На популярній Англійській набережній курортної Ніцци городяни святкували національне свято — День взяття Бастилії. Близько одинадцятої години вечора, невдовзі після феєрверка, коли святкування наближалося до завершення, до натовпу людей із західного напрямку почала наближатися велика біла вантажівка. На набережній у той час було багато людей із дітьми.

Автомобіль спочатку їхав повільно і навіть проминув одну поліцейську патрульну машину. Наблизившись до набережної, водій натиснув на газ, і вантажівка на повній швидкості врізалася в натовп.

Не пізніше ніж через 10 секунд поліція застрелила нападника. Як повідомляє агенція AFP з посиланням на джерела серед слідчих, водій вантажівки відкрив вогонь із вогнепальної зброї, перш ніж його застрелила поліція. Мотиви нападника поки що не відомі. Розслідує трагедію паризька прокуратура.

Вантажівка терориста на великій швидкості врізалася у святковий натовп на Англійському бульварі курортної Ніцци. Фото з сайту nzz.ch

Станом на ранок п’ятниці французька влада повідомила про щонайменше 84 загиблих та понад 150 поранених, 18 постраждалих перебувають у важкому стані. За попередньою інформацією, в результаті теракту загинув громадянин України, ще один українець зазнав поранення. Про це повідомила речниця МЗС Мар’яна Беца. За її інформацією, у Посольстві України у Франції працює «гаряча лінія».

Водієм вантажівки виявився 31-річний місцевий житель, громадянин Франції туніського походження. В автомобілі були вогнепальна зброя і гранати. Нападник не перебував у списку радикалізованих осіб, за якими французькі спецслужби ведуть нагляд. Однак він потрапляв у поле зору поліції через причетність до крадіжок та кількох бійок, повідомляє Reuters.

Президент Франції Франсуа Олланд назвав напад у Ніцці терористичним актом. Він наголосив, що режим надзвичайного стану, термін якого спливає 26 липня, буде продовжено ще на три місяці. Відповідний закон найближчим часом розгляне парламент. Франція посилить свою військову присутність в Іраку та Сирії для боротьби з тероризмом.

Співчуття сім’ям загиблих висловили лідери різних країн та організацій. Вони заявили, що шоковані трагедією, і закликали до єдності в боротьбі з тероризмом. Зокрема президент Німеччини Йоахім Гаук назвав теракт у Франції «нападом на цінності усього вільного світу».

Рада безпеки ООН назвала теракт «варварською і підступною атакою». Підтримку Франції висловив голова Європейської Ради Дональд Туск. За його словами, Європа солідарна із французьким народом та урядом у боротьбі з насильством і ненавистю.

А президент США Барак Обама заявив, що Вашингтон готовий надати Парижу всю необхідну допомогу в розслідуванні теракту. За його словами, США підтверджує свою солідарність і партнерство з Францією —найдавнішим союзником. «Знаємо, що характер Французької республіки не зміниться після цієї страшної трагедії», — впевнений Барак Обама.

Президент України Петро Порошенко також висловив глибокі співчуття народу Франції. «Жахливий теракт у Ніцці. Шокований. Разом з усім українським народом висловлюю співчуття родинам загиблих у Франції», — написав він у Твіттері. Свою підтримку сім’ям загиблим висловив Прем’єр-міністр Володимир Гройсман. «Щирі співчуття сім’ям і рідним загиблих під час теракту у Ніцці. Усім світом сумуємо за постраждалими від рук терору. Тероризм не має виправдань!» — написав він на своїй сторінці у Фейсбук. Під час відкриття учорашнього ранкового засідання Верховної Ради народні депутати хвилиною мовчання вшанували пам’ять жертв теракту у Франції.