Прокурор Запорізької області
Олександр КИРИЛЮК 

Прокурор Запорізької області Олександр Кирилюк у відвертій розмові  із власним кореспондентом «Урядового кур’єра» зізнався, що любить свою роботу, бо відомство, яке він очолює в регіоні, своєю діяльністю приносить простим  людям користь. Ідеться  про  оперативний захист прав та інтересів держави і громадян. У конкретних випадках  прокуратура оперативніше допомагає у відновленні порушених прав, ніж триваліша судова процедура.

 Олександре Володимировичу, як оцінюєте загальну ситуацію в Запорізькому регіоні? Чи має  область специфіку?

— Певна специфіка є. Тут слід зробити  екскурс в історію. Не секрет, що на будівництвах промислових велетнів у Запоріжжі в радянські часи застосовували робочу силу з числа людей, які  на той час відбували покарання. Чимала частина з них, відпрацювавши термін свого покарання, осідала тут, асимілювалася з місцевим населенням.  Тож така специфіка історично склалася.

Сучасна криміногенна ситуація загалом стабільна. Хоча в абсолютних числах у Запорізькій  області  злочинів скоюють більше, ніж, скажімо, в Івано-Франківській. Але на те є об’єктивні причини:  значно більша чисельність населення, територія. Люди ж скрізь однакові. Водночас статистика за тяжкими злочинами у нас краща. Скажімо, вбивств із застосуванням вогнепальної зброї цього року в нас не було. І це результат зокрема  профілактичної роботи, яку веде в регіоні прокуратура.

Ми почали з того, що два роки тому проаналізували ситуацію щодо застосування зброї — вогнепальної, травматичної. Спробували з’ясувати, чому в міліцейських зведеннях регулярно проходила інформація про застосування зброї, хто  саме її застосовує. За законом тільки певні категорії громадян можуть отримати дозвіл на  її носіння: працівники правоохоронних органів, судді, народні депутати, журналісти, представники громадських формувань, що здійснюють охорону правопорядку — так звані добровільні помічники правоохоронних органів. Звернули увагу насамперед на те, яку діяльність ведуть ці добровільні помічники, наскільки вона відповідає задекларованій. І з’ясували, що не завжди задекларована і реальна збігаються. Більш того, часто саме окремі представники таких громадських формувань і порушують правопорядок, причому із застосуванням зброї. Крім того, кількість таких формувань у Запорізькій області явно перевищувала реальну в них потребу. До того ж виявилося, що багато з них жодного разу навіть на патрулювання не виходили.  Часто вони незаконно застосовували зброю. Коли ми з’ясували це, то в судах скасували державну реєстрацію багатьом з них, відповідно вилучили  і всю зброю. Так закрили цю лазівку для отримання  дозволу на зброю. Крім того,  в області триває робота з вилучення незаконної зброї у населення загалом.

 У місцевій пресі є інформація  про  гучні  антикорупційні справи. Запорізька прокуратура оголосила тотальну війну корупціонерам?

— Що стосується боротьби з корупцією, за законом,  прокуратура — це орган, який координує роботу інших правоохоронних органів у боротьбі зі злочинністю загалом і з корупцією зокрема. Запорізька прокуратура у своїй роботі відійшла  від кількісних показників. Ми не прагнемо, так би мовити, вражати цифрами кількості зареєстрованих кримінальних проваджень, протоколів про вчинення корупційних діянь. Наріжним каменем поставлено дотримання законності у цій сфері. Ми не зациклюємося на фактах дрібних порушень. Таких, як, скажімо, несвоєчасне подання податкової декларації про доходи. Хоч за законом такі випадки також можуть бути зараховані до корупційних правопорушень.

Генеральна прокуратура орієнтує нас займатися серйозними правопорушеннями. І ми концентруємо свою увагу саме на них.

Цього року нам вдалося завершити розслідування і направити матеріали до суду в справі начальника держфінінспекції області, міського голови  великого міста, якого за результатами проведеного слідства звинувачують  у  злочинній діяльності з ознаками організованої злочинної групи, що діяла протягом щонайменше двох років і сума збитків перевищує 1,5 мільйона гривень.

Намагаємося шукати корупціонерів, які займають найвищі посади. Як кажуть, риба гниє з голови. Тому не боїмося заходити у високі кабінети. Усі ці гучні справи, про які було багато інформації у пресі, зараз слухають у судах. І те, що за ними було проведено слідство, що вони піддані гласності, вже дає певний профілактичний ефект.

Ще приклад — протокол про корупцію щодо начальника держінспекції з захисту прав споживачів. Ми концентруємо увагу на перших керівниках контролюючих органів. Даємо оцінку діяльності керівництва, а потім уже з’ясовуємо, чим займаються підлеглі, які, як правило, виконують його вказівки.

Є й інші випадки. Так, усі в Запоріжжі  знають прізвище Дрозденко. З ним пов’язана організована злочинна група  із 7 осіб — рейдери. За допомогою  рішень третейських судів захопили майно кількох підприємств області. Збиток — більш як 36 мільйонів гривень. Та ще й замах на заволодіння  майном ще на десятки мільйонів. 

Крім того, проводимо відповідну  роботу і з нагляду за правоохоронними органами. Так, у результаті розслідування, проведеного прокуратурою,  п’ятеро колишніх співробітників карного розшуку Енергодарського міськвідділу міліції відправлені під суд за катування, шахрайство, отримання  хабарів, а також здирництво. Крім цього, вони вимагали та отримували гроші за приховування злочинів, зміну запобіжних заходів та заходів відповідальності. Зокрема, отримали хабар 16 ??тисяч гривень за непритягнення особи до кримінальної відповідальності та винесення постанови про відмову в порушенні кримінальної справи.

