ЛІТЕРАТУРА

На Дніпропетровщині видано збірник авторів-початківців «Віддзеркалення небес»

Різножанрові твори 32 цьогорічних фіналістів обласного літературного конкурсу творчої молоді «Молода муза» об’єднав на своїх сторінках збірник «Віддзеркалення небес», який видало дніпропетровське видавництво «Пороги». У книжці представлені оповідання й вірші авторів з 14 міст і сіл Дніпропетровщини. Хоч наклад видання  невеликий, але потрапляє він до великої аудиторії. Розповсюджуватися збірник буде по бібліотеках області.

«Рівень конкурсу «Мо?лода муза» суттєво підвищився, книжка вийшла сильна. Багато хто з її авторів має сили взяти участь і у всеукраїнських конкурсах», — вважає член журі, упорядник збірника «Віддзеркалення небес», член Національної спілки письменників Наталія Дев’ятко, яка й сама була серед переможниць першої «Молодої музи» в 2007 році. З тих пір і розпочався її шлях казкарки.

Тож варто запам’ятати прізвища цьогорічних фіналістів і переможців «Молодої музи». Кожен з авторів має свій неповторний стиль. Наприклад, прозаїк Любов Калина з Тернівки вразила членів журі тонким відображенням психології звичайних людей. Психологічні вірші вийшли з-під пера Тетяни Волкової та Дар’ї Медведєвої з Павлограда, авторів п’єси «Голодна кров», яку поставив Дніпропетровський театр «Віримо!». Сергій Куликов, вихованець літературної студії «Вуглик» при Національному гірничому університеті, спробував свої сили у нелегкій поетичній формі, склавши вінок сонетів.

 «Я для вас намалюю мій світ і пущу в потаємні думки. Мрій своїх життєдайний політ відпускаю із ліній руки», — пише мелодійні вірші випускниця Придніпровської державної академії будівництва і архітектури, молодий науковець і винахідник, скрипалька Катерина Бурда. Студент філологічного факультету Дніпропетровського національного університету Олег Андрішко віддає перевагу громадянській ліриці. Ось один його коротенький віршик: «Топчуть землю цю тяжкохворі. Господи, відведи! Від підлості сохне в горлі. Води!».

А вірші конкурсантки Наталки Федоренко до збірника не потрапили. Дівчина виборола Гран-прі і прикрасила серію «Молода муза» окремим виданням своєї лірики під назвою «Плин по колу».

«Скользя по замкнутому кругу
Эскизов чувств, намеков снов,
Мы жизнь опутываем туго
Блестящей сетью точных слов…»
, — ніби малює словами молода поетеса.

ДОВІДКА «УК»

Видання серії «Молода муза» здійснюється в рамках обласної програми «Молодь Дніпропетровщини», розрахованої на 2007 — 2011 роки. Літературний конкурс проводять управління у справах сім’ї та молоді облдержадміністрації і Дніпропетровська обласна бібліотека для дітей. У ньому беруть участь молоді літератори Дніпропетровщини віком від 14 до 35 років. Журі відбирає найкращі твори у двох номінаціях — поезії, прози та драматургії. За чотири роки свої творчі сили в конкурсі спробували понад 400 учасників.