Створюється унікальна 12-томна «Полтавіка. Полтавська Енциклопедія». Вже побачив світ її том «Релігія і церква», де 3726 статей, 1094 фотоілюстрації, схеми, карти, таблиці. Про нього широкий резонанс у ЗМІ та позитивні відгуки серед науковців. Полтавські дослідники та краєзнавці підготували до друку і наступний том енциклопедії — «Образотворче мистецтво».

Докладніше про цей оригінальний проект, і зокрема про новий том, розповіли кореспонденту «УК» головний редактор «Полтавіки», керівник Центру дослідження історії Полтавщини, заслужений учитель України Олександр БІЛОУСЬКО та його найперший помічник у цій справі, заступник директора Державного архіву Полтавської області, заслужений працівник культури України Тарас ПУСТОВІТ.  

 Що спонукало вас, панове, взятися за таку вельми складну і відповідальну справу?

О. Б.: Актуальність проекту «Полтавська Енциклопедія» насамперед зумовлена тим, що полтавський внесок у цивілізаційну скарбницю світу загалом і на етапі розбудови незалежної Української держави зокрема на батьківщині мало знаний. Попередні історико-краєзнавчі проекти — навчально-методичні комплекси «Історія рідного краю від найдавніших часів до початку XXІ століття» та «Історія Полтавщини від найдавніших часів до початку XXI століття» – реалізовувалися протягом 1998–2006 років. Тоді й стало очевидним, що огром зібраного й опрацьованого матеріалу потребує більшого масштабу — енциклопедичного видання. Ініціативу підтримала влада: на реалізацію проекту зорієнтували наш центр, залучивши кращі наукові сили.

 То в чому своєрідність «Полтавіки»?

О. Б.: Це універсальний довідник з найрізноманітніших галузей знання, найповніший збірник найважливіших надбань людності Полтавщини за всі роки її існування. І фактично перша спроба впорядкувати й інтегрувати знання про рідний край в український, європейський і світовий цивілізаційний контексти.

Передбачається підготувати й видати 12 тематичних томів: «Природа», «Населення», «Суспільство», «Історія», «Господарство», «Освіта і наука», «Мова і література», «Народна культура», «Професійна культура», «Охорона здоров’я», « Військова справа», «Релігія і церква». Всі томи готуються одночасно, а видаватимуться залежно від фінансування.

«Полтавська Енциклопедія» — великий колективний доробок багатьох людей, попередників і сучасників. Авторами статей для тому «Релігія і церква» стали майже 100 осіб. Їхня кількість збільшуватиметься від видання до видання, оскільки нова проблематика вимагатиме нових фахівців.

Т. П.: Опрацьований і систематизований матеріал вирішили частково презентувати громадськості. У 2010 році за ініціативи Олександра Білоуська започаткували бібліотеку «Полтавіки. Полтавської Енциклопедії». Вже побачили світ три випуски із серії довідників «Герої землі Полтавської»: Герої Радянського Союзу, Герої Соціалістичної Праці, Герої України. Готується до друку нова серія бібліотеки «Полтавіки» — «Державники Полтавщини».

Вже побачили світ три випуски серії довідників «Герої землі Полтавської»: Герої Радянського Союзу, Герої Соціалістичної Праці та Герої України. Фото автора


 А що гальмує роботу над енциклопедією?

О. Б.: Тривалий час відомості з тих чи тих галузей полтавознавства або зовсім не з’являлися, або тенденційно спотворювалися. Щоб використати всі матеріали, розпорошені в архівосховищах різних міст (а це сотні тисяч одиниць), потрібні не один десяток років і зусилля не одного інституту. Те саме щодо вивчення друкованих джерел та інтернет-ресурсів.

Т. П.: Упродовж десятків років найцінніші джерела вивозилися в потужні наукові центри (передовсім до Росії), а «ідеологічно шкідливі» видання просто нищилися. Друкованих видань та архівних джерел до 1941 року в області надзвичайно мало. Тож якщо немає змоги поїхати в інші міста в пошуках нових джерел, прагнемо принаймні максимально систематизувати вже відоме.

 Як сприяє «Полтавіці» місцева влада?

О. Б.: На Полтавщині діє обласна програма розвитку краєзнавства. Скоординовано діяльність усіх організацій, установ, закладів, окремих осіб, залучених до неї. На засіданні постійної комісії обласної ради з питань регламенту, депутатської діяльності та інформаційної сфери торік розглядалося питання «Про основні напрямки діяльності НРП-Центру дослідження історії Полтавщини». У науково-редакційній раді «Полтавіки. Полтавської Енциклопедії» — і найвищі посадовці області. «Полтавіку» включено до Програми розвитку інформаційної сфери, книговидання та книгорозповсюдження в Полтавській області на 2012—2015 роки.

 Коли «Полтавіка» стане надбанням громадськості?

О. Б.: Проект планується завершити до 2020 року. Робота, як уже зазначалося, ведеться одночасно над усіма томами. При цьому щороку визначається том-лідер, навколо якого концентруються зусилля. У нинішньому році це книга перша тому 9-го : «Образотворче і декоративне мистецтво». Відповідно підбирається штат співробітників, формується редакційна колегія, планується науково-дослідна , науково-організаційна й науково-допоміжна робота.

Олександр ДАНИЛЕЦЬ, 
«Урядовий кур’єр»

ДОСЬЄ  «УК»

Олександр БІЛОУСЬКО.  Народився 1951 року в селищі Нова Галещина на Полтавщині. Закінчив Полтавський педінститут ім. В. Г. Короленка, за фахом — історик. Учителював у школах на Херсонщині та Полтавщині. Був головним редактором видавництва «Оріяна». З 2011 року — директор науково-редакційного підрозділу — Центру дослідження історії Полтавщини Полтавської облради.

Тарас ПУСТОВІТ. Народився 1959 року  в Кременчуці на Полтавщині.  Закінчив Полтавське  музичне училище  ім. М. В. Лисенка та Полтавський педінститут ім. В. Г. Короленка.  З 1987 року працює  у Державному архіві  Полтавської області,  нині — заступник  директора.