Брифінг щодо заходів з виконання дорожньої карти реформування молодіжної сфери у нинішньому році та підготовки до Олімпіади у Ріо-де-Жанейро проводив міністр молоді і спорту Ігор Жданов. Аби не забирати часу в себе та представників ЗМІ, він тезисно виклав ці теми. Передовсім утворено спеціальний штаб щодо підготовки наших спортсменів до Олімпіади. Найближчим часом Прем’єр-міністр проведе й тематичне засідання організаційного комітету.

Експертна рада Науково-дослідного інституту Національного університету фізичного виховання і спорту розробила графік адаптації наших спортсменів. Вони приїдуть у Ріо-де-Жанейро за 8—10 діб до старту змагань, аби акліматизуватися. На це художнім гімнасткам потрібно більше часу, а триатлоністам — лише три дні. Нині майже всі квитки закуплено. Щодобове фінансування на спортсмена встановлено на рівні 300 гривень. Міністр пообіцяв, що з організаційними процесами проблем не виникатиме.

Юнацькі перемоги відкривають шлях до успіху в житті. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Щодо молодіжної політики є новина: Кабінет Міністрів змінив систему премій для молоді. Цього року передбачено 20 нагород по 50 тисяч гривень переважно для людей із регіонів, які своєю активністю роблять внесок у розбудову незалежної України. Конкурс стартував з квітня. В Мінмолодьспорту запевняють, що вплив посадовців на його результати буде мінімальним.

Змінено й правила фінансування молодіжних організацій. Їх прописано в так званій рожевій книжечці. Йдеться про можливість здійснювати передоплату для проведення додаткових тренінгів і тематичних семінарів. «Ми даємо більше свободи, але й більше питатимемо з молодіжних організацій за витрату коштів», — додав Ігор Жданов.

До речі, недавно за сприяння Мінмолодьспорту представники Центру «Розвиток корпоративної соціальної відповідальності» разом із керівниками провідних компаній-роботодавців підписали пакт заради молоді 2020.

«Це продовження загальноєвропейської ініціативи. У Брюсселі 17 листопада 2015 року бізнес-лідери підписали Європейський пакт заради молоді — документ, що має на меті побороти проблему безробіття європейської молоді, виконуючи поставлені цілі: 100 000 нових місць стажування та роботи для молоді, 10 000 партнерств бізнесу та освітніх закладів, національні плани дій у кожній країні ЄС. Ініціатива має підтримку Європейського парламенту, Європейської комісії, Європейської ради та короля Бельгії», — означив перспективу нововведення міністр. Очікується, що молодь не їхатиме на стажування за кордон, а набуватиме навичок в Україні.

Окрім цього, Ігор Жданов поінформував присутніх, що станом на 1 січня 2016 року в країні функціонує 369 дитячо-юнацьких спортивних шкіл, в яких навчається 500 тисяч дітей Торік на їхню роботу загалом витрачено з різних бюджетів 1,5 мільярда гривень. Цього року субвенцій не передбачено взагалі — тепер це обов’язок органів місцевого самоврядування.

У цьому контексті міністр заявив, що ДЮСШ багато хто намагається передати в комунальну власність. Найбільше проблем виникає в Херсоні, Хмельницькій та Волинській областях. Натомість для Мінмолодьспорту головне зберегти не кількість таких шкіл, а дітей, які в них займаються, й тренерсько-викладацький склад.