Смачно і недорого накрити святковий стіл для більшості господинь нині — вкрай складна місія. Адже більшість продуктів за останній рік суттєво додали в ціні. Особливо відчутним для гаманця стало здорожчання фруктів, яєць, деяких видів круп та м’яса. Проте скільки б не коштували продукти, а смачні страви готувати потрібно. Експерти радять освоювати кулінарні сайти у всесвітній мережі та шукати там смачні й економні рецепти. Адже, наприклад, тільки з картоплі можна вигадати багато страв. Ну, а тим споживачам, які вважають, що без червоної риби, ікри та інших заморських делікатесів і свято не свято, доведеться розщедритися. Адже деякі з цих продуктів упродовж року зросли в ціні вдвоє.

Стриманість допоможе заощадити

Традиційно у більшості українців Новий рік асоціюється з салатом олів’є. Мовляв, свята не буде, якщо на столі не стоятиме улюблена з дитинства страва. На жаль, в цьому році і вона також зросла у ціні.

— Нещодавно ми порахували, скільки коштуватиме господиням олів’є, приготоване за традиційним рецептом: вартість восьми порцій становитиме 61 гривню, — розповідає експерт аграрних ринків Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Ігор Остапчук. — Порівняно з минулим роком ця цифра зросла на 18,7%. Для об’єктивності експерименту ми брали продукцію тих самих виробників, що й минулого року. Проте потрібно врахувати один суттєвий нюанс — такий інгредієнт, як ковбаса. Ми купували 200 грамів «варенки», проте кожна господиня сама обирає що класти в салат: ковбасу, вартість якої 50—100 гривень за кілограм, чи курятину (у цьому разі салат обійдеться дешевше). Або ж овочі: їх можна купувати, а можна взяти домашні (у кого є), тоді вартість страви буде значно нижчою.

Тож, аби нагодувати сім’ю смачно і дешево, експерти радять зважено підходити до вибору страв. Перш за все орієнтуватись на ті, до складу яких входять поки що дешеві овочі (приміром, картопля цього року подешевшала на 10%). Звісно, ціну бульби не варто порівнювати з ціною на м’ясо, але все-таки дешеві овочі допоможуть урізноманітнити святковий стіл.

— Вартість святкового столу здебільшого залежить від того, як себе налаштує людина: якщо скаже, що торік готувала вибрані 10 страв і зараз робитиме те саме, то вартість наїдків може зрости на 30%, а то й більше, — зазначає керівник аналітичного департаменту консалтингової агенції «ААА» Марія Колесник. — Тут усе залежить від того, які саме страви обирати і з чого саме їх готувати. Якщо це червона риба та ікра, то не думаю, що постачальники цих делікатесів напередодні свят знижуватимуть їхню вартість. Адже це преміальний сегмент товарів, до того ж їх можна зберігати тривалий час. Тому делікатеси не поспішатимуть продавати за заниженими цінами.

Найменше цього року подешевшала молочна продукція — на 15—20%. З одного боку, це обумовлено низькими цінами на світових ринках, а з другого — вплинуло обмеження поставок нашої продукції у РФ. Для твердих сирів Росія — основний ринок, на який постачали вітчизняну продукцію, і її експорт сягав 95%. Фактично закриття ринку призвело до скорочення виробництва та стрімкого пошуку нових і переорієнтації молокопереробних підприємств. Зараз на експорт йдуть переважно не сири, а вершкове масло.

Акції forever

Щоб зекономити, експерти радять не купувати продукти кілограмами, а обмежитись необхідною кількістю. Наприклад, якщо для салату потрібен один баклажан, то варто й купити лише один. Бажано перед тим, як іти в магазин, скласти список — тоді вдасться уникнути непотрібних покупок. Особливо це стосується любителів скуповуватись на ринках, де можна придбати щось дешевше, але «гратись» і важити по 200—300 грамів там ніхто не буде. Тому господиня придбає кілограм грибів, а потім удома вже перейматиметься, навіщо вона так багато купила, коли їй потрібно лише 300 грамів.

— Останнім часом багато говоримо про інтелектуальну складову страв. Наприклад, з тієї ж картоплі можна багато чого смачного приготувати, в Інтернеті є чимало цікавих рецептів, — радить координатор аналітичного центру «Аграрний союз України» Лариса Старикова. — Будемо відверті: чимало людей погано почувається після так званого «римського застілля» (тобто коли люди відверто переїдають). І це та нагода, коли ми можемо і це справді варто зробити — змінити підхід до святкування. Щодо червоної ікри, то її можна придбати в магазині зі знижкою, і тоді вона коштуватиме приблизно 40 гривень. Приміром, нещодавно я цікавилась у продавців, чи якісний цей делікатес, адже коштує він значно менше, ніж його аналоги. Консультант мене запевнила, що з якістю продукту немає жодних проблем, адже супермаркети заробляють не за допомогою високих цін, а завдяки збільшенню продажу. Біля мого дому є супермаркет, і в ньому в середу акція на м’ясо — знижка 15%, а в четвер — на 20% дешевше продають рибу. У такі дні я за вигідними цінами закуповую м’ясо та рибу на тиждень. До бюджету потрібно ставитись уважно — тоді вдасться вкластися у невелику суму.

