Завдяки легалізації бізнесу бюджет Волині зріс більш ніж на 10 %

У регіоні протягом дев'яти місяців цього року фіксується позитивна динаміка надходження податків. За цей час податковими органами забезпечено 1 090,5 млн грн платежів, що майже на 102 млн більше, ніж 2009 р. Приріст надходжень до бюджетів усіх рівнів проти минулого року збільшився на 10,3 %

До загального фонду державного бюджету зібрано 436,4 млн грн, що на 6 % більше, ніж протягом січня - вересня минулого року, - поінформував офіційний веб-сайт ДПА в області.

- Найперше, це пов'язано із пожвавленням економічної діяльності бізнесу і зростанням податкової культури, -вважає очільник волинських податківців Микола Гринюк. - Але далеко не останню роль у цьому відіграє те, що волинські митарі нині ведуть дедалі активнішу роботу з бізнесменами, що працюють "в тіні", або й взагалі уникають сплати податків.

Особливу увагу приділено реалізації підакцизних товарів, легалізації найманої праці, повноті сплати за користування надрами, за спеціальне використання лісових ресурсів місцевого значення, оподаткуванню частини прибутку державних підприємств тощо.

Показовими є зусилля волинських податківців, спрямовані на виведення у світлий сектор торгівлі алкогольними напоями. Проведений аналіз реалізації спиртного попередніх років засвідчив, що споживання "легальної" горілки на Волині в якийсь момент різко впало. Місцевий виробник почав втрачати ринки збуту, бюджет - акцизний збір. Зате тіньова економіка регулярно підживлювалася нелегальними грошима, а здоров'я громадян опинилося під загрозою. Волинські митарі зробили інвентаризацію та перевірили майже всі пункти продажу лікеро-горілчаної продукції. На деяких з них виявилася "ліва" продукція, причому - великі партії. Спільно з прокуратурою області був викритий підпільний горілчаний завод на території сусідньої області. Виробництво підпільного горілчаного товару тут забезпечували стаціонарна механізована лінія для розливу алкоголю та 29 "трудових нелегалів". А про масштаби "бізнесу" свідчили 14 тис. заповнених півлітрових пляшок, 79 тис. етикеток, понад 150 тис. порожніх пляшок різної місткості та більш як півмільйона корків із захисними кільцями.

- Звідси на Волинь й прямували чималі партії фальсифікату... Після викриття підпільної гуральні збільшилася реалізація продукції луцького виробника горілки з

25 тис. декалітрів на місяць до 40. Це дає до бюджету по 5 млн грн акцизного збору. Прогнозуємо, що до кінця року ця цифра зросте до 6 млн, - розповів голова ДПА у Волинській області Микола Гринюк. - Окрім того, збільшення реалізації дало змогу місцевому спиртогорілчаному комбінату більш як удвічі збільшити сплату ПДВ.

Чимало уваги волинські податківці приділяють і виявленню "податкових ям", ліквідації злочинних схем протиправного відшкодування ПДВ та переведенню підприємців із "сірого" сектора економіки в "білий", легальний. Два десятки "відпрацьованих" у рамках операції "Бюджет" волинських підприємства істотно збільшили рівень податкової віддачі з податку на прибуток. Сума задекларованих збитків, порівняно з першим кварталом цього року, зменшилася на 160 млн грн. До тих підприємств, які відмовлялися самостійно виправляти "огріхи" декларування прибутку, митарі прийшли з перевірками.

У нагоді тут стала автоматизована система відстеження руху коштів, що дає змогу оперативно знаходити "податкові ями" і вчасно їх нейтралізувати. Лише цього року в регіоні порушено вісім кримінальних справ на підставі зібраних матеріалів, які свідчать про спроби деяких підприємців залізти в державну кишеню. У липні волинські податківці вчасно запобігли спробі подати до Луцької ОДПІ декларацію з фіктивним податковим кредитом на 200 млн грн.

Скажімо, один з волинських нафтотрейдерів умисно не сплатив до бюджету 3,3 млн грн податків. Схема така: підприємець нібито купив у свого партнера по бізнесу пально-мастильні матеріали на 7,4 млн грн. І показав це у податковій звітності.

Однак документів, що підтвердили б фактичне отримання товару, контролери на волинському підприємстві не знайшли. Це і не дивно, адже угоди виявилися прикриттям безтоварної операції для незаконного отримання ПДВ. Тепер директор та головний бухгалтер ТзОВ мають нагоду наводити свої аргументи у процесі розслідування кримінальної справи.