У нинішньому році Дніпропетровщина внесла до державної скарбниці понад 12,5 млрд грн

Платники податків Дніпропетровської області за три квартали 2010 року сплатили до бюджетів усіх рівнів на 30 % більше коштів, ніж за такий період торік. Загальна сума надходжень становить 12 млрд 706 млн грн, з яких до державного бюджету перераховано 8 млрд 105 млн грн (на 43 % більше), до місцевого - 4 млрд 561 грн (на 13% більше).

Якщо брати за окремими видами податків, то найбільша частка з них податок на прибуток підприємств (4 млрд 338 млн грн (на 80% більше). Суттєво збільшилися акцизні збори - на 79% (242 млн грн) та платежі за користування надрами - на 77% (295 млн. грн). А от податки з доходів фізичних осіб, ПДВ, земельний та єдиний податок із суб'єктів малого підприємництва зростали не так стрімко.

Як повідомив заступник голови ДПА в Дніпропетровській області Денис Макаров, покращується ситуація з відшкодуванням ПДВ. Старі борги погашені облігаціями внутрішнього займу. Їх отримали 123 підприємства на суму 3 млрд 65 млн грн. Облігації видані з терміном обігу на 5 років. На них нараховується 5,5% річних. Однак їх можна і продати (50 підприємств вже реалізували свої облігації на суму 231 млн грн) або не використати як заставу при отриманні банківського кредиту.

За 9 місяців нинішнього року відшкодовано ПДВ на суму 1 млрд 625 грн. До кінця року Денис Макаров пообіцяв перейти на автоматичне відшкодування ПДВ. Але це не стосується тих, хто мінімізує податки: їм відмовили у поверненні 546 млн грн.

За словами посадовця, резерви для збільшення надходжень ще є. Податківці ведуть роботу з підприємствами, які мінімізують виплату податків, розповів начальник управління оподаткування юридичних осіб ДПА в Дніпропетровській області Віталій Мироненко. Підприємство, що має зобов'язання по виплаті ПДВ, мінімізує його за рахунок включення в обіг штучного кредиту, який проходить через ланцюг транзитних підприємств і в такий спосіб ухиляється від сплати податку. Причому, підприємства реального сектору економіки часто використовують документи фіктивних підприємств.

- Податкова міліція не стоїть осторонь таких операцій. Коли платник ігнорує законні вимоги податкової адміністрації, не прагне відмовлятися від використання оборудок з мінімізації податкових зобов'язань, до нього застосовуються не тільки фінансові та штрафні санкції, а й кримінальна відповідальність, - зазначив начальник відділу управління податкової міліції ДПА в Дніпропетровській області Павло Литвин.

За його словами, в цьому році податкова міліція ліквідувала 18 конвертаційних центрів (перший показник по Україні), виявила 39 фіктивних СПД, по яких є відповідні судові вироки.