СОЦІАЛІЗАЦІЯ

Вперше в Україні  запорізькі  пенітенціарії застосували театральну виставу як засіб перевиховання засуджени

Моновиставу «Марина»  актриси  Запорізького академічного обласного українського музично-драматичного театру ім. В.Г. Магара  Тетяни Єрентюк переглянули  25 засуджених, що відбувають свій термін покарання у  Біленьківській виправній колонії №99 (Запорізька область). За зразкову поведінку  їх було  переведено  на менш суворий режим утримання.

Разом із засудженими театр відвідали їхні родичі та близькі.  Хоча такі  методи  перевиховання нові для пенітенціарних установ  в Україні, вони є складовою реалізації Концепції реформування Державної кримінально-виконавчої служби.

— Наші підопічні, які сьогодні присутні на виставі, найближчими роками вийдуть на волю. І те, що вони тут разом зі своїми рідними, — це плюс у стимулюванні до виправлення, бо вистава замінить їм десятки лекцій на морально-етичні теми, — переконаний начальник управління УДПтС в Запорізькій області генерал-майор Олександр Крикушенко.  

Інструктаж перед початком вистави проводить начальник управління УДПтС Олександр Крикушенко.
Фото надане Запорізькою пенітенціарною службою

Виставу «Марина» створено  за  історичними фактами з біографії  видатної російської поетеси Марини Цвєтаєвої.  Тетяна Єрентюк натхненно втілила  реалістичний образ  жінки-творця — сильної і водночас слабкої.

— Вже 10 років відбуваю у колонії свій термін покарання. Після  стількох років зневіри для мене це справді прекрасно, — поділився враженнями засуджений  Іван Берсенєв.— Тут зовсім інша атмосфера. Я просто відчуваю жагу  до  життя.

Щиру вдячність пенітенціаріям висловили і рідні засуджених.

— Я свідок того, скільки тепер  робиться у виправних закладах щодо перевиховання засуджених, — розповіла мати одного з них,  Антоніна Костюніна. — Їм поліпшують умови перебування — виконують ремонти у житлових приміщеннях. А тепер і до театру привели на виставу. Гадаю, таку програму виконують, щоб підготувати їх до  виходу на волю.

Запорізькі пенітенціарії  відзначили  позитивний вплив  вистави  на своїх підопічних. Тож обіцяють   практикувати  такі заходи і надалі та поширювати цей позитивний досвід.