СИТУАЦІЯ

«Блакитне паливо» для населення цьогоріч не подорожчає,
незважаючи на складну фінансову ситуацію НАКу 

— Споживчі тарифи піднімати не плануємо. Тож ніяких потрясінь не буде, — пообіцяв голова НАК «Нафтогаз України» Євгеній Бакулін у відповідь на повідомлення деяких ЗМІ про їх зростання у 2,5 раза з нинішніх 78 коп. до 2 грн за 1 куб.м.). На думку експертів, підставою для прогнозу такого цінового стрибка стало ймовірне зростання вартості «блакитного палива» у IV кварталі до $400 (з урахуванням 100-доларової знижки) за тисячу кубометрів. Якщо Україна не домовиться з Росією про перегляд цінової формули, це матиме вкрай негативні наслідки для компанії — дефіцит НАКу зросте  до 13 млрд грн, прогнозують вони. Зважаючи на те, що «на носі» вибори, уряд спробує утримати ціни, або ж, як мінімум, не допустить їх сильного зростання для населення. І зважаючи, що Україна вже встигла закупити достатньо газу по низькій ціні в першій половині року, то теоретично можна утриматись від подорожчання до весни 2012 р. А хто ж сьогодні  компенсуватиме різницю між закупівельною та внутрішньою ціною?

Порятунок потопаючого

Існують різні версії покриття, але оптимальним варіантом для України все ще лишається зниження базової ціни у чинній формулі. Російська сторона затягує переговори, витримуючи тактику, щоб ближче до зими Україні  не лишалось іншого, як піти на її умови — за знижку вступити до Митного союзу (МС), а також щодо створення СП між «Нафтогазом» і «Газпромом».

Поки ж питання ціни «зависло у повітрі», НАК намагається «гасити» пожежу шляхом випуску держоблігацій та залучення кредитних ресурсів. За інформацією управління по зв’язках з громадськістю «Нафтогазу», фінпланом НАКу на 2011 рік, затвердженим  постановою КМУ від 11.03.2011 № 713, передбачена змога  залучення близько 3 млрд грн кредитів для закупівлі природного газу у весняно-літній період у рамках виконання міжнародних контрактів на закупівлю газу та підготовки до опалювального сезону 2011-2012 рр. Відтак, у липні НАК планує отримати 625 млн грн кредиту у ВАТ «Державний експортно-імпортний банк України». «Блакитне паливо, що закуповується у міжопалювальний сезон, накопичується компанією у підземних газосховищах для подальшої реалізації у холодну пору року. Такий технічний процес убезпечує компанію від ризиків дефіциту енергоресурсу у пікові періоди споживання. Подібні кредити не призводять до погіршення фінансового стану компанії, оскільки  забезпечені товаром, ціна на який зростає», — зазначається у повідомленні НАКу.

Накопичення боргів для розрахунків з «Газпромом» — не кращий вихід із ситуації, що склалась, переконаний співробітник Інституту енергетичних досліджень Юрій Корольчук. На його думку, це шлях до банкрутства. А перекладення тягаря високих цін на плечі промисловості, яке теж розглядається, на думку незалежного експерта з енергетичних питань Валентина Землянського, призведе до того, що  певні галузі стануть нерентабельними, насамперед хімічна та металургійна. За підрахунками «Металургпрома», у разі такого подорожчання частка газу у собівартості металопродукції зросте з нинішніх 6-7% до 12-17%.

Президентська альтернатива

Нещодавно Президент України зробив резонансну заяву: «Нафтогаз України» незабаром може бути розформовано. Адже у нинішньому стані, коли вона обросла десятком дочірніх структур, фінансові потоки між якими заплутані, розвиток усієї галузі став неможливий. Тому Президент припустив можливість розділення «Нафтогазу» на кілька юросіб за видами діяльності: видобуток, транспортування, постачання газу. Нові структури, на думку В. Януковича, можна буде вивести на IPO, а продавши згодом приблизно 10% акцій, держава зможе вкласти кошти в модернізацію галузі.

Експерти оцінили президентську альтернативу як таку, що збігається з вимогами Євросоюзу і МВФ, але вона  протилежна пропозиції Росії. Адже реструктуризація НАКу і створення на її основі нових компаній означає скасування чинних українсько-російських контрактів. Бо де-юре не стало б однієї із сторін, що підписали документ.

ДОВІДКА «УК»

 Станом на 18.07.2011р. з початку періоду закачки (15.04.11) компанія закачала у підземні сховища близько 7 млрд куб. м. природного газу; загалом на цю дату у сховищах накопичено 16,9 млрд куб. м енергоресурсу.