На другу п’ятницю грудня ніхто не покладав особливих надій щодо тотальних змін у країні. Цього дня парламентарії та пересічні українці просто хотіли почути докладний звіт Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка за рік роботи уряду.

Він вийшов до трибуни о десятій годині ранку, впродовж десяти хвилин розповідав про досягнуте та недовиконане через відсутність порозумінь між Кабміном і народними депутатами, які відмовлялися підтримувати потрібні для реформ законодавчі ініціативи. Близько тридцяти хвилин глава уряду ділився планами на 2016 рік, а подальші сорок п’ять хвилин витратив на різні, іноді образливі, однак спричинені ситуацією в країні запитання представників різних політичних фракцій.

Дійство відбувалося в межах «Години запитань до уряду». Всі урядовці зайняли місця в спеціально відведеній для них ложі та готувалися опісля Прем’єра перейняти естафету, щоб доповідати. Однак сталося не так, як гадалося. В порядок денний внесла корективи невмотивована бійка у Верховній Раді. Результат: нічия, технічна перерва в роботі та порожня урядова ложа.

Зовнішній борг сів на дієту

А розпочав Арсеній Яценюк зі слів подяки кожній фракції за роботу, за підтримку нехай не всіх, однак найсуперечливіших проектів законів, поданих на розгляд Верховної Ради Кабінетом Міністрів. Він нагадав, що нинішній склад уряду формувала саме парламентська коаліція. Тож якщо конституційна більшість зініціює питання про відставку Прем’єр-міністра, він особисто спротиву не чинитиме. «Я взяв на себе всю повноту відповідальності за найнепопулярніші кроки в нашій країні, які ніхто не робив двадцять років. І коли йшов на цю посаду, знав, що буде з моїм рейтингом. Я прийшов сюди не для власного політичного рейтингу, а для того, щоб провести реформи і набути рейтингу для нашої країни».

Потім він перейшов до конкретних показників. 21 місяць тому Україна «отримала» зовнішній борг у 73 мільярди доларів. Нині цей показник скоротився до 66 мільярдів. «Ми навчилися брати кредити і зменшувати борги», — резюмував глава уряду, додавши, що новими позиками заміщуються так звані дорогі кредити попередньої влади.

Завдяки реструктуризації частини зовнішнього боргу уряд зменшив суму обслуговування державного боргу на 2016 рік майже на 10 мільярдів гривень. Також списано заборгованість Ощадного банку, Укрексімбанку, Укрзалізниці, КБ «Південне», Укравтодору.

На сьогодні на рахунках Державного казначейства є 95 мільярдів гривень проти 108 тисяч гривень у 2014 році. Цього вистачить, аби виконати соціальні зобов’язання.

Прем’єр також нагадав про збільшення у вересні соціальних стандартів на 13% і 19% для 12,5 мільйона громадян.

Він вважає, що наступного року реально досягнути 2% зростання економіки країни. «Я далекий від того, щоб сказати ніби вже досягнуто світлого майбутнього, і ми попереду планети всієї в частині економічного зростання. Це неправда, для цього потрібно багато працювати. Але коли у нас протягом чотирьох років було падіння всіх основних показників, а минулого кварталу ми продемонстрували невелике зростання (0,7%), то це стало реальною ознакою того, що в 2016 році тих 2% зростання, які закладено в макроекономічному прогнозі, може бути досягнуто», — пояснив він.

Важливо, що в поточному році Україна виконала всі критерії для запровадження безвізового режиму з Європейським Союзом. 15 грудня буде оприлюднено звіт Європейської комісії щодо виконання Україною Плану дій з лібералізації візового режиму. А позиція Арсенія Яценюка у цьому сенсі така: Україна заслуговує на те, щоб ЄС так само, як і Україна для ЄС, відкрив свої кордони для наших громадян.

Дешевший газ прийшов з Європи

Прем’єр нагадав, що запуск реверсних маршрутів поставок природного газу з ЄС і позивання в суд проти ПАТ «Газпром» позбавили Україну газової залежності від Росії. «Ми вигнали всіх посередників із НАК «Нафтогаз України». Ми не маємо жодних угод, де присутні сумнозвісні українські олігархи. У 2016 році уряд не дотуватиме з державного бюджету цей енергохолдинг. Цього року ми скоротили дефіцит «Нафтогазу» із 10 до 1 мільярда доларів. Це означає, що кошти платників податків, які раніше розграбовувалися газовими олігархами, спрямовуватимуться на соціальні виплати, освіту й розвиток української економіки», — продовжив перелік досягнень глава уряду.

