Конкуренція — потужний двигун економіки. Цей, здавалося б, усім відомий постулат останнім часом якось не зовсім вписується в наші реалії. Адже виявлені порушення вимог законодавства про захист економічної конкуренції свідчать про досить своєрідне розуміння багатьма суб’єктами господарювання своїх завдань та деяке викривлення принципів здорового змагання. 

Чи не найяскравіше це проявляється в сфері послуг. Як розповів голова Черкаського обласного територіального відділення АМКУ Олександр Гладський, найпоширенішою категорією порушень законодавства про захист економічної конкуренції є зловживання монопольним становищем. З початку нинішнього року відділення вже розглянуло 20 таких справ, за результатами розгляду припинено 22 серйозні порушення. Приміром, Тальнівське комунальне підприємство «Водоканал» і Жашківське виробниче управління житлово-комунального господарства встановлювали необгрунтовані тарифи  на послуги з водопостачання та водовідведення. Корсунь-Шевченківська, Чигиринська та Шполянська  районні державні лікарні ветеринарної медицини так само надавали послуги за необгрунтованими цінами, зокрема з лабораторної діагностики й ветеринарно-санітарної експертизи на ринках продукції рослинного й тваринного походження та видачі документів.

Подібні факти виявлено й при наданні ритуальних послуг у діях КП «Місто» Уманського комунального підприємства, при вивезенні побутових відходів у КП «Благоустрій», у розподіленні та торгівлі електроенергією ПАБ «Черкасиобленерго», технічному обслуговуванні автомобілів  ТОВ «Богдан-Логістик» та «Колос-Авто». Перелік підприємств, які неправомірно завищували плату за послуги, зловживаючи своїм монопольним становищем, можна продовжувати. До них вжито заходів впливу, передбачених законом.

Це довести важко

Усього ж з початку року в області територіальне відділення АМКУ припинило 112 порушень та дій, які йшли врозріз із законодавством про захист економічної конкуренції. Більш як мільйоном гривень оцінюються  застосовані штрафні санкції, з яких уже понад половину сплачено в бюджет. Умовний економічний ефект від припинення порушень становить близько 170,5 мільйона гривень.

Проте, як визнають і самі працівники відомства, виявити та довести порушення вдається далеко не завжди. Часто просто бракує необхідних доказів, як зауважила на зустрічі з журналістами під час традиційного  дня відкритих дверей з питань захисту конкуренції  на Черкащині заступник голови АМКУ України Лариса Колісник,  а здобути їх перешкоджає нестача відповідних повноважень. Саме тому важко переоцінити роль споживачів послуг, свідків різноманітних порушень, які б мали сигналізувати  про них. Без таких сигналів ефективність впливу на ситуацію антимонополістів, як зауважила Лариса Іванівна, знижується.

Однак чи не надто наївно сподіватися на те, що необхідні для доказової бази матеріали або хоча б частину з них нададуть свідки? Візьмімо хоча б питання формування закупівельних цін на молоко, яке представникам переробних підприємств продає сільське населення. Працівники антимонопольного відомства не раз стикалися з тим, що довести змову цих підприємств надзвичайно важко, хоча всім зрозуміла узгодженість подібних антиконкурентних дій. Очевидно, що з одного боку, в таких питаннях слід тісніше співпрацювати з правоохоронними органами, а з другого, як і передбачено проектом Загальнодержавної програми розвитку конкуренції в Україні на 2013 — 2023 роки, оновлювати низку положень законодавства про захист економічної конкуренції в частині посилення його ефективності, подальшої гармонізації із сучасним світовим та європейським правовим регулюванням цієї сфери.

На вулицях наших міст повинні бути представлені торгові точки різних компаній. Фото Володимира ЗAЇКИ

Проблем не меншає

Українське законодавство про захист економічної конкуренції ще доволі молоде. Та й ринкова конкуренція увійшла в наше життя порівняно нещодавно, разом з демократичними виборами, свободою слова і незалежністю України.  Добре, що в суспільстві сьогодні дедалі більше утверджується розуміння необхідності розвивати та захищати сумлінну конкуренцію, яка забезпечує ефективний розподіл та використання ресурсів, науково-технічний та економічний прогрес й, у кінцевому підсумку, добробут громадян.

Але й проблем, які ускладнюють розвиток здорової конкуренції, не меншає. На Черкащині і не лише найбільш монополізованими ще залишаються окремі галузі паливно-енергетичного комплексу, галузі транспорту та зв’язку, житлово-комунального господарства. Проблеми, пов’язані з недостатньою ефективністю конкуренції на ринках послуг, також загострюються, зокрема й через те, що на відміну від ринків більшості видів продукції вони практично не зазнають впливу міжнародної конкуренції. При цьому на регіональному рівні монополізація є більшою, ніж на загальнодержавному.

Нині Черкаське обласне територіальне відділення АМКУ зосереджує свої зусилля на пріоритетних напрямках, досліджуючи ринки послуг, пов’язаних із підключенням об’єктів містобудування, зокрема об’єктів житлового будівництва, до інженерних мереж електро-, газо-, тепло- та водопостачання, аналізує ситуацію в галузі послуг з вивезення, перероблення та захоронення твердих побутових відходів, надання ритуальних послуг, оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення та в інших важливих сферах.

Водночас прикладів неправомірного обмеження конкуренції, яке ускладнює розвиток підприємництва, всієї економіки, ще багато. На думку багатьох фахівців, недостатньою є культура конкуренції як у державних органах, так і в підприємництві. Над вирішенням цих та інших актуальних питань і працюють сьогодні АМКУ та його територіальні органи на місцях.