Цього року День поля на Волині організували нестандартно. Упродовж десятиліть організовували цей захід, що дає агровиробникам можливість дізнатися про найновіші технології та досягнення селекції, традиційно органи влади. Таким чином вони з максимальною ефективністю поширювали важливу для економічного розвитку регіону інформацію. Адже продемонстровані на такому заході новинки одразу беруть на озброєння запрошені на нього фахівці.

На цьогорічний День поля з’їхалася понад сотня керівників і представників найбільших агровиробників із прилеглих до Волині областей, гості зі столиці. І саме приватне підприємство спільно зі своїми діловими партнерами на один день взяло на себе функції аграрного координатора обласної виконавчої влади, яким є департамент агропромислового розвитку облдержадміністрації. Звісно, з відома і за підтримки останнього.

І у цьому, мабуть, є певна символіка. Якщо раніше деякі передові агровиробники області не вельми горіли бажанням звалювати на себе фінансовий тягар подібних заходів, то нині соціально відповідальний бізнес усе частіше в рамках державно-приватного партнерства підтримує волинську владу.

Керівник «Волинь-зерно-продукту» Євген Дудка вважає, що будь-яку серйозну справу робити краще, коли в тебе та в людей навколо — хороший настрій. Фото Валерія МЕЛЬНИКА

Отож своє плече підставило ТзОВ «Вілія-Трейд». Це підприємство — одне із виробництв ТзОВ «Волинь-зерно-продукт». Його заснували ще у 2001 році, це один із найбільших  у регіоні багатоцільових виробничих комплексів. Спеціалізується воно на виробництві пшеничного борошна, макаронів, круп, різних видів комбікорму та кормосумішей, а також здійснює торговельні операції з усіма видами зернових та олійних культур. Аби зробити цю діяльність економічно успішнішою, товариство розвиває в регіоні елеваторний бізнес, інвестує розорювання полів у Горохівському районі, що майже два десятиліття були зонами розведення бур’янів і мишей, розвиває тваринництво. І тепер місцева приказка «Ватин, Ватинець — а там і світу кінець», що побутувала у цьому віддаленому селі, з приходом інвестора вже втратила свою гіркоту.

«Нині господарюємо вже на площі 17 тисяч гектарів. Зібране зерно іде на наші ж зерносховища, які ми з використанням найкращих західних технологій відродили на базі доведених до ручки, практично зруйнованих семи елеваторів, — розповів учасникам заходу засновник ТзОВ «Волинь-зерно-продукт» Євген Дудка. — А на початку липня прийме перші вантажівки зерна нового врожаю докорінно реконструйований торік сучасний елеватор у селі Звиняче Горохівського району. Нині збільшується його потужність. Щодоби вже у липні цього року він зможе приймати для сушки, доведення до потрібних кондицій і зберігання півтори тисячі тонн зерна. Тут можна буде зберігати 52 тисячі тонн пшениці, ріпаку, жита, кукурудзи чи сої.

За спиною молодого керівника Євгена Дудки вже невеличка бізнес-імперія. Завдяки їй, до речі, на базі рампи, що поблизу кордону з Польщею, де за Союзу мали вивантажувати танки для експорту в Європу, споруджено «сухий порт» для експорту зерна в Євросоюз. І тепер, як уже писав «УК», німці чи голландці мають змогу смакувати булочками й з волинського зерна.

Загалом День поля пройшов за жвавим обговоренням досвіду «вілійчан» та перспектив, які відкривають сучасні технології та досягнення селекціонерів. Показовий тут зокрема той факт, що лише демонстраційних посівів ріпаку учасники змогли побачити аж 46 видів! А ще ж були посіви пшениці, сої, міні-виставка сучасної сільгосптехніки. А у найближчих планах багатопрофільного товариства — будівництво насіннєвого заводу, завезення з Канади суперелітного насіння сої (без усяких генних модифікацій). А з Євросоюзу — ввезення в область десятків голів суперелітних абердинів, створення ферми на півтори тисячі голів. На ній, до речі, надої від корови мають становити 12 тисяч літрів на рік.

— На перший погляд, організатори Дня поля з точки зору конкуренції зробили нелогічний крок — запросили на нього представників багатьох суміжних бізнесів, дали їм виступити, — зауважив регіональний представник фірми «Органічні добрива» Сергій Маленький.

Але він вважає, що організатори аграрного дійства думають про перспективу: якщо у нинішніх їхніх партнерів внаслідок обміну досвідом поліпшаться справи, то буде краще не лише волинянам, а й усій нашій державі. Адже проблеми продовольчої безпеки і зменшення залежності від імпорту окремих видів продукції ще не розв’язано.