Про це заявив міністр аграрної політики та продовольства Ігор Швайка під час спільного брифінгу в Кабміні з головою Держсільгоспінспекції Миколою Поєдинком.

За словами керівника аграрного відомства, найбільша кількість скарг на корупцію в системі АПК надходила від аграрної спільноти, громадськості та бізнесу на адресу Держветфітослужби та Держсільгоспінспекції. Саме тому вирішено переформатувати завдання та функціональні обов’язки останньої.

За словами міністра агрополітики Ігоря Швайки, зокрема на Луганщині в «тіні» використовують майже 400 тисяч гектарів землі. Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

Масштабна інвентаризація

 «Держсільгоспінспекція може стати своєрідним «аграрним ФБР» у системі Мінагрополітики, основною функцією якого має бути недопущення та запобігання порушенням законодавства у сфері якості та безпечності сільгосппродукції», — зауважив Ігор Швайка. Міністр доручив Держсільгоспінспекції та Держземагентству спільно провести інвентаризацію та аудит земель сільгосппризначення, лісового і водного фондів, рекреаційних зон для виявлення нецільового їх використання.

За його словами, приводом для перевірки стала інформація, що на його рідній Луганщині майже 400 тисяч гектарів обробляють під прикриттям або керівництвом міліції, суддів, прокуратури, служби безпеки, районних та обласних адміністрацій. «Це чорне використання землі, яке не відображається в жодному реєстрі, — обурився Ігор Швайка. — Щодо лісів і водного фонду ситуація аналогічна. На сьогодні немає точної й достовірної інформації про наявність тих чи інших земель, бо значну їх частину використовують в тіні й не за призначенням».

Щоб у подальшому не було таких порушень, відомство відмовляє прохачам у виділенні землі з лісового, водного фондів, рекреаційних зон. Зокрема нещодавно відхилено прохання однієї з церков відвести 15 гектарів землі лісового фонду для будівництва чоловічого монастиря, а також прохання комерційної структури про надання 280 гектарів для зведення бази в Західній Україні для проведення Олімпійських та Паралімпійських ігор, розповів Ігор Швайка.

Щодо запланованих площ інвентаризації та строків перевірки голова Держсільгоспінспекції зауважив, що йдеться про 40—60 мільйонів гектарів. «Їх можна перевірити за 3—6 місяців, якщо обидва відомства підійдуть до питання комплексно і серйозно та якщо буде фінансування», — спрогнозував Микола Поєдинок. Він також повідомив, що відомство працює над усуненням корупційних схем у структурі інспекції. Зокрема створено комісії, які розслідують роботу керівництва територіальних органів за заявами громадськості та бізнесу. Як наслідок, уже сьогодні від виконання службових обов’язків відсторонено керівників інспекції у Кіровоградській та Херсонській областях, а на Одещині й Львівщині триває службове розслідування. 21 особу в центральному апараті звільнено і замінено на нових фахівців.

Микола Поєдинок також коротко прозвітував про виконану роботу. Нині частково спрощено систему видачі дозвільних документів, фактично скасовано систему сертифікації складів і зерна та продуктів її переробки. Підготовлено законопроект «Про насіння та садивний матеріал», де також спрощується система державного нагляду за насінням та садивним матеріалом, але підвищується відповідальність за порушення закону. Серед найближчих планів — скасування обов’язкового техогляду сільгосптехніки. За його словами, він здійснюватиметься лише у разі відповідних звернень або скарг чи під час планових заходів. Натомість за виноробною галуззю планується встановити державний контроль, бо останніми роками «вона працює ніби сама по собі». Уже розроблено відповідний законопроект, який врегулює питання вирощування винограду, технологій та первинного виноробства, а також випише вимоги до безпечності виробництва та відповідальність за виробництво низькоякісної продукції.

Преференції продовжать, ціни на цукор стабілізують

За словами Ігоря Швайки, для підписання економічної частини Угоди про асоціацію з Євросоюзом Україні потрібно ухвалити пакет із трьох аграрних законів, які днями уряд має передати у парламент.

«Дія економічних преференцій на ринку ЄС для наших виробників закінчується 1 листопада 2014-го. Щоб їх продовжити і розширити, Україні слід ухвалити пакет законів. Це вкрай важливо, бо це одна з передумов підписання економічної частини Угоди про асоціацію з ЄС», — зазначив Ігор Швайка, звернувшись до представників усіх фракцій депутатського корпусу з проханням підтримати їх прийняття. Йдеться зокрема про проекти законів «Про державний контроль у сфері забезпечення безпеки якості харчових продуктів, кормів і благополуччя тварин», «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо ідентифікації та реєстрації тварин», «Про корми».

На запитання журналістів щодо стабілізації цін на цукор Ігор Швайка повідомив, що у травні заплановано провести інтервенції з Аграрного фонду обсягом 30—35 тисяч тонн цукру, в червні — 40—45 тисяч зі 150 наявних. Це дасть змогу утримувати ціну і не допустити паніки. При цьому він уточнив, що обсяги інтервенцій щомісяця визначатиме уряд, щоб не допустити спекуляцій, а також що виручені за цукор гроші планують витратити на закупівлю сухого молока у зв'язку із ситуацією, яка склалася з РФ щодо експорту молочних продуктів.

Він також повідомив, що звернувся до 16 асоціацій харчопрому із проханням надати можливу допомогу українським військовим, і деякі підприємства вже навіть відгукнулися на цей заклик.