Сьогодні більшість українців переймаються питанням цін на продукти, а також тим, яким чином впливають події в країні на їх вартість. Одні споживачі відзначають, що начебто ціни на продовольчі товари в супермаркетах та на базарах ростуть чи не з кожним днем, інші, навпаки, зазначають, що все стабільно. Чиновники та статистика на боці останніх. За їх даними, протягом січня поточного року різких стрибків цін у цій сфері не було. Ба більше того, дещо навіть подешевшало. Загалом, на продукти харчування зафіксовано несуттєві коливання вартості у межах 1—2%. Аналогічна ситуація спостерігалась і минулого року. В 2013 році по Україні середні роздрібні ціни на деякі продукти харчування знизились у порівнянні з кінцем 2012-го. Зокрема, подешевшало борошно вищого гатунку, макаронні вироби, крупи гречана та манна, м’ясо та м’ясопродукти, сало, олія соняшникова, сіль. Натомість ціни на хліб, рис, молоко та молокопродукти, яйця (курячі), цукор, овочі (картоплю, капусту, моркву, буряк та цибулю) зростали у більшості регіонів.

Все під контролем

— Механізм утворення цін у нас, як і в будь-якій іншій країні, різноманітний: існує як вільне ціноутворення, так і є продукти, вартість яких регулюється. Міф про те, що ліберальна економіка сьогодні дає змогу західному світу здійснювати гігантські ривки вперед, — це лише міф, — зауважує голова Державної інспекції України з контролю за цінами Олександр Кисельов. — Адже абсолютно в кожній країні так званого вільного світу процеси контролю за цінами доволі жорсткі. А в деяких країнах, таких як США, ціни контролюються так само жорстко, як і податки. Тобто якщо відбуваються якісь маніпуляції з цінами і це якимось чином зачіпає інтереси американських громадян, то за це карають достатньо суворо. І це дуже серйозний показник. Якщо казати про Україну, то в 2013 році ми бачили, що ціни були стабільними. І хоч дехто сьогодні намагається сказати, мовляв, що були злети та падіння, — це неправда. Коливання цін в межах 1-3 % — нормативна ситуація, яка не дестабілізує економіку.

Торік чи не найбільше порадувала споживачів своїми ціновими змінами гречка, яка подешевшала на 13%. Це обумовлено зниженням оптово-роздрібних цін. Так, станом на кінець 2013 року середня роздрібна ціна по Україні була на рівні 7,68 гривні за кілограм, що на 13,1% (1,16 гривні) нижче за ціну, яка була наприкінці 2012-го. У грудні 2013 року спостерігалось зниження середніх роздрібних цін у чотирнадцяти регіонах. Найвищі роздрібні ціни на підприємствах торгівлі на крупу гречану були зафіксовані у місті Севастополі (10,65 гривні за кілограм), що на 38,7% перевищує середню ціну по Україні, найнижчі у Київській області (6,97 гривні за кілограм), що на 9,2% нижче за середню ціну по країні.

Приємними для гаманців українців були й коливання вартості борошна. У І півріччі 2013 року зростання вартості зернових впливало на підвищення цін на борошно пшеничне вищого гатунку, макаронні вироби та крупу манну. Тоді як у ІІ півріччі спостерігалось поступове зниження рівня роздрібних цін на цю групу товарів. Це було пов’язано зі збором нового врожаю та значним зменшенням вартості зерна на світових ринках.

Найвищі роздрібні ціни на борошно пшеничне вищого гатунку були зафіксовані у місті Києві (5,22 гривні за кілограм), що на 22,5% перевищує середню ціну по Україні, найнижчі — у Рівненській та Хмельницькій областях (3,7 гривні за кілограм), що на 13,1% нижче за середню ціну по Україні. За даними на 31 грудня 2013 року, середня роздрібна ціна по Україні на макаронні вироби становила 6,73 гривні за кілограм, що на 1,3% (9 копійок за кілограм) було нижче за ціну на кінець 2012 року. Найдорожче продавали споживачам макарони у Севастополі, де вони коштували 10,57 гривні за кілограм, що на 57,1% перевищувало середню ціну по Україні. Найдешевшим цей продукт був у Запорізькій області (5,98 гривні за кілограм), що на 11,1% нижче за середню ціну по Україні.

