БЮРОКРАТІЯ

Держкомпідприємництво погоджує лише кожен другий регуляторний акт, який надходить до комітету, - повідомив голова відомства Михайло Бродський. - З початку року до нас надійшло 1113 проектів, розроблених центральними органами виконавчої влади, а погодження пройшли лише 567 і то тільки після суттєвого доопрацювання та зміни в робочому порядку на 50%.

Високопосадовець пояснив, що комітет відмовляється пропускати такі документи через порушення регуляторної процедури. Скажімо, цього року при підготовці понад третини проектів регуляторних актів центральні органи виконавчої влади порушили принцип передбачуваності. На час подання до Держкомпідприємництва вони не значились у планах регуляторної діяльності відповідних міністерств та відомств. До частини регуляторних актів не було підготовлено аналіз регуляторного впливу. Тобто ніхто не переймався тим, як саме вони змінять діяльність тієї сфери, яку внормовують.

На переконання фахівців комітету, таке ігнорування органами влади вимог регуляторного законодавства спричинене превалюванням відомчих інтересів над інтересами держави та підприємців при запровадженні нових регулювань. А ще такий стан речей спричинений недостатнім рівнем обізнаності спеціалістів органів влади щодо вимог регуляторного законодавства та навичок його застосування. Аби підприємці не потерпали від протиправних дій чиновників, з переліком непогоджених регуляторних актів, розроблених центральними органами виконавчої влади, можна ознайомитись на сайті Держкомпідприємництва.