Галина ПАНЧУК
для «Урядового кур’єра»

Чемпіонат Європи, що відбувся рік тому в Україні і Польщі, дав змогу побачити не лише якісніший футбол, а й культуру гри та вболівання. Звісно, створена до Євро-2012 інфраструктура вже більш-менш адаптувалася до реалій, та чи стануть у пригоді інші набутки, зокрема й моральні? Найпопулярніша у світі гра, бо, окрім швидкості, спритності, моторики та відчайдушності, це ще й ризик, і підвищена небезпека.

Часто-густо під впливом гарячих емоцій уболівальників гравці заради гола жертвують своїм здоров’ям. І часто калічаться. Спорт має додавати здоров’я, підтримувати хорошу фізичну форму. А коли бачиш, як той чи той гравець нерухомо лежить на газоні чи отримує шипами в обличчя, виникає запитання: чи маємо ми любити такий футбол?

Гадаю, ні. Футбол — передовсім гра, а не бій гладіаторів. Він має розвивати вправність, техніку, інтелект. Поле стадіону — теж не фатальна арена, де ціна забитого м’яча — життя. Неприємно вражає, коли у бажанні перехопити м’яч гравці свідомо підставляють підніжки суперникам. І, мабуть, не така вже солодка перемога, коли комусь спеціально завдано болю.

Прикро, що саме вболівальники своєю надмірною емоційністю, фанатичною вимогливістю гола іноді підштовхують спортсменів на такий поєдинок, ніби саме на м’ячі у сітці воріт зійшовся клином світ. За цим самозреченим бажанням, жагою гола, радістю і захопленням від нього, самовідданим, неконтрольованим висловлюванням своїх почуттів фани, здається, ні про що більше не думають і нічого не пам’ятають. І травми на футбольному полі сприймають уже як звичне явище. Мовляв, чоловіча гра…

Бути першим означає бути кращим. Спорт — запорука здоров’я, заохочували нас з дитинства Та чи здоров’я — фізичне,  духовне, моральне, психологічне — принесли торішні футбольні змагання для всіх учасників? Звісно, ні. А якщо зле бодай одній людині, то це вже неабсолютний результат.

Отож і напрошується висновок: переглянути футбольне законодавство, зробити його більш жорстким. Бо лише тут жорсткість може бути доцільною і виправданою. Суворіші закони перешкоджатимуть умисному завдаванню травм, каліцтву або убезпечать від недостатньо відповідальних, легковажних дій заради гола. А футболістів вони спонукатимуть до прагнення перемагати, не нехтуючи цивілізованим і розважливим  ставленням один до одного. І це може стати ще одним втішним підсумком Євро-2012, рік по завершенні якого ми нещодавно аналізували.

До речі, Держдума сусідньої країни днями ухвалила закон про жорсткіше покарання для футбольних хуліганів. Ймовірно, готуються до світової першості 2018 рок