — поділився результатами роботи Артем Ситник.

На його думку, доступ до державних реєстрів — це важливий інструмент у боротьбі з корупцією, зокрема під час переатестації суддів. «Нам направили запит на 381 суддю. По 235 суддям було сформовано матеріали, які свідчили про можливі певні ризики, і 46 цих суддів відмовилися від подальшої атестації та подали у відставку», — продовжив думку Артем Ситник, додавши, що статки деяких суддів шокували: в їхній власності до 20 об’єктів нерухомості, по кілька дорогих машин.

Заступник Голови Адміністрації Президента Олексій Філатов поінформував присутніх про зміни, які передбачає судова реформа. Зокрема про кроки, спрямовані на очищення судової гілки влади, оновлення суддівського корпусу та запобігання корупції серед суддів. «Зроблено величезний крок уперед на шляху побудови відповідного законодавчого поля, яке дасть змогу судовій владі працювати ефективно, а державі і суспільству — контролювати відповідальне функціонування судової влади. Але багато роботи ще попереду, насамперед вона стосуватиметься кадрового наповнення судової системи якісними, професійними і доброчесними людьми, які мають виконувати функцію судді й чинити правосуддя», — сказав він.

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»