Дискусія про те де можна придбати справжні екологічно чисті продукти у бабки на ринку чи у супермаркеті між покупцями лише загострюється. Молодь за супермаркети. Тут є все готове, часто дешевше, ніж на ринку та й навіть скуштувати можна.

До речі, чималий перелік продуктів харчування, а також безліч товарів для дітей, побутової хімії, зоотоварів, косметики, техніки, товарів для дому й ремонту пропонує MDNGroup– онлайн супермаркет Харків. За посиланням http://www.mdngroup.com.ua кожен знайде свій товар. Онлайн супермаркет MDNGroup пропонує широкий асортимент товарів високої якості та низькі ціни. Тут зручна система навігації, оперативна доставка по всій країні, економія коштів та індивідуальний підхід до кожного клієнта.

Старше покоління ще пам’ятає смак справжньої сметани, молока, тому вони більше схиляються на бік дрібних сільських виробників. Вони ще дотримуються старих дідіських способів виготовлення по справжньому натуральної продукції. Хоча навіть вже й бабці з ринку вдаються до певних хитрощів, щоб збільшити виторг: у машиновану сметану можуть добавити борошно, крохмаль, щоб гарно виглядала, кислу капусту квасити за допомогою оцту, щоб швидше «скисла», а молоко розбавити.

Фальшиві сухофрукти

Чернівчанка Галина Чермак поскаржилася, що не одноразово на продуктових ринках міста купувала неякісні товари:

– Нещодавно придбала на «Верхньому» ринку сухофрукти. Поклала варити: вода зафарбувалася, а узваром і не пахне. З першого погляду сухофрукти виглядають як сухофрукти, а коли почала переглядати, виявилося, що фрукти сирі. Мені розповіли, що вже є якась нова технологія для швидкого висушування: кидають в окріп і потім чимось обдають – і ніби готове сушеня. Я пішла до лабораторії, але там лише знизили плечима, мовляв таких аналізів не робимо. Маю чимало запитань й до продавців, які торгують на ринку іншими продуктами: м’ясним, молочним, фруктів.     

Справді, нині склалася дещо дивна ситуація: на торгових поличках області незліченна кількість продуктів, а з них безпечних – обмаль. Зубожіння людей та гонитва виробників за заробітком призвела до того, що за рахунок штучних складових все більше здешевлюється виробництво.

– Нині значна частина ринку підроблена, отруєна. Великі виробники вдаються до обману та хитрощів: підміняють натуральні складники штучними, на етикетках про них або не пишуть або це так написано, що без лупи не прочитати, – каже Ярослав Кирпушко, керівник Буковинського центру реконструкції та розвитку, який неодноразово піднімав питання екологічно чистих продуктів на споживчому ринку. – Ми спонукаємо споживачів думати і більше знати, щоб люди могли відрізнити натуральні продукти від штучних. Люди повинні звикнути до того, що споживач є основним на ринку. Саме він вирішує, що купувати.  

Обережно: підроблені продукти 

Сільгоспвиробники навіть готові забезпечити ними, але не бачать ринку збуту, бо більшість споживачів обирають дешевші продукти. Промислове виробництво харчів дешевше через велику кількість замінників. І людина має знати, як їх відрізнити. Це сьогодні не просто, бо ціни майже однакові на всі продукти – і натуральні, і штучні.

– Питання якості продуктів сьогодні дуже актуальне. Торік третину з них на ринку області вилучено з продажу. Такі продукти не лише неякісні, ці підробки небезпечні для здоров’я, – зазначила Надія Кутиніна, фахівець з питань захисту прав споживачів.

Нині немає належної інформації що таке екологічно чисті продукти і як їх відрізнити. Щоб споживачі могли у цьому питанні орієнтуватися, вони мають вивчити асортимент супермаркетів, що магазини пропонують покупцям, ретельно читати етикетки, аналізувати їх, бути спостережливими та уважними. Утім, це актуально також і на продуктових ринках.

Стихійні ринки "живуть" і в Європі

У Чернівцях кілька разів збиралися спеціалісти, які вивчають питання розвитку ринку та грамотного споживання. До нас навіть приїздили екологи та науковці з Молдови та Румунії у рамках транскордонного співробітництва, у якому беруть участь ближні населенні пункти цих країн. За словами іноземців, для того, щоб наблизити еклогічно чисті продукти до населення, вони влаштовують… стихійні ринки. Виявилося, що такі існують у багатьох європейських країнах. При чому місцева влада не лише не забороняє стихійні ринки, але й організовує їх.

– Стихійні ринки існують у багатьох європейських країнах. Наприклад, у центрі міст Італії на площах у певні години визначених днів дозволяється сільгоспвиробникам продавати свою продукцію, – зазначив Сільвіу Тіта, науковець з дослідного інституту IRIIS (Румунія). – Подібні ярмарки для товаровиробників влаштовують й у інших країнах. Насправді, дуже важливо споживачам донести інформацію про екологічно чисті продукти. Навіть, якщо вони й коштують дорожче, ніж промислово виготовлені, такі харчі споживачу дешевше обійдуться. Оскільки люди, споживаючи натуральні продукти, інвестують у своє здоров’я і економлять на тому, що не потрібно буде витрачати кошти на лікування від вживання неякісної продукції.

Водночас, таку продукцію можуть придбати й покупці широкої мережі супермаркетів, де виділяють спеціальні полички та цілі відділи для такої продукції. Споживачі добре знають, що там продають продукцію, виготовлену фермерами. Про це «говорять» не лише позначки та вказівники, але й ціни: така продукція у двічі-тричі дорожча, ніж аналог промислового виробництва. 

Аліна КУШНІР
для «Урядового кур’єра»