А от ціни на крупу манну, яка не входить по Переліку соціально значущих продуктів харчування, коливались. Наприкінці минулого року середня роздрібна ціна по Україні становила 5,32 гривні за кілограм, а це на 21 копійку нижче за ціну на кінець 2012 року. При цьому у грудні 2013 року середні роздрібні ціни знизились у дванадцяти регіонах, при цьому лише у Рівненській та Тернопільській областях було зафіксовано зростання вартості. Найдорожче улюблену крупу малюків продавали у столиці, де вона коштувала 6,48 гривні за кілограм, а це на 21,8% дорожче за середні ціни по Україні. Найдешевше крупа коштувала на Луганщині — 4,47 гривні за кілограм, що на 16% нижче за середню ціну по Україні.

Цінові коливання

Натомість ціни на молоко та молочну продукцію зростали. На них вплинуло кілька чинників, зокрема сезонність. Саме тому в теплу пору року вартість молока та молочної продукції традиційно нижча, ніж у холоди.

Продукт першої потреби — хліб — також демонстрував невелике здорожчання. У цілому по Україні протягом 2013 року на підприємствах торгівлі спостерігалось зростання середніх роздрібних цін на нього від 2,4% до 3,2% (залежно від сорту хліба).

Зокрема, у І кварталі 2013 року зростання середніх роздрібних цін на масові сорти хліба у більшості регіонів було обумовлено певними об’єктивними чинниками. Так, збільшення основних витрат хлібопекарських підприємств (витрати на сировину (борошно), на оплату праці (зростання мінімальної зарплати у січні 2013 року), оплату енергоносіїв) обумовило підвищення собівартості масових сортів хліба. По Україні протягом І кварталу 2013 року в торгівлі споживачі спостерігали за зростанням середніх роздрібних цін на хліб від 1,8% до 2,8% (в залежності від сорту хліба).

Починаючи з ІІ кварталу 2013 року цінова ситуація на ринку хліба істотно не змінювалася. Протягом квітня — жовтня 2013 року по Україні у торгівлі спостерігалось зростання середніх роздрібних цін на хліб від 0,1% до 1% (в залежності від сорту хліба). Незначні коливання середніх роздрібних цін по регіонах переважно були обумовлені зміною асортименту хліба у мережі роздрібної торгівлі. На деяких хлібопекарських підприємствах був припинений випуск буханців простої рецептури на користь виробництва хліба покращеної рецептури. Також у квітні-жовтні 2013 року зафіксовано закриття виробничих площ хлібопекарських підприємств (зокрема, у місті Києві, Київській та Донецькій областях), що негативно вплинуло на рівень цін на продукт першої потреби у регіонах.

— На жодному з хлібопекарських підприємств чітко не визначена питома вага хліба простої рецептури у загальному обсязі виробництва, — зауважує Олександр Кисельов. — При цьому на законодавчому рівні також залишається неврегульованим питання щодо визначення обсягу виробництва хліба простої рецептури. Варто зазначити, що виробництво соціальних сортів хліба на більшості хлібопекарських підприємств є збитковим, тому зниження цін на борошно, яке було зафіксовано починаючи з липня 2013 року, не позначилось на зменшенні роздрібної ціни на «соціальні» сорти буханців. Також майже у всіх регіонах України зниження цін на борошно не позначилось на рівні цін на більшість сортів хліба масового вжитку. Отже, у ІІІ та IV кварталах 2013 року в умовах зниження цін на зернові та незмінного рівня інших складових — собівартості виробництва продукту першої потреби (витрат на оплату праці, на енергоносії, транспортування) — у значній частині регіонів спостерігалась стабільна цінова ситуація на ринку хліба.

Щодо прогнозу вартості продуктів харчування, то Олександр Кисельов наголосив, що фахівці його відомства не бачать жодних тенденцій до подорожчання. Політична ситуація в країні не впливатиме на вартість продуктів. Будуть лише традиційні сезонні цінові коливання, наприклад, на овочі.

 

— Нині сезонне зберігання овочів досягається за рахунок різного роду овочесховищ — це енергозатратна справа, і, як наслідок, маємо коливання цін, — зазначив експерт. — Також маємо намір подати пропозицію уряду, щоб ціни на цю групу овочів, яку називають «борщовий набір», почати контролювати.