СОЦІАЛЬНІ ІНІЦІАТИВИ

  Учора розпочався Другий виставковий форум «Доступне житло» 

Антон КОСТЮЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»

«Активність наших громадян винагороджується житловою площею», — сказав міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Темник під час відкриття Другого виставкового форуму «Доступне житло», який розпочав свою роботу вчора у столичному Українському домі. Цей захід присвячений 22-й річниці Незалежності України.

Цей виставковий форум — своєрідний звіт про здобутки і перспективи державних житлових програм. Його мета — надати всім бажаючим інформацію про доступне житло, про отримання кредитів, зокрема молодіжних, та консультації фахівців профільних структур. Оскільки не кожна пара, яка бажає здобути власне житло, знає про державні програми, за якими може придбати доступне житло. Окрім цього, захід надасть змогу детальніше дізнатися про соціальну програму здешевлення іпотечних кредитів. Форум триватиме три дні, тож усі бажаючі зможуть ознайомитися із програмою та навіть оформити контракт.

«Другий виставковий форум — це один із заходів у рамках виконання соціальних ініціатив Президента України щодо забезпечення доступним житлом громадян. З початку 2013 року за програмами, які реалізовує лише наше міністерство, вже забезпечено 2300 сімей. З початку виконання цієї соціальної ініціативи близько 7500 родин отримали підтримку держави», — зауважив Геннадій Темник.

Поки що бажаючих оселитися у власному помешканні більше, ніж квартир. Фото Володимира ЗAЇКИ

Програми придбання доступного житла діють не тільки у столиці, а й у регіонах. З державою співпрацюють більшість забудовників: це й «Київміськбуд», і «Житлобуд», й інші будівельні компанії.  Окрім цього, спостерігається приріст потужностей забудовників. Тобто збільшується кількість будинків, які вони здають в експлуатацію.

Та все ж таки, поки що бажаючих оселитися у власному помешканні більше, ніж квартир: фактично черга на отримання житла в Україні — близько мільйона. Та для того, щоб справити новосілля у власному куточку, вони теж мають докласти певних зусиль. Геннадій Темник зауважив: «Ми поділяємо людей на «активних» та «неактивних», тобто є ті, хто хоче вирішити свої квартирні питання зараз, таких нині — сорок тисяч. Ми розв’язуємо  проблеми спільно: мешканець вкладає свої кошти, а держава його підтримує. До речі, причина того, що нині така маленька кількість «активних» громадян, — ще й те, що люди недостатньо поінформовані. Впевнений у тому, що багато хто не знає про наші соціальні ініціативи. Тож такі заходи, як Другий виставковий форум, дуже важливі, оскільки вони сприяють людям у ознайомленні з державними житловими програмами. Із державних та місцевих бюджетів ми виділили близько 750 мільйонів гривень для закінчення старих та для початку нових проектів. До кінця цього року ми збираємось добудувати чотири будинки, а у наступному — два. Взяти  участь у програмі може кожен, хто потребує поліпшення житлових умов, незалежно від віку».

«Нині збільшились темпи спорудження квартир на 6,6%. Це заслуга наших будівельників», — зауважив перший заступник голови парламентського Комітету з питань будівництва, містобудування і ЖКГ  та регіональної політики Володимир Вечерко. Водночас він поінформував, що нині готується  законодавча база щодо забезпечення житлом студентів, аспірантів, молодих фахівців. Тут ідеться про малосімейки. «Ми прагнемо, щоб у кожному регіоні були конкретні житлові програми і щоб був результат. Потрібно спростити законодавчу базу щодо отримання доступного житла», —зауважив Володимир Вечерко.

У рамках Другого виставкового форуму, серед інших заходів,  пройде низка «круглих столів», а також працюватиме консультаційне вікно, де кожен бажаючий зможе отримати інформацію про те, як стати учасником державних житлових програм.