…— Порятунок потопаючих — справа ніг самих потопаючих! — буркнув приятель, який недавно відпочивав на узбережжі Азова «дикуном».

— Справа рук, — несміло підказую.

— Ні, більше надії таки на ноги, бо завдяки їм я звідти втік!

Він узявся емоційно розповідати про унікальні властивості місцевих спиртних напоїв.

— Якраз перед цим побував у дантиста і поставив дві новенькі пломби. І що ж ти думав? Від тієї горілки вони розплавилися! Тільки подивись! — широко роззявив рота.

 Втім, за словами бідолахи, це ще півбіди. Адже спиртне, яким торгують у приморських «наливайках», здатне викликати химерні видіння.

— Що, невже чорти почали ввижалися?

— Якби ж чорти! Коротше, поки за мною ганялися огірки-вбивці, я ще терпів. Однак коли примарилася гречка за 5.50. нерви не витримали. Ну його, той відпочинок. Здоров’я дорожче. Тому я ноги в руки і тільки мене там бачили!..

Що ж, давно відомо: без ризику та екстриму відпочинок «дикуном» на березі не обходиться. Інша річ — відпочинок організований, де все заздалегідь продумано до найменших дрібниць. Наприклад, туристична фірма, яка пропонує поїздки в одну з теплих країн, провела спеціальні курси, підкувавши нас теоретично і перевіривши знання на практиці. Потім влаштували екзамен.

З теорією в мене не виникло проблем.

А ось із практикою вийшло не так гладко.

— Із саморятувальником доводилося мати справу? — запитав інструктор.

Відразу кивнув головою. Бо без цього індивідуального апарату захисту до шахти, яка є небезпечним виробництвом, нікого не пускають.

— А з саморятувальником «Розум»?

— Як?..

Інструктор зверхньо посміхнувся і почав розповідати. Виявляється, в турфірмі прислухалися до настанови відомого кіногероя професора Ф.Ф. Преображенського: «… якщо доводиться іноді випивати, то робити це потрібно з розумом». І тепер усіх туристів у обов’язковому порядку оснащують індивідуальними саморятувальниками «Розум».

Я й справді отримав пласку коробку з ременем через плече. Всередині — три «цуцики» (пляшки 0,25). Заводські горілка, коньяк, а ще пляшка з сивуватою рідиною і кукурудзяним качаном замість пробки. Комплект, який треба постійно мати при собі, можна використовувати перед вживанням спиртного. Тобто за годину чи дві до щедрого застілля слід клюкнути 50—70 грамів горілки чи коньяку для «розбігу». Печінка і весь організм у цьому випадку, кажуть фахівці, натяк зрозуміють і зможуть приготуватися до того процесу, якому дуже пасують синоніми «дудлити» чи «глушити».

«Розум» буде незамінним і після того, що зветься «перебрав» чи вживання неякісних спиртних напоїв. Адже радять при отруєнні метиловим спиртом відразу ковтнути грамів 100 спирту етилового — тієї ж горілки. Причому це можна зробити вже навіть не тримаючись на ногах. А що? Опинився на чотирьох під столом, згадав про «Розум», дістав «цуцика», ковтнув рятувальну дозу і упевнено порачкував на свіже повітря.

…Погодьтеся, ось такі кпини і аналогії з гірняцьким саморятувальником були б смішними, якби не було так сумно. І недавні випадки отруєння алкоголем туристів за кордоном — зайве підтвердження, що відпочинок часто перетворюється на екстремальний вид дозвілля. Навіть складається враження, що люди досі зроду не бачили і не вживали спиртного, до якого за кордоном допадаються, даруйте, немов дурний до мила. Тому в цій ситуації різко побільшало рекомендацій фахівців, які навперебій пропонують як краще подолати підступного «зеленого змія». Втім, мені особисто більше імпонує порада бувалого приятеля: порятунок потопаючих у чарці — справа рук і ніг самих потопаючих. Отож беріть ноги в руки і тікайте подалі від спиртних напоїв сумнівної якості.