За результатам роботи слідчих Управління СБУ у Волинській області щодо обвинувачення нашого співвітчизника за ч. 2 ст. 15, ч. 1 ст. 201 Кримінального кодексу (вчинення замаху на контрабанду культурних цінностей) Любомльський районний суд засудив жителя Луцька та призначив йому покарання у вигляді чотирьох років позбавлення волі з іспитовим терміном два роки з конфіскацією предмета контрабанди. Результатом розгляду цієї кримінальної справи і стало поповнення фондів Волинського обласного краєзнавчого музею оригінальним мистецьким твором, що й був речовим доказом у справі.

— Це приклад успішної взаємодії спецслужби, митників та прикордонників, які продемонстрували свій професіоналізм і змогли у величезному потоці людей і товарів на міжнародному автомобільному переході Ягодин знайти оту саму голку в копиці сіна, — розповів начальник Управління СБУ в області генерал-майор Володимир Мельникович.

Той самий ящик, вартість «днища» у якому потягнула на 20 мільйонів гривень. Фото автора

А от і сам мистецький шедевр. Фото автора

Зловмисник, щоб приховати твір мистецтва, замаскував його під днище дерев’яного саморобного ящика. У ньому, до речі, перевозили продукти харчування. Та капуста і квашені огірки, що мали приспати пильність охоронців кордону, вивезти написану на тоненькій дошці старовинну картину не допомогли.

— Переконаний, що такі дні в Україні бувають нечасто. Адже володіння такими речами додає престижу будь-якій державі, — зазначив директор найбільшого музейного закладу області заслужений працівник культури України Анатолій Силюк. — Усього ж за роки незалежності працівники СБУ вже передали на вічне зберігання в музей понад десять тисяч предметів. Вони становлять культурну і мистецьку цінність, їх затримали при спробі вивезти за кордон. Як бачите, з них у нашому музеї навіть створено цілу експозицію з красномовною назвою «Врятовано для України».

За висновками експертів Волинського краєзнавчого музею та Національного науково-дослідного реставраційного центру України, вилучена картина невідомого автора з філігранно (до волосини у вусах і бороді) виписаним зображенням Йоганна Ангальт-Цербста датується XVI століттям. Це оригінал, він становить неабияку культурну цінність. Твір вже рекомендовано до включення у Державний реєстр національного культурного надбання.

Цікаво, що відразу після затримання контрабандного вантажу вартість цього твору мистецтва волинські фахівці визначили у мінімальній сумі від 300 до 500 тисяч доларів США. Грунтовніші хімічні та фізичні дослідження провели фахівці Науково-дослідного реставраційного центру України, описали знаки та позначки, зробили історіографічний опис. Завдяки цьому ціна картини зросла у п’ять разів.

— Уже визначено особу портретованого: це Йоганн IV, князь Ангальту (Німеччина), з роду Ангальт-Цербстських, — розповіла Наталія Пушкар, головний хранитель музею, лауреат Всеукраїнської премії імені академіка Петра Тронька. — Він представник Асканії — князівського роду Німеччини, старший син принца Ернста Ангальт-Цербста (1451—1516) від шлюбу з Маргарет (1473—1530), дочкою герцога Генріха І з Мюнстенберга. Працював у суді. Активно сприяв Реформації церкви 1535 року, разом із братами привів церкву до реальної влади. Мав шестеро дітей; дочка його Маргарет померла 6-річною, і її дитячий портрет з ладанкою нині бачимо на грудях портретованого.

Портрет князя Ангальту Йоганна IV, який ми навмисне збільшили, вражає майстерністю виконання і філігранною проробкою деталей обличчя. Фото автора

Але найголовнішу і найцікавішу інформацію під час передачі раритету озвучили «на десерт», перед підписанням офіційного акта приймання-передачі унікальної цінності. На переконання Наталії Пушкар, яка музейній роботі віддала півстоліття і, безперечно, авторитетний волинський краєзнавець, колекцію живопису у фондах Волинського краєзнавчого музею поповнив твір, що належить пензлеві… Лукаса Кранаха Старшого (1472—1553).

Цей німецький живописець і графік епохи Ренесансу — один із найвідоміших художників світу. Він широко відомий як майстер живописних і графічних портретів, жанрових та біблійних композицій. Придворний живописець саксонського курфюрста Фрідріха Мудрого у Віттенберзі, прихильник ідей Реформації й друг Лютера, видатний художник синтезував у творчості готичні традиції з художніми принципами Відродження. І нині його твори — класичні взірці майстрів старої неповторної школи.

Нині волинські музейники з’ясовують, чи є ще десь в Україні його картини.