Нафтогазова галузь, як і вся економіка країни, перебувають у глибокій кризі. Після відмови України купувати в Росії блакитне паливо, ми повинні врешті-решт всерйоз зайнятися всебічною економією енергії. Про це заявив голова правління Нафтогазу України Андрій Коболєв під час брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі. 

«На сьогодні у нас єдине джерело постачання газу — європейський ринок. Ми маємо так званий малий реверс зі Словаччини. Що стосується економії, то зазначу, що плануємо до зими зменшити споживання газу на 6 мільярдів кубометрів, або на 20%. До того ж плануємо повсюдний перехід житлово-комунального господарства на вугілля», — зазначив він.

Насправді, за словами голови правління Нафтогазу, можливостей економії паливних ресурсів в Україні є чимало, треба ними лише вміло користуватися. Як стверджує Андрій Коболєв, варто контролювати всі процеси постачання газу або тепла від генеруючої компанії до кожного будинку.

Наша країна вимагатиме компенсацій від Росії за шельф Чорного моря і родовища, які вона собі присвоїла. Фото з сайту zn.ua

А ще, як вважає керівництво Нафтогазу, це реформування української газотранспортної системи (ГТС), кінцевою метою якого повинно стати приєднання до європейської «труби». Також не слід забувати, що наша країна має на меті залучити компанії ЄС до спільного використання з ними ГТС.

На думку Андрія Коболєва, у наш складний час, коли Росією та Заходом ефективно використовується «Північний потік» та все ж таки розпочнеться будівництво «Південного потоку», Україна як ніколи повинна мати вигляд в очах європейців надійного партнера-транзитера. Також він запевняє, що весь газ в Україні повинен продаватися за єдиною ціною, і це розв’яже багато проблем, включно з тією ж самою економією.

«Ми не будемо видобувати кожного року все більше і більше газу, коли продаватимемо його на внутрішньому ринку за ціною 30 доларів за 1 тисячу кубометрів. Такий стан речей не дозволяє нам вкладати кошти в експлуатацію нових родовищ», — вважає чиновник.

На запитання журналістів щодо того, коли уряд планує перейти до єдиної ціни на газ, він відповів, що таке станеться скоріше за все напередодні цьогорічного опалювального сезону. А відповідаючи на запитання щодо повернення 1,8 мільярда кубометрів газу зі сховищ окупованого Криму, Андрій Коболєв зазначив, що його контролює місцева невизнана влада півострова, а не російський «Газпром». Тому єдиним шляхом у цьому аспекті є загальний позов до суду. Проте, на його думку, головним є питання не залишків газу, а шельфу морів, які належать Україні і де є родовища. Чиновник вважає, що треба ретельно вивчити це питання, дати всебічну оцінку об’єктам, а лише потім звертатися до Феміди.