ЕКСПЕРТИЗА

«Урядовий кур’єр» дізнавався, чи є на вітчизняних прилавках ласощі із молока?

Кілька століть тому невідомий кухар вигадав смакоту, яку ми нині називаємо морозивом. У ті часи ці ласощі виготовляли із соків, вина і називали їх «крижинками». Сьогодні на прилавках магазинів великий вибір різноманітних холодних солодощів. От тільки чи й досі їх виготовляють із натуральних інгредієнтів, чи до сучасної рецептури входять складові штучного походження, тобто ароматизатори, барвники та кокосове молоко.

Солодощі  із невідомого порошку

Ми з колегою вирішили купити морозиво, яке продають на вагу зі спеціальних автоматів. Тоді ми ще не підозрювали, в яке розчарування «виллється» це бажання. Підійшли до ятки і замовили по 100 грамів солодощів, проте нас попросили почекати, оскільки морозиво закінчилось, запевнивши, що за кілька хвилин воно знову буде в продажу. Поки ми чекали, ненавмисне стали свідками процесу приготування морозива. Виглядало це дуже цікаво. Продавець узяв якийсь порошок із паперового мішка, висипав його у пластикове відро з-під фарби і розвів усю цю суміш молоком з пакета та кількома літрами води. Потім цей «коктейль» засипав у машину, з якої в стаканчик із вафель «наливали» морозиво. Чесно кажучи, після всього побаченого бажання поласувати такою холодною «смакотою» зникло. Адже до цього моменту ми вірили, що морозиво готують із молока чи вершків. 

Не втримались і запитали продавця, чи завжди він ось так «готує» морозиво. Останній дуже здивувався, оскільки, на його думку, він усе зробив правильно і не міг зрозуміти, в чому проблема. Можливо, продукт і хороший, а от щодо якості та корисності — велике питання.

Та якщо розібратись, зараз в Україні діють три стандарти на морозиво, згідно з якими «Вершкове» й «Пломбір» потрібно виготовляти з молока та продуктів його переробки, тобто вершків, масла або, в крайньому разі, сухого молока. А от кокосової, пальмової чи будь-якої іншої олії в цьому продукті бути не повинно. Водночас горіхи, джеми, сиропи, шоколад, ягоди додавати можна. Тому такий вид морозива вважається найбільш калорійним, оскільки в ньому від 12 до 20% жиру. У вершковому — від 8 до 11,5%.

Другий — морозиво із комбінованим складом. У процесі приготування таких ласощів допускається використання як молочних, так і рослинних жирів. Єдине, що в цьому разі вимагається від виробників, — інформувати споживачів. От тільки виробники, знаючи «любов» українців до чужоземної олії, частенько «забувають» вказувати її наявність у продукті. Інакше дізнатись правду вкрай важко: ні за своїми смаковими якостями, ні за ціною продукту це зробити неможливо. Правду кажучи, продукт із пальмової чи кокосової олії все-таки мав би коштувати дешевше, ніж той, який виготовлено із коров’ячого молока. Проте, мав би, але ж не коштує! Хоча в закупівлі така екзотична сировина і коштує дешевше за наше молоко.

Насамкінець, третій вид морозива — заморожені соки. Це улюблені ласощі тих, хто хоче скинути зайву вагу, адже в ньому багато вітамінів і мало калорій. У цьому випадку головне, щоб фрукти і ягоди були свіжими, а соки — справді натуральними. Не дуже хочеться їсти букет із барвників та ароматизаторів. Хоча такий продукт теж має право бути на прилавках магазинів, проте називатись повинен ароматизованим морозивом. Ця штучна смакота виготовляється на основі цукрового сиропу з додаванням ароматизаторів, натуральних барвників та інших добавок. Наскільки вони натуральні? Відповідь на це питання лежить у площині добросовісності наших виробників.

 

Дітям потрібно купувати морозиво, виготовлене з натуральних інгредієнтів. Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ

 Суперечливі дослідження

Правду про виробників та їхню продукцію знають у ДП «Укрметртестстандарт», де щороку досліджують морозиво. Якщо в 2009-2010 роках фахівці цієї установи вивчали якість продукту на молочній основі, то нині вирішили перевірити морозиво із комбінованим складом на наявність штучних барвників, яких там не повинно бути.

— Торік ми перевіряли морозиво на молочній основі, в якому, згідно з вимогами нормативних документів, мають бути тільки молочні жири, — зазначає начальник науково-дослідного центру випробувань продукції ДП «Укрметр  тестстандарт» Володимир Семенович. — У жодному із досліджених п’яти зразків не виявили немолочних жирів. Хоча за рік до цього подібним «грішило» чимало виробників.

Цього року до тестування потрапило морозиво з комбінованим складом сировини «Бажання» — з ароматом ванілі й наповнювачем «Полуниця», морозиво з комбінованим складом сировини «Троянда» з наповнювачем «Полуниця» і морозиво з комбінованим складом сировини «Троянда» з наповнювачем «Вишня» від нашого виробника ТОВ «Еліт». А також морозиво з комбінованим складом сировини з полуничним наповнювачем від ПГО АПВТ «Фірма Ласка».

— Результати дослідження і цього виду морозива приємно нас вразили, – продовжує Володимир Семенович. — На пакуванні відібраного для дослідження морозива виробники чесно зазначили, що це продукт, у процесі приготування якого використовувались натуральні барвники — кармін, бета каротин. Дослідження це підтвердило. 

А ось президент Центру незалежних споживчих експертиз «Тест» Валентин Безрукий налаштований не так оптимістично. Дослідження, яке проводила їх установа, показало, що деякі виробники таки фальсифікують продукцію. За його даними, на ринку справді є чесні компанії, але є й такі, хто, грубо кажучи, «пудрить людям мізки».

Проте, як же вибрати таки якісне морозиво? Для початку експерти радять  звернути увагу на умови зберігання продукту. Насамперед зауважимо, що цей продукт повинен зберігатись при температурі не вище 18 градусів. Інакше порушуються його структура, смак і якість. Також морозиво ні в якому разі не повинно бути деформованим. Надмірна м’якість продукту свідчить про неправильне транспортування, зберігання та реалізацію продукції. Якщо ж морозиво було повторно заморожене, його початкова форма не відновиться, а вода, яка розтанула, перетворюється в грубі кристали льоду. В якісному продукті такого не може бути. Ці підказки зорієнтують споживача у нелегкому виборі смачних літніх ласощів.