ІНІЦІАТИВА

Дніпропетровськ першим в Україні створив власну комунальну правоохоронну структуру 

Створити комунальне підприємство «Муніципальна гвардія» депутати Дніпропетровської міськради вирішили в лютому цього року. Подумали: якщо платити за охоронні послуги комунальних об’єктів стороннім структурам, то краще мати власний правоохоронний підрозділ, який ще й допомагатиме міліції за громадським порядком у місті наглядати. 

А нещодавно муніципальним гвардійцям, які вже мають три іноземні авто з GPS-навігацією від благодійників, спонсори передали в безоплатне користування два електромобілі. Екологічно чистий транспорт патрулює центр Дніпропетровська, Набережну та паркові зони міста, на пішохідні доріжки яких звичайним авто проїхати складно.

… Щодня о п’ятій вечора патрульні екіпажі збираються у дворі міської ради на інструктаж, після чого, взявши «на борт» працівників міліції, вирушають на патрулювання. До одного з екіпажів електромобіля приєдналася і я. Люди, що йдуть назустріч, усміхаються і показують великий палець — подібна техніка у Дніпропетровську ще дивина. Особливий інтерес до таких машин у дітей. Але час працювати — на улюбленій городянами набережній роботи для патрулів вистачає, оскільки охочих випити просто неба пива або й чогось міцнішого та залишити після себе сміття багато.

«Роз’яснюємо таким громадянам про заборону на розпиття слабоалкогольних напоїв у громадських місцях, що діє вже два роки (на інший алкоголь така заборона існує давно), або розповідаємо про шкоду від забруднення довкілля. Багато людей не знають цих правил, — розповідають старший патруля Віталій та його напарник Олексій. — Затримувати порушників і складати протокол має право міліція — ми тільки можемо викликати міліцейський наряд. Спочатку порушників офіційно попереджаємо. Реагують по-різному: здебільшого слухняно несуть пляшки до смітника, а дехто обурюється. Якщо людина поводиться агресивно, її доставляють у райвідділ, де вже складають протокол, перевіряють порушника по базі. За повторне порушення — штраф 51 гривня, а на третій раз і 15 діб можна отримати».

Поки мої співрозмовники займаються своїми безпосередніми обов’язками, розговорилася з продавцем морозива, який торгував неподалік. «Вперше бачу такий цікавий автотранспорт, — каже пан Микола і зауважує: — муніципальна гвардія раніше тут пішки ходила, а тепер користується зручним електромобілем. Вважаю, чим краще будуть оснащені наші правоохоронці, тим впевненішими і спокійнішими будуть громадяни. Люди бачать, що муніципальна гвардія — це надійно, всерйоз і надовго».

КОМПЕТЕНТНО

Сергій ШАПРАН,
заступник директора департаменту взаємодії
з правоохоронними органами,
мобілізаційної та оборонної роботи
і з питань надзвичайних ситуацій міськради,
куратор КП «Муніципальна гвардія»:

— Головне завдання муніципальної гвардії — навести порядок у місті. Міліція в основному втручається, коли щось трапляється, а ми не чекаємо, запобігаємо правопорушенням. Наразі в гвардії 82 особи, на чергування виїжджають по 5 екіпажів. Зарплату «на руки» охоронці отримують у розмірі 1500 гривень, а патрульні — 2500. За «Міською цільовою програмою захисту комунального майна територіальної громади міста від протиправних посягань» на цей рік гвардії виділяється 1,5 млн грн, але структура й сама заробляє гроші, охороняючи об’єкти комунальної власності. До речі, за досвідом у створенні муніципальної гвардії до нас уже звертаються й інші міста України.