ПЕСТИЦИДИ

Скільки їх накопичується в парникових овочах, дізнавався "Урядовий кур'єр"

Пригріло весняне сонечко, на прилавках ринків та супермаркетів дедалі більше з'являється молодих овочів. Очі розбігаються, адже після зимового "сидіння" на консервації так хочеться скуштувати свіжого огірочка, помідорів, цибулі. Та чи є в картоплі або капусті пестициди?

Думки фахівців розділилися. Так, керівник лабораторії гігієнічної експертизи та нормативної документації продуктів харчування, провідний науковий співробітник Інституту екогігієни і токсикології ім. Л. І. Медведя Ольга Голінко зауважує, що всі овочі й фрукти, які виросли до вересня, вважаються ранніми. Якщо ж до того часу не вживати самим і забороняти дітям їсти овочі і фрукти, до організму не потраплятимуть такі необхідні йому вітаміни та інші поживні речовини. Компенсувати це штучними вітамінами з аптеки дитині точно не на користь.

Вона також повідомила, що нині в Україні спостерігається зменшення загальної кількості пестицидів у овочах та фруктах. Пояснити це вболіванням аграріїв за чистоту продукції навряд чи можна. Скоріше вже тим, що добрива нині відчутно подорожчали. За її словами, вся продукція, що надходить на ринки або до супермаркетів України, завжди контролюється санепідемслужбами. Взагалі нітрати є в усіх овочах і фруктах, навіть якщо для їх вирощування не використовують добрива.

Інша річ, яка кількість цих речовин накопичилася в огірку або моркві та скільки цих овочів чи фруктів людина з'їла за один раз.

Звісно, існують офіційні норми вмісту нітратів у продуктах, деякі з них пані Голінко навіть озвучила. Наприклад, у томатах допустимий вміст нітратів - 60 млг/кг, в цибулі ріпчастій - 600 млг/кг, картоплі - 250 млг/кг, огірках -150 млг/кг для відкритого грунту, 300 - для закритого, у солодкому перці - 200млг/кг для відкритого грунту, 300 -для закритого, у моркві ранній - 400 млг/кг, пізній - 250, капусті білокачанній ранній - 900, пізній - 50. Щодо ранніх овочів, то найбільше нітратів накопичується в "молодих" огірках та ранніх кавунах. Без загрози для свого здоров'я й життя людина може "споживати" на добу від 200 до 1200 млг нітратів. Тож, на переконання Ольги Голінко, ранні овочі їсти можна і навіть слід, потрібно лише обмежити кількість їх споживання за один раз та ні в якому разі не купувати на стихійних ринках, де вміст хімікатів у продуктах ніхто не контролює.

Визначити в домашніх умовах, чи перебільшений вміст нітратів у продуктах, можна в основному за зовнішнім виглядом - якщо плід добре "підгодований" нітратами, він зазвичай набагато більшого розміру. "Нітратні" капуста й огірки погано засолюються, не тримають форми. Також можна придбати в аптеці лакмусовий папірець. Як саме ним користуватися, вказано на упаковці. Але якщо вже купили такі продукти, витратили гроші, а викинути шкода, Ольга Голінко радить в домашніх умовах зменшити вміст нітратів в овочах. Так, листові овочі слід хоча б кілька годин вимочити у воді. Картоплю, буряк, моркву - почистити й відварити. У відвар піде понад 75% нітратів, переконує фахівець. Власне, у моркви слід відрізати частину, з якої росте зелений хвостик, у яблука - видалити серцевину, а ось із огірком, на жаль, нічого не можна зробити.

У свою чергу, головний дитячий токсиколог головного управління охорони здоров'я Київської міської держадміністрації, завідуючий Українським дитячим центром клінічної токсикології, інтенсивної та еферентної терапії "Охматдиту" Борис Шейман зауважив, що найбільше дітей з отруєннями потрапляє до лікарні саме в періоди, коли у продажу з'являються ранні овочі та фрукти, тобто наприкінці весни й на початку осені. За останні 10 років кількість хлопчиків і дівчаток з такими отруєннями зменшилася. Чи то батьки стали обізнанішими, чи й справді далася взнаки дороговизна добрив для землеробства. Нині в лікарні немає дітей з отруєнням саме нітратами. Проте ще не сезон, наголосив пан Шейман. Пік отруєнь, за його спостереженнями, зазвичай припадає на травень.

Та якщо вже дитина отруїлася пестицидами, першою допомогою перед тим, як обов'язково відвести її до лікарні, має стати повне очищення (промивання) шлунка. Чим швидше видалити залишки отруйної їжі з організму, тим меншими, на переконання лікаря, будуть наслідки. На жаль, інколи такі отруєння можуть призвести й до смерті. Найбільше страждають зазвичай печінка й нирки. Проте, на щастя, летальних випадків від отруєння пестицидами в Україні не реєстрували вже понад 10 років.

Фахівці спростували думку про те, що більше нітратів міститься у тій продукції, що завозять з-за кордону. Адже, як запевнила Ольга Голінко, вся продукція імпортного виробництва, яка перетинає кордон України, завжди пильно перевіряється санепідемслужбою.