ЯКІСТЬ

Стартував проект першого незалежного аудиту українських виробників

Чи якісні та безпечні для споживачів м’ясо та м’ясопродукти? Про це йшлося на нещодавній прес-конференції. 

За словами директора Інституту споживчих експертиз Юрія Чорнобривця, 13 жовтня цього року стартував проект першого незалежного аудиту українських виробників. «Організатори цієї акції закликають усіх виробників м’яса та м’ясної продукції приєднатися до проекту та відкрити двері підприємств для проведення експертизи, яка буде повністю безкоштовною. Її результати стануть надбанням широкого кола громадськості», — зазначив він. Завдяки цьому український споживач зможе обирати для себе безпечні і корисні продукти, а вітчизняний бізнес — поліпшити свою репутацію на внутрішніх і зовнішніх ринках.

До складу експертної групи, яка разом перевірятиме м’ясо, увійшли представники Мінохорони здоров’я (МОЗ), Держінспекції України з питань захисту прав споживачів, Державної санітарно-епідеміологічної служби, Укрметртестстандарту, Інституту екогігієни та токсикології ім. Л.Медведя, Технологічного інституту молока і м’яса, УкрНДІ «Ресурс».

Тепер ковбасу перевірятимуть ретельніше. Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ

На думку директора Державного НДЦ з проблем гігієни харчування МОЗ Олега Швеця, такі експертизи не лише надають достовірну інформацію про продукцію того чи іншого виробника, а й спростовують багато негативних і не завжди достовірних чуток про якість м’ясних продуктів.

Утім, на думку  багатьох журналістів, людей зовсім не цікавить якість продукції на початковій стадії (тобто виробництва), а лише на останній — торговельна мережа. На це Ю. Чорнобривець відповів, що в нашій країні завжди ретельно перевіряють торговельні заклади. «Але, щоб безпідставно не звинувачувати збувачів продукції у тому, що це саме з їхньої вини потруїлися люди, приміром, курми-гриль, ми і перевірятимемо виробників. Адже на підприємствах також виникають певні проблеми з якістю продукції», — наголосив він.

Інші представники ЗМІ зробили висновок, що проект свідчить лише про одне — держава не справляється з функціями контролю за якістю м’ясної продукції. Заступник директора департаменту контролю якості медичних послуг, регуляторної політики та санітарно-епідемічного благополуччя МОЗ Алла Григоренко зауважила, що державні установи двічі на рік ретельно перевіряють кожне підприємство.

Проект першого незалежного аудиту українських виробників лише стартував. Відтак, чекаємо на його результати.