ПЛАНИ

Олексіївська фортеця на Харківщині стане туристичною принадою

Наскільки привабливим буде новий культурний заклад  для туристів, звичайно ж, покаже час. Але те, що інтерес наших  співвітчизників до історії Слобожанського краю надзвичайно   великий — показало етнографічне свято «Олексіївська фортеця». Воно зібрало у Первомайському районі понад п’ять тисяч  людей.  А приурочили його до  280-річчя заснування Української оборонної лінії, роботи зі зведення якої були розпочаті українськими козаками  в 1731 році.

За тлумаченнями істориків, оборонна лінія, в яку входила і Олексіївська фортеця, що розташована неподалік від міста Первомайська, будувалася, в першу чергу, з метою захисту від постійних набігів кримських татар. Складається фортеця з  високого замкнутого чотирикутного земляного  валу, оточеного по всьому периметру ровом. Внутрішня площа укріплення  становить близько 4 га. Напередодні свята  реконструювали та урочисто відкрили дерев’яну браму на єдиному в’їзді до фортеці. Сама ж ідея  провести широкомасштабне етнографічне свято в цьому історичному місці, належить голові Первомайської райдержадміністрації Віктору Намчуку. Він розповів, що кожен такий захід розглядається в першу чергу як  туристичний і відпрацьовується спочатку  на прикладі внутрішнього туризму. 

З часом Олексіївську фортецю планують перетворити на музей просто неба. Посадовець також повідомив, що в майбутньому,  етносвято змінюватиме тематику. Наприклад, у наступному  році,  під час матчів Євро-2012, обігруватиметься козацька тема. Тоді його зможуть відвідати ще й   іноземні туристи, які прибудуть до Харкова на Єврочемпіонат з футболу.

Справжньою родзинкою етносвята стали видовищні лицарські бої. У них взяли участь представники клубів історичної реконструкції з Харкова, Львова, Дніпропетровська, Запоріжжя, а також Білорусі, Росії та Молдови.