Під час робочого візиту до нашої країни міністра закордонних справ Республіки Білорусь Володимира Макея вкотре підтвердилися добрі обопільні наміри як керівництва сусідніх держав, так і приязність у взаєминах між двома народами. Так, Президент Петро Порошенко переконаний, що українсько-білоруські відносини нині на підйомі, тож влада цінує досягнутий рівень взаємодії між нашими країнами.

Петро Порошенко подякував Білорусі за підтримку суверенітету й територіальної цілісності України, а також за надання переговорного майданчика для проведення засідань Тристоронньої контактної групи та її підгруп, спрямованих на досягнення деескалації ситуації на Донбасі.

Українська сторона ще раз наголосила на неухильному виконанні мінських домовленостей. При цьому глава держави повідомив, що останніми днями значно зросла кількість обстрілів супротивниками позицій наших військових. Петро Порошенко звернув увагу на безпрецедентну атаку бойовиків на Старогнатівку 10 серпня з використанням важкого озброєння, танків, БТРів, а також постійні спроби терористів перешкодити роботі спостерігачів місії ОБСЄ, залякати її співробітників, щоб вони не могли виконувати свої функції в районах, контрольованих незаконними збройними угрупованнями. Кричуще тому підтвердження — підпал чотирьох автомобілів Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Донецьку.

Глава МЗС Білорусі висловив стурбованість погіршенням ситуації на Донбасі та порушенням мінських домовленостей. Він підкреслив, що білоруська сторона готова і надалі сприяти пошуку шляхів мирного врегулювання ситуації.

Володимир Макей запевнив, що з білоруської території не буде жодної загрози для України. «Україна — наш добрий сусід, з яким у нас велика протяжність кордону. Повірте, ми хочемо, щоб це був кордон миру та злагоди, а не кордон розбрату й ненависті», — цитує слова білоруського дипломата прес-служба Президента.

Обговорено також ключові та актуальні питання двосторонніх відносин. Зокрема схвально оцінено активізацію діяльності Міжурядової змішаної комісії з питань торговельно-економічного співробітництва, останнє засідання якої відбулося у Чернігові 24 липня цього року.

Петро Порошенко та Володимир Макей засвідчили зацікавленість у подальшому розвитку співробітництва в енергетичній, агропромисловій, машинобудівній та авіаційній галузях. Окрему увагу вони приділили подальшому поглибленню співпраці в транспортно-логістичній сфері. Білоруський дипломат повідомив про зацікавленість його країни у збільшенні використання наших морських портів.

Відбувся обмін думками й про перспективи розвитку взаємодії України та Білорусі в контексті співпраці з Європейським Союзом та участі країн у регіональних інтеграційних процесах, зокрема ініціативи «Східне партнерство».

Про підтримку територіальної цілісності України йшлося й під час зустрічі поважного гостя з українським колегою Павлом Клімкіним, повідомляє прес-служба МЗС. 

Володимир Макей підтримав зусилля України для досягнення миру на Донбасі відповідно до мінських домовленостей, які — найліпша підстава для врегулювання ситуації.