Він навіть спрогнозував на перший квартал наступного року меншу, ніж у четвертому кварталі 2015-го, ціну на блакитне паливо. Це станеться завдяки дії прямих контрактів з європейськими партнерами. До речі, падіння ціни на нафту на міжнародних ринках також вплине на зменшення газових тарифів для нас.

Стратегічна мета Кабміну — впродовж десяти років збільшити власний видобуток природного газу і стати повністю енергетично незалежною країною. «Конкуренція є конкуренція. Зараз нам вигідніше купувати газ у наших європейських партнерів. Нехай «Газпром» продемонструє, що вони конкурентніші. А за десять років Україна в змозі буде експортувати природний газ», — означив перспективу Прем’єр.

До речі, реалізація енергетичної реформи допомогла країні на чверть зменшити споживання газу, ніж це було торік. У результаті скоротилися витрати українських домогосподарств, зменшено обсяги платежів «Газпрому» на майже 2 мільярди доларів. Прем’єр нагадав, що завдяки урядовій програмі 5 мільйонів домогосподарств отримали субсидії — це близько 15 мільйонів українців. «Той, хто потребує допомоги від держави в частині компенсації від зростання цін і тарифів в енергетичному секторі, їх отримав. А той, хто має хату на тисячу квадратних метрів і гріє басейн дорогим газом, повинен платити зі своєї кишені. Ми цього досягли», — сказав Арсеній Яценюк.

Кабінет Міністрів уже вніс до парламенту проект закону «Про Державний бюджет України на 2016 рік». Затверджено й проект нової податкової реформи і направлено листа на ім’я Президента з проханням внести документ на розгляд Верховної Ради як невідкладний. Глава уряду застеріг парламентаріїв, говорячи про потребу ухвалити разом із цими двома документами до кінця року й законопроекти щодо легалізації грального бізнесу, видобутку бурштину, приватизаційних видозмін. Це потрібно для того, щоб 2016-й став роком економічного зростання.

У загальних рисах першочергові плани уряду на 2016 рік такі: реформувати систему середньої загальної освіти, перевести на нові рейки роботи медичну галузь та запровадити нові правила гри завдяки приватизаційним змінам, реформувати судову систему. А ще потрібно продовжувати процеси децентралізації, запровадити угоду про ЗВТ з ЄС і набути статусу безвізового режиму.

Питання складні, відповіді — чіткі

У зв’язку з тим, що споживчі ціни в Україні в листопаді 2015 року порівняно з жовтнем зросли на 2% (з початку року — на 42,3%), Арсеній Яценюк планує звернутися до Антимонопольного комітету з проханням перевірити цінову ситуацію на ринку продуктів харчування. Цей орган уже розслідує ситуації на ринках електроенергії та автомобільного пального, і уряд на його роботу не впливає жодним чином.

В одній із відповідей народним депутатам щодо ситуації в енергетичній галузі Прем’єр-міністр попросив їх підтримати законопроект, який запроваджує незалежність у роботі Національної комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, а також законопроект про спрощення підключення бізнесу до електромереж (цей проект закону вже готовий). «У нас один із найгірших показників у світі з підключення до електричних мереж. Ми посідаємо якесь там 140-ве місце», — висловив обурення глава уряду.

Наступна відповідь стосувалася цілковитої неефективності роботи вугільної галузі. Це змушує фінансувати з бюджету нечистих на руку керівників державних шахт. Неефективна система поставок вугілля і ціноутворення призводять до збитковості державних шахт. Проте кілька днів тому Прем’єр разом із урядовцями ухвалив рішення про перерозподіл 300 мільйонів гривень з однієї із вугільних програм на погашення заборгованості по заробітній платі шахтарям до кінця цього року. Він особливо наголошував, що за реструктуризацію вугільної промисловості персонально відповідає профільний міністр Володимира Демчишин.

...А потім нардеп Олег Барна зірвав засідання Верховної Ради. Коли врешті народні обранці всілися на свої місця, керівник фракції Блоку Петра Порошенка Юрій Луценко попросив вибачення за прикрий інцидент: «Від імені фракції прошу вибачити за неетичний і недопустимий учинок депутата Барни, і, думаю, висловлю позицію всієї фракції, що ми засуджуємо його дії».

З матеріалами звітів членів Кабінету Міністрів щодо виконання Програми діяльності уряду можна ознайомитися на Урядовому порталі у розділі «Інфографіка».