У Києві завершила роботу чергова місія МВФ у рамках першого перегляду програми за угодою «стенд-бай», укладеною на підтримку економічних реформ у нашій державі. Глава місії МВФ Ніколай Георгієв під час підсумкової прес-конференції, яка відбулася  18 липня у Нацбанку, повідомив, що досягнуто порозуміння з керівництвом України щодо напрямів політики, необхідних для першого перегляду програми.

Воєнний конфлікт впливає негативно

Ніколай Георгієв спрогнозував, що другий транш МВФ у розмірі 1,4 мільярда доларів може надійти в Україну набагато раніше, ніж у вересні. Йдеться про середину — кінець серпня.

«Місія з’ясувала, що загалом усі попередні домовленості було реалізовано, як і планували, всі критерії ефективності, крім одного (який саме, він так і не назвав. — Авт.), станом на кінець травня було витримано. Це істотне досягнення, оскільки посилення конфлікту на сході України означає, що програма виконується в умовах, набагато складніших, ніж передбачалося на її початку», — констатував він.

Представник МВФ також заявив, що воєнний  конфлікт негативно впливає  на реалізацію програми, тому ключові елементи системи макроекономічних показників довелося переглянути. Зокрема помітно погіршилася економічна перспектива, і очікується, що цього року ВВП України скоротиться на 6,5% порівняно з 5%, що передбачали на момент, коли програму було затверджено.

Однак попри незмінну готовність втілювати в життя заплановане і хороші показники реалізації програми, уряд України прийняв рішення вжити компенсаторні заходи для обмеження негативного впливу конфлікту в короткостроковій перспективі та забезпечення досягнення ключових програмних цілей.

Глава місії зазначив, що у межах фіскальної політики керівництво уряду прийняло рішення реалізувати в 2014 році пакет заходів у сфері бюджетних надходжень і витрат у сумі, що дорівнює 1% ВВП.

Держава також прийняла на себе зобов’язання обмежити в 2015 році зростання заробітної плати та пенсій рівнем інфляції, продовжити передбачене реформами скорочення чисельності працівників у державному секторі та здійснювати жорсткий контроль над дискреційними витратами.

Крім того, в  енергетичному секторі керівництво країни зобов’язалося вжити додаткових заходів для посилення платіжної дисципліни та розрахунків, таких, як стягування платежів із рахунків, що підпадають під стягнення та арешт активів у разі, якщо погашення не передбачено. Також триває підготовка до реструктуризації  НАК «Нафтогаз України» задля підвищення прозорості його діяльності та скорочення витрат.

У сфері грошово-кредитної політики програма дасть змогу вживати більше заходів для запобігання дестабілізуючим рухам обмінного курсу.

Голова Нацбанку України Валерія Гонтарєва повідомила, що регулятор виходитиме на міжбанк для поповнення золотовалютних резервів  відповідно до досягнутої з МВФ домовленості.

Чекаємо на антикорупційне агентство

Регулятор ще раз підтвердив свою готовність додержуватися переглянутої схеми нарощування чистих міжнародних резервів, дозволяючи гривні девальвувати у разі потреби.

Нацбанк також удосконалюватиме структуру грошово-кредитної політики, в центрі уваги якої перебуватиме  внутрішня цінова стабільність, і здійснюватиметься  підготовка до переходу на інфляційне кредитування. Також удосконалюватиметься  операційна база і зміцнюватиметься  фінансовий стан Фонду гарантування вкладів фізичних осіб для підтримки впевненості в його здатності виконувати свої повноваження.

У МВФ зазначають, що українська влада зобов’язалася вжити заходів для посилення управління і поліпшення умов підприємницької діяльності.

«Останнє діагностичне обстеження визначило основні напрями реформування. З огляду на рекомендації влада країни планує реалізувати широкий діапазон антикорупційних заходів, зокрема створення незалежного антикорупційного агентства з широкими слідчими повноваженнями й ухвалення змін до законодавства на підтримку зусиль у сфері боротьби з корупцією», — повідомив Ніколай Георгієв.

Після встановлених в МВФ процедур рада виконавчих директорів цієї організації затвердить своє рішення щодо надання чергового траншу кредиту. На це знадобиться кілька  тижнів, і після цього кошти надійдуть в Україну.