ПЕРСПЕКТИВА

На Івано-Франківщині збудували перше сучасне сховище для врожаю з садів і городів

Снятинщина — найтепліший і благодатний для садівництва  та виноградарства регіон. Теплий край Прикарпаття, за словами в. о. начальника головного управління агропромислової політики облдержадміністрації Івана Андріїшина, може  забезпечити свіжою вітамінною продукцією не лише свою область, а й сусідні. Проблема лише в тому,  як зберегти врожай  з мінімальними втратами, щоб цілий рік, а особливо в передсезоння, реалізувати продукцію  за доступною ціною.

Тож прикарпатці цьогоріч успішно стартували  за рахунок інвестиційних коштів, які аграріям та місцевій виконавчій владі вдалося залучити у Снятинський район. Приватне підприємство «Аронія», яке очолює Богдан Бойко, розпочавши будівництво регіонального плодоовочесховища на 2 тисячі тонн у травні, освятило готовий до експлуатації об’єкт наприкінці осені.

Реалізувати цей важливий для області проект вартістю 21 млн гривень допомогли будівельники місцевого РТБ-16, виконавши обсяг робіт за кілька місяців на 17,5 млн грн, та монтажники з Харкова. Холодильне обладнання — 16 камер по 100 і 200 тонн — придбали в Німеччині. За голландською технологією кисень з камер овочесховища  викачується, овочі та фрукти зберігаються в азотному середовищі, яке зупиняє процес розмноження бактерій. І на Новий рік, і в березні яблуко, збережене в такій камері, наче зірване з дерева, каже  керівник  підприємства Богдан Бойко. Максимальні втрати — до 5% у гіршому випадку.

ПП «Аронія», за його словами, планує найближчим  часом спільно з австрійськими партнерами налагодити виробництво соків у вакуумній упаковці під своєю торговою маркою.

Цьогоріч нове плодоовочесховище заповнене на дві третини. В майбутньому  «Аронія», яка в 2010-му постала на базі місцевого колективного сільськогосподарського підприємства «Сад», має чималий досвід роботи в галузі й на вітчизняному аграрному ринку, розширить орендовані земельні угіддя до 540 га проти 240 га, які вже обробляє.  На 191 гектарі ростуть яблуні, груші, сливи й абрикоси. Посадять більше смородини, полуниці, персиків, інших плодоовочевих культур. Таким чином робочі місця отримають понад півсотні тутешніх жителів.