Щоправда, з особистого досвіду можу не погодитися з експертом, адже мала нагоду купувати червону ікру зі знижкою. Якість продукту була сумнівною. Якщо в перший день після відкриття баночки делікатес ще можна було їсти, то на другий ікринки прилипали до зубів, і їх було вкрай важко «віддерти». Як кажуть у народі, дешева рибка — погана юшка. Тож краще дешевизною все-таки не спокушатися. А якщо немає грошей на делікатес, то обмежтеся простішими і доступнішими продуктами.

Натомість експерти радять звернути увагу на товари так званих Privat lable та власний імпорт. Вони зазвичай дешевші на 5—10% порівняно з аналогічною продукцією, представленою на ринку. А якщо його виготовили в Україні, то це ті самі товари, які виробляють на підприємствах, що реалізують власну продукцію в преміальному ціновому сегменті.

Сподіваємось, що, дослухаючись до порад наших експертів, вдасться заощадити на святковому столі і накрити його так, щоб ніхто з гостей навіть не запримітив, що господиня економила.

ЕКСПЕРТИЗА

Знижка — вирок для якості ікри?

Червону ікру багато хто купує чи не раз на рік — на новорічні свята. Тож, викладаючи за ікорку чималі гроші, хочеться, щоб вона справді була якісною та смачною. Проте серед споживачів почастішали скарги: мовляв, купуєш продукт, натомість, відкривши баночку, бачиш дивну суміш, і єдине, що її ріднить з делікатесом, це червоний колір. Адже за своїми смаковими якостями ця субстанція настільки ж далека від гордої назви «ікра», як Росія від демократії. На що потрібно звернути увагу обираючи у магазині цей делікатес, дослідив «Урядовий кур’єр».

Читайте етикетку!

Вибір «червоної» в магазинах великий, власне як і ціновий діапазон. Нині можна придбати стандартну баночку як за 40, так і за 150 або й більше гривень. Проте споживачі, які час від часу все-таки купують делікатес, стверджують: усе, що дешевше за 120 гривень, не варто брати. Смакові якості дешевого продукту залишають бажати кращого. Натомість продавці агітують за дешевизну.

Кому вірити — споживачам чи продавцям — питання з багатьма невідомими. Тож фахівці Центру експертиз «Тест» вирішили з’ясувати, яку ікру варто купувати, а яку ні. Для перевірки закупили зразки семи марок червоної ікри: «Гелиос нерка», «Шаланда», «Курильская гряда», «Южно-Сахалинський икорний дом», «Русский посол. Сахалинское золото», «Икорний стандарт».

Уже вкотре експерти нагадують, що перед тим, як купувати ікру, потрібно уважно прочитати етикетку. Важливо дивитись не стільки на назву, скільки на те, з якої саме риби взято ікру: нерки, горбуші, форелі й інших риб сімейства лососевих (продукт відрізнятиметься за кольором, розміром та смаком). Тож виробник зобов’язаний це вказувати на маркуванні.

Звісно, не забувайте ознайомитись, за якою категорією стандартів виготовляли делікатес. Якщо за держстандартом, то продукт зі свіжої сировини, що можливо лише безпосередньо на місці промислу. В Україні, як відомо «ікорна» риба не водиться, на відміну від нашого войовничого сусіда. Якщо на баночці ікри зазначено, що вона вироблена за ДСТУ, то це свідчить, що у її складі є два консерванти — сорбінова та бензойна кислоти. Оскільки уротропін в Росії заборонено додавати в ікру, а в Україні ця добавка дозволена.

Деякі вітчизняні виробники додають одразу ці три консерванти. Країну, з якої привезено сировину (Росія та США), наші виробники найчастіше не вказують, хоча споживачі й цікавляться цією інформацією. Ікру, розфасовану в Україні, переважно виготовляють із замороженої сировини. І лише деякі виробники використовують для виготовлення ікри за держстандартом свіжопосолену сировину, ввезену в Україну в спеціальних ємкостях — куботейнерах.

Кому стандарт, а кому умови

Повертаючись до учасників тестування, варто зауважити, що ікра «Курильськая гряда», «Русский посол», «Южно-сахалинский икорный дом», «Сахфишпродукт», «Икорный стандарт», виготовлені за ТУ. Натомість «Гелиос» та «Шаланда» від російського виробника, тож її виготовляли за державним стандартом.

В лабораторії червону ікру перевірили за двома напрямами — маса і консерванти. Щодо нетто, то відхилення в плюс допускається, але таке буває дуже рідко. Згідно зі стандартом для банок масою від 100 до 200 грамів дозволено не докладати 4,5%. Тому отримані цифри порівнювали із заявленими на маркуванні відхиленнями. Недоклали ікри в одному зразку — «Икорний стандарт»: замість 120 грамів у баночці було лише 113,3 грама. Дрібниця, але ж неприємно!

Перевірили експерти, скільки консервантів додали в делікатес виробники. Так, на виробництві ікри «Русский посол» примудрились додати всі три консерванти. Натомість в інших зразках виявили лише ті, які були зазначені на пакуванні, до того ж у допустимій кількості.

За результатами проведеного експертами оцінювання дві торгові марки отримали оцінки «відмінно» за п’ятибальною системою: «Шаланда» та «Гелиос». Загальна оцінка «добре»: «Курильськая гряда», «Сахфишродукт», «Южно-сахалинский икорний дом» через невеликі недоліки смакових якостей. Оцінки «задовільно» отримали: «Русский посол Сахалинское золото». Цю торгову марку «підвела» органолептика. А от «Икорний стандарт» отримав «погано» через те, що не доклав дорогої смакоти в баночку.