ПРОГНОЗ

Через погоду урожай буде нижчим, ніж очікувалось?

Ще 24 червня експерти, Мінагропрод, Укргідрометцентр прогнозували цьогорічний збір урожаю зернових на рівні 43—48 млн тонн. Та за чотири дні ситуація докорінно змінилась. Як то кажуть, небесна канцелярія внесла свої корективи.

—У багатьох областях за 4-5 днів випала місячна і навіть півторамісячна норма опадів, що не сприяє достиганню і збиранню ранніх зернових, — зазначила начальник відділу агрометеорології Укргідрометцентру Тетяна Адаменко. — По-перше, зерно формується дуже вологим і за таких умов можливе зменшення його маси, по-друге, вже зараз спостерігається полягання у деяких регіонах, а надмірна вологість ∂рунту спричиняє кореневе полягання і неможливість виходу техніки в поле. Тому збирання урожаю наразі дуже проблематичне.

На півдні зернозбиральна компанія вже зупинилась і невідомо коли відновиться через вологість зерна і ∂рунту, — додає начальник відділу агрометеорології Укргідрометцентру. — До того ж, як очікується, циклон продовжуватиме свою «чорну справу» ще кілька днів. Можливо, навіть до 7—8 липня, — повідомляє вона, уточнюючи, що це висотний циклон, який коливається над територією України — то на захід, то на південь, то на схід. При цьому в епіцентрі опадів увесь час перебуває центр України, і нині є загроза його зміщення на південь. За такої ситуації буде не менше 10% втрат при збиранні, а можливо, й більше, — обережно підсумовує Т. Адаменко, зазначаючи, що дуже стурбована ситуацією і що остаточні висновки щодо врожаю-2011 можна буде робити після закінчення погодного явища.

— Сьогодні можна спрогнозувати, що  найбільше втратять аграрії з  Кіровоградської, Черкаської, Київської, Одеської та частково Вінницької областей, де найбільші площі посівів ранніх «хлібних» культур, — переконана  вона. —  Що ж до пізніх зернових, то тут сподівання аграріїв можуть виправдатись. Суперзволоження ∂рунту і потепління збільшать урожай кукурудзи на кілька мільйонів тонн. По соняшнику ситуація теж буде непогана. Нагадаємо, раніше Укргідрометцентр прогнозував урожай зернових на рівні 43 млн т, Мінагропрод — 45-48 млн т, Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО) — 44 млн т, експерти та аналітики — 40-48 млн т проти минулорічних 39,3 млн т.

Про ситуацію зі збором врожаю в АР Крим спецкореспонденту розповів заступник міністра аграрної політики та продовольства АР Крим Микола Полюшкін:

— Опади пройшли майже у всіх районах Криму, але з різним ступенем інтенсивності і вони по-різному вплинули на посіви. Техніка в полі у всіх районах, крім, можливо, Сакського та Роздольницького, де дощі йшли всі три дні і ∂рунт надто вологий. Треба, щоб земля підсохла, тоді й там можна буде випускати техніку в поле. Що ж до того, скільки вже зібрано і скільки буде зібрано, то оперативних даних поки що немає, а прогнозів ми не даємо. Адже погодні умови часто змінюються. Це все одно, що гадати на картах чи кавовій гущі. Щойно урожай буде зібрано, міністерство прозвітує у повному обсязі.

Нагадаємо, цьогоріч в Криму під зерновими засіяно 577 тис. га, а торік зібрано 1,2 млн т зерна.

 

Марія КОЛЕСНИК,
 
керівник аналітичного департаменту
«Консалтингова Агенція ААА»:

— Останній свій прогноз щодо збору врожаю зернових я робила у п’ятницю, 24 червня, ще до початку дощів. Він був на рівні 47 млн т. Що я можу сказати нині, коли така погода на всій території України?  Робити прогнози зараз — справа невдячна . Ніхто не виходив у поле, ніхто нічого не бачив. Усе залежатиме від того, скільки протривають дощі і наскільки вони погіршать ситуацію.

До речі, дощова погода нині і в Молдові, і на півдні Росії, де зерно у тій стадії, коли може прорости. У нас ситуація набагато краща, бо в цьому році була більш пізня посівна.  До того у нас просто йдуть дощі без вітрів та шквалів, що зменшує загрозу полягання пшениці. Якщо говоримо про південні регіони, то там частково жнива вже почалися. Відтак, втрати будуть меншими, ніж у сусідів.

Водночас сьогодні нічого не можна сказати однозначно. Адже зерно може прорости в колосі залежно від того, скільки триватимуть дощі і в якій стадії росту воно перебувало. Водночас якщо посіви були зеленими і ще не посохли, то це, навпаки, сприятиме врожаю. Єдине, що на сьогодні можна сказати, то це про зміщення класовості, тобто зниження якості зернових. Якщо раніше вважалося, що буде перевага продовольчого зерна над фуражним на рівні 75% до 25%, то нині можна говорити десь про 50% на 50%.

І ще таке: якщо дощі закінчаться до кінця тижня і почнеться тепла, літня погода, це позитивно вплине на урожай кукурудзи.