Кабінет міністрів прийняв постанову №475 щодо внесення певних змін до порядку призначення житлових субсидій та спрощення цієї процедури. Про це повідомив міністр соціальної політики Павло Розенко під час брифінгу, який відбувся у Кабінеті міністрів.

— На сьогодні в Україні на розгляді в місцевих органах влади перебуває близько 2,2 мільйона заяв від громадян на отримання субсидій. А за новою процедурою її вже отримують понад 1,5 мільйона сімей. Решта заяв — у стадії опрацювання. А нова удосконалена та спрощена система налаштована так, щоб мінімізувати відсоток відмов.

Відмовлено в отриманні субсидій лише 3% сімей, а в попередній системі рівень відмов становив 40—50%, — поінформував міністр. 

За його словами, у постанові є моменти, про які людям слід знати і на які слід звернути пильну увагу.

Кожен українець отримає від «Укрпошти» у поштову скриньку до 1 вересня Новий вид декларації про доходи. Фото Володимира ЗAЇКИ

1. Припиняється практика декларування громадянами розмірів їхніх доходів. Отже, відтепер у новій формі декларації не потрібно вказувати конкретну суму доходу за визначений період, а лише його вид (зарплата, пенсія, стипендія тощо) та місце, де людина цей дохід отримує (місце роботи або навчання, а для пенсіонерів — Пенсійний фонд). Жодних цифр вказувати не потрібно. Це стало можливим завдяки налагодженню чіткої співпраці між органами соціального захисту, Державною фіскальною службою та Пенсійним фондом.

— Раніше саме там, де людина мала вказати у декларації суму доходу, робили найбільше помилок. Працівникам органів соціального захисту доводилося їх знаходити й виправляти. Людям же слід було зайвий раз приходити до відділень та власноруч переписувати документи. Відтепер для отримання точних цифр доходу людей не залучатимуть. Органи соцзахисту самі отримуватимуть ці дані від ПФ та Державної фіскальної служби, — пояснив Павло Розенко.

2. Людей не штрафуватимуть за помилки в деклараціях. У цьому просто не буде потреби. Адже немає цифр — немає й помилок. Не буде того, що можна кваліфікувати як приховування прибутків, отже не застосовуватимуть норму щодо повернення у подвійному розмірі надміру перерахованих коштів.

3. До сукупного доходу громадян чи домогосподарств для отримання субсидій не зараховуватимуть деякі види доходів. Це благодійна допомога (від громадських та благодійних організацій), одноразова допомога (яку надають уряд або органи місцевої влади, як-от допомога на оздоровлення або до 5 травня (до Дня Перемоги), для людей з особливими потребами, матерям-героїням, одноразова матеріальна допомога з місцевих бюджетів, наприклад родинам воїнів, загиблих під час проведення АТО, допомога на поховання тощо), грошове забезпечення військовослужбовців, які беруть участь в антитерористичній операції,

— Родини загиблих нині отримують від держави 609 тисяч гривень. Сума чимала, і декларуючи її, раніше ці сім’ї втрачали право на певний час отримувати субсидію. Нині прийнято рішення, що цю допомогу не потрібно декларувати, а сім’ї загиблих зможуть разом з іншими українцями претендувати на отримання субсидії. А ще сім’ї, рідні яких нині перебувають на передовій, не вноситимуть до сукупного доходу зарплату, яку отримують їхні батьки, чоловіки або сини, захищаючи Батьківщину. І це також значно розширить права цих родин на отримання субсидії й дасть можливість збільшити її розмір, — зазначив посадовець.

4. Дохід громадянина, родини або домогосподарства братимуть не обов’язково за попередній календарний рік, як раніше, а за бажанням людини — за попередні шість, три, а для пенсіонерів — навіть один місяць. Адже зрозуміло, що через складну економічну ситуацію у країні доходи громадян змінюються не в кращий бік. І щоб оперативніше вираховувати розмір субсидії, постановою передбачено можливість надавати відомості за коротший термін.

— Слід розуміти, що, наприклад торік людина могла працювати на високооплачуваній роботі й мати високій дохід. Але відтоді могла потрапити під скорочення або втратити цю роботу з іншої причини. І її дохід за останні місяці міг відчутно скоротитися. Тож органи соцзахисту повинні мати це на увазі. А щодо пенсіонерів, то через те, що їхні доходи майже не змінюються з місяця у місяць, їм надано можливість брати для декларування та розрахунку доходів розмір пенсії лише за один останній місяць, —  пояснив міністр соцполітики.

5. Врегульовано питання щодо визначення доходу для отримання субсидії фізичних осіб-підприємців. Як відомо, у звітності підприємці першої, другої та третьої груп платників єдиного податку вказували тільки валовий дохід. Він був значним, тож підприємці та їхні сім’ї фактично були позбавлені права на отримання субсидій. Тому постановою встановили для платників єдиного податку першої групи мінімальні доходи, які враховуватимуть у їхній декларації. Це для першої групи — один прожитковий мінімум для працездатних осіб, для другої — два, і для третьої — три.

6. У разі смерті власника житла змінами передбачено призначення субсидій за рішенням комісії на одну із дієздатних осіб, яка на момент смерті власника була в помешканні зареєстрована.

— Раніше якщо помирав власник квартири або будинку, його родина, яка проживає у цій нерухомості, втрачала право на отримання субсидії. Адже цим людям слід було дочекатися, доки мине півроку і вони законно змогли б успадкувати це житло та провести законну процедуру переоформлення. Тому постанова передбачає, що віднині таким родинам можна призначати субсидію одразу за рішенням комісії на одного з членів родини (дієздатну особу), яка зареєстрована в цьому помешканні і з часом отримає на це житло повне право власності.

7. Розширено права місцевих органів влади приймати рішення щодо надання субсидій у спірних питаннях. Адже буває дуже багато різноманітних ситуацій, зокрема спірних питань, вирішення кожного з яких у постановах Кабміну неможливе. Тому що кожна родина і її життя особливі. А органам влади на місцях все-таки простіше розібратися, як правильно вчинити в тій чи тій ситуації. Наприклад, встановити, чи фактично проживає людина у вказаній квартирі або будинку, чи це тільки декларує.

— Ми надаємо місцевим органам влади більше прав у вирішенні цих питань. Закликаємо керуватися тим, що буде краще для родини, і приймати рішення виключно на користь людини, — наголосив Павло Розенко.

8. Якщо управління соціального захисту у встановлений законом п’ятиденний термін не отримали від органів влади інформації про кількість зареєстрованих на певній житлоплощі осіб, субсидію призначатимуть на ту їхню кількість, яку заявник вказав у декларації. Адже, на жаль, трапляється, що, чекаючи на уточнювальні дані з різних інстанцій, органи соцзахисту не з власної волі затримують оформлення субсидій. Щоб цього не відбувалося, працівники органів соцзахисту довірятимуть людям та відомостям, які вони подаватимуть у документах.

9. До 1 вересня кожна родина повторно отримає через Укрпошту бланки заяви і оновленої декларації. Можна використовувати і чинні на сьогодні бланки цих документів. Працівники відділень соцзахисту повинні їх приймати.

PS  Міністр також зазначив, що ці зміни — не кінець реформування системи надання субсидій. Працівники органів соцзахисту й надалі оперативно реагуватимуть на всі проблемні питання. Отже, вдосконалення системи триватиме. Він також закликав українців звертатися по житлові субсидії, наголосивши на високих шансах отримати позитивне рішення, а також на тому, що ця програма вигідніша для людей, ніж пільги на комунальні та інші послуги.