У рамках офіційного візиту в Україну Президент Азербайджану Ільхам Алієв зустрівся з Прем’єр-міністром Миколою Азаровим. Глава уряду поінформував про підсумки дуже плідного, за його оцінкою, засідання міжурядового комітету з питань торговельно-економічного співробітництва, відзначивши активізацію співпраці у сферах енергетики, транспорту, сільського господарства та оборонно-технічній галузі. Також Микола Азаров наголосив на важливості інтенсифікації співробітництва у гуманітарній сфері.

Порозуміння на всіх рівнях

У свою чергу, Ільхам Алієв підкреслив, що українсько-азербайджанські відносини розвиваються дуже динамічно, відкриваючи дедалі нові сфери співпраці. Зокрема, на його переконання, перспективним є участь українських компаній в будівництві метро в Баку: найближчими роками кількість станцій тут планується збільшити з 23 до 70. Також Азербайджан вітає участь вітчизняних компаній у будівництві складних інфраструктурних об’єктів, що розгортається на його теренах.

Сторони домовились інтенсифікувати співпрацю у транспортуванні вуглеводневої сировини, використанні передових агротехнологій, створенні логістичних центрів плодоовочевої продукції тощо. Ільхам Алієв також висловив ідею провести українсько-азербайджанський бізнес-форум, що допоміг би сповна використати нові можливості для інвестицій як в Україну, так і в Азербайджан, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Президент Азербайджану також провів зустріч з Головою Верховної Ради Володимиром Рибаком. Сторони обговорили широке коло питань активізації двосторонніх торговельно-економічних відносин, розширення міжпарламентського співробітництва та поглиблення взаємодії у сфері культурно-гуманітарного співробітництва.

Досвід вітчизняних спеціалістів стане у пригоді під час будівництва Бакинського метрополітену. Фото russos.com

Найважливіший чинник стабільності

Володимир Рибак зазначив, що ключовою подією у найближчій перспективі у плані міжпарламентського співробітництва має стати офіційний візит в Україну Голови Міллі Меджлісу Азербайджанської Республіки Октая Асадова. Говорячи про культурно-гуманітарне співробітництво, спікер українського парламенту  висловився за доцільність спільної підготовки пропозицій щодо проведення у Криму в 2014 році низки двосторонніх заходів, присвячених річниці визволення півострова від німецько-фашистських загарбників.

У свою чергу, Ільхам Алієв назвав ушанування пам’яті загиблих у роки Великої Вітчизняної війни добрим знаком для взаємовідносин між нашими країнами, підкресливши, що 9 Травня — це державне свято в Азербайджані.

Президент Азербайджану також високо оцінив результати офіційного візиту азербайджанської делегації в Україну. «Візит в Україну від початку до кінця був успішним і плідним», — наголосив він, зазначивши, що між нашими країнами немає невирішених питань.

У цьому контексті Ільхам Алієв звернувся до української сторони з пропозицією і надалі підтримувати одне одного у питаннях співпраці з міжнародними структурами, а також активно розвивати співробітництво у рамках «Східного партнерства», повідомляє прес-служба Верховної Ради. «Коли ми об’єднуємо зусилля, вони стають значно дієвішими», — підкреслив він, назвавши Україну найважливішим стабілізаційним чинником у рамках співпраці в СНД.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»