Вінниччина: 112 сільрад уже виконали річний план

Свої річні бюджетні призначення за доходами у Вінницькій області виконали вже 112 сільських рад, у 295 бюджетів виконання становить понад 75%. Доходи загального фонду бюджету області за 7 місяців цього року виконано на 114,9%. Про це повідомив директор департаменту фінансів облдержадміністрації Микола Копачевський.

За йогом словами, збільшилися фінансові ресурси в бюджетах сільських, селищних і міст обласного та районного значення, районних та обласному. Сталося це завдяки зростанню єдиного та екологічного податків, акцизної плати за реалізацію суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів, податку на прибуток підприємств, плати за надання адміністративних послуг, державного мита  та податку на майно.

«Збільшення надходжень — це результат бюджетної децентралізації. Завдяки реформі у нас за 7 місяців цього року доходи місцевих бюджетів зросли майже на півмільярда гривень», — зауважив голова облдержадміністрації Валерій Коровій.

Отож бюджетна децентралізація та розширення повноважень територіальних громад сприяє підвищенню фінансової самостійності місцевих бюджетів.

Прикарпаття: майже 200 мільйонів додаткових надходжень

Зведений бюджет Прикарпаття подолав двомільярдну межу з надходження податків і зборів, отримавши у цілому 2340,1 мільйона гривень і продемонструвавши позитивні результати за основними бюджетоформуючими платежами. Як зазначають у Головному управлінні ДФС в Івано-Франківській області, зросли надходження до державного бюджету з податків на додану вартість (на 136,5 мільйона гривень більше порівняно з минулим роком), на прибуток підприємств і на доходи фізичних осіб.

А місцеві скарбниці області вже отримали 1162,5 мільйона гривень — на 189 мільйонів більше, аніж у січні-липні торік. Основні джерела наповнення як завше податок на доходи фізичних осіб, екологічний податок, а також плата за землю, з якої бюджети міст і сіл краю отримали 148,6 мільйона гривень, що на 37,4 мільйона більше рівня збору 2014 року.

За сім місяців цього року в місцеві скарбниці сплачено 116,5  мільйона гривень єдиного податку суб’єктами господарювання області, які працюють на спрощеній системі оподаткування. Порівняно з аналогічним періодом минулого року  надходження зросли на 33,2 мільйона гривень. За користування лісом, надрами і водою прикарпатці заплатили в бюджет понад 25,4 мільйона.

Місцеві бюджети  поповнили на 15,4 мільйона гривень завдяки платі за ліцензії на право оптової та роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами та на 9,5 мільйона — податку на нерухоме майно.

А ще на підтримку армії платники податків Івано-Франківщини спрямували 85,1 мільйона гривень військового збору. 

Матеріали підготували Олег ЧЕБАН, Світлана ІСАЧЕНКО, «Урядовий кур’єр»