ВИЗНАННЯ 

Волонтери відіграли ключову роль у створенні позитивного іміджу України серед гостей Євро-2012
 

Загалом їх було близько 4,5 тисячі. Молодих небайдужих людей в особливій для кожного міста, що приймало матчі Євро-2012, формі. Таких у Європі та світі називають волонтерами, ця місія почесна, хоча й виконується на громадських засадах.

Втім, те, що вони думали зовсім не про матеріальну винагороду своєї добровільної праці, було справді написано на щасливих обличчях 17-ти молодих дівчат і хлопців, студентів провідних українських вишів, яким наступного після фіналу дня пощастило потрапити до Будинку уряду. Спершу вони стали героями телекамер — журналісти буквально на шматки розтягли їх для численних інтерв’ю та свіжих коментарів.

Микола Азаров пожартував: попереду багато спортивних змагань, тож волонтерам вистачить роботи до пенсії. Фото Олега МАРКЕВИЧА

Згодом в очікуванні зустрічі з Прем’єр-міністром Миколою Азаровим вони вишикувалися півколом під художнім полотном «Козацька атака» в холі урядового прес-центру. Трохи ніяковіли під прицілом об’єктивів, яскравого світла софітів і взагалі підвищеної уваги до своїх персон з боку журналістів і високопосадовців.

«А чому у нас самі дівчата? — з гумором звернув увагу на диспропорцію Микола Азаров. — Невже вони активніші?» Справді, серед запрошених статурою виділялися лише двоє хлопців. Решта — тендітні, стрункі й вродливі дівчата. У відповідь вони підтвердили, що їх у містах Євро працювало таки значно більше.

«Ви не місили бетон на злітних смугах і не вкладали асфальт на автошляхах, — по-батьківськи звернувся до гостей Микола Янович. — Але виконуючи свою надвідповідальну й безкорисливу місію, ви створювали репутацію нашої країни. Ваша доброзичливість і гостинність, кмітливість і комунікабельність відкрила європейцям зовсім іншу Україну, ніж вони могли собі уявити напередодні поїздки сюди».

Не можна не погодитися з Прем’єром, що саме носіями таких чеснот іноземні туристи й запам’ятають Україну та наш народ. Тому робота волонтерів на футбольній першості, поза всяким сумнівом, сприятиме дедалі більшому напливу гостей з-за кордону і поглибленню їхніх знань про нашу Батьківщину.

На невеличкому столику біля Миколи Азарова протокольна служба Кабміну заздалегідь акуратно розклала бордові палітурки із золотавим написом «Подяка Прем’єр-міністра України» і сині оксамитові коробочки з цінними подарунками. З’ясувалося, що то були годинники. Подбали й про пишні букети червоних і білих гвоздик.

Поступово ніяковість волонтерів змінилася цікавістю з елементами сміливості. Вони відверто відповідали на запитання Прем’єр-міністра про конкретні враження, а також дякували за надану можливість стати частиною європейського футбольного свята.    

Текст урядового рішення про відзначення найкращих зачитував голова Державної служби молоді і спорту Равіль Сафіуллін, а вручав — особисто Микола Азаров. Говорив напутні слова, бажав успіхів у навчанні. На його думку, завдяки участі в Євро-2012 молоді люди набули неоціненного досвіду, який обов’язково стане у пригоді в подальшому житті й кар’єрі.

«Попереду у нас багато спортивних міжнародних подій, тож роботи до пенсії вам вистачить», — жартома благословив молодь на майбутні життєві звершення Микола Азаров.