 У своїй діяльності відчуваєте підтримку населення? Яку оцінку дають вам люди? Як отримуєте зворотний зв’язок?

— Я вдячний журналістам, які доносять інформацію про результати діяльності органів прокуратури до людей й навпаки. Ми відстежуємо ситуацію. Скажімо, притягнули до відповідальності міського голову — цікавимося, що громада про це говорить, які публікації у пресі, які відгуки та коментарі з’являються на сайтах із цього приводу. У ході своїх виїзних прийомів спілкуємося із представниками органів місцевого самоврядування, керівниками підприємств,  громадянами — все це джерела додаткової інформації для моніторингу ситуації.

Прагнемо отримувати зворотний зв’язок з різних джерел. Але живого спілкування ніщо не замінить. І зустрічі працівників прокуратури з людьми у трудових колективах треба практикувати. Як прокурор області проводжу такі виїзні прийоми в районах і містах нашого регіону. Будь-який громадянин має право потрапити на такий прийом і поставити своє питання.

 Які проблеми люди  здебільшого порушують на зустрічах із представниками прокуратури?

— Як правило, такі звернення стосуються соціально-економічних, побутових питань. Доводилося втручатися в ситуацію, коли інваліда не брали на навчання до ВНЗ, коли дитину-сироту позбавляли житла. Прокуратура ставала на захист їхніх законних інтересів.

Працівники прокуратури долучаються до роботи тоді, якщо відповідні органи не задовольнили звернення громадянина. Одним із прикладів може слугувати ситуація із забезпеченням людям доступу до моря, яка особливої гостроти набуває в курортний сезон. Ідеться про те, що приватні особи, отримавши від органів місцевого самоврядування дозвіл на земельні ділянки в прибережній зоні, встановлюють тут огорожі, які перешкоджають охочим потрапити на пляжі. Обурені громадяни починають скаржитися в органи місцевої влади. І на цьому рівні проблеми можна розв’язати. Але найчастіше буває так, що відповідні органи ігнорують такі сигнали. Тоді прокуратура втручається в ситуацію.

Цього року Генеральна прокуратура спрацювала на випередження, прагнучи, щоб курортний сезон розпочався і пройшов без подібних інцидентів. Ми не чекали надходження скарг у червні, а активізували свою профілактичну роботу вже наприкінці квітня, щоб до початку курортного сезону повністю зняти всі питання. І нині більшість із них в Запорізькій області знято з порядку денного.

Органи прокуратури перевірили понад 1600 об’єктів у рекреаційних зонах на Азовському узбережжі на площі понад 200 га. За результатами перевірок направили до органів місцевого самоврядування понад 40 подань, у ході реагування на які демонтовано 17 споруд, що перешкоджають доступу, — парканів, шлагбаумів, інших видів обмеження вільного пересування громадян. Із конкретних прикладів: прокуратура Приазовського району пред’явила 11 документів прокурорського реагування про повернення в державну власність землі на узбережжі Азовського моря загальною площею понад 6 гектарів. Зокрема, до суду пред’явлено позови про визнання недійсними чотирьох розпоряджень місцевої райдержадміністрації про передачу у власність громадянам земель прибережної захисної смуги. Крім  цього, перевірки прокуратури виявили факти перешкоджання вільному доступу на пляжі. Загальна площа таких «закритих» площ становила більш ніж 2 гектари землі. Керівникам відповідних оздоровчих установ були внесені подання про звільнення узбережжя від парканів та огорож. Тривають необхідні демонтажні роботи.

Бердянська міжрайонна прокуратура з нагляду за дотриманням законів у природоохоронній сфері внесла подання  Бердянському міському голові з вимогою відновити вільний доступ до морського узбережжя в районі вулиці Дежньова. Перевірка, яку провели наші співробітники, встановила, що прохід на пляж перекритий металевим і цегляним парканом. А це пряме порушення прав гостей і жителів міста. Крім того, зведення огорож до урізу води суперечить вимогам земельного та водного законодавства України.  Міська влада розглянула і задовольнила вимоги прокуратури. Тепер відпочивальники можуть потрапити на пляж без будь-яких перешкод.

 Яким напрямам профілактичної роботи органи прокуратури Запорізької області приділяють особливу увагу?

— Передусім  контролюємо ситуацію у  сфері використання бюджетних коштів. Не чекаємо, коли щось трапиться, а оцінюємо свою роботу з точки зору, наскільки ми ефективно спрацювали, щоб запобігти їх розтраті або нецільовому використанні. Регулярно відстежуємо ситуацію і коли бачимо, що незаконно можуть витрачати ці кошти — тендер проведено неправильно, з порушенням відповідних процедур, або в полі зору опинилося підприємство, яке виграло один з тендерів на мільйонні суми фактично за допомогою фіктивних документів, штат підприємства — троє людей: директор, бухгалтер і водій директорського автомобіля, — припиняємо це на стадії підготовки до злочину. І цього року ми вже встигли запобігти незаконному витрачанню бюджетних коштів на десятки мільйонів гривень, зокрема під час організації ремонтних робіт у бюджетних установах — школах, дитячих садках, лікарнях, проведення закупівель дитячого харчування.

Наталя ЗВОРИГІНА,
«Урядовий кур’єр»

ДОСЬЄ «УК»

Олександр КИРИЛЮК. Народився 1975 року в місті Сміла Черкаської області. Після закінчення Національної юридичної академії імені Ярослава Мудрого в м. Харкові працював в органах прокуратури Донецької області. З 2007-го по 2009 рік — прокурор м. Горлівки, з 2009-го по 2010-й — заступник прокурора Донецької області. З 2010-го по 2011 рік — перший заступник прокурора Харківської області. Наказом Генерального прокурора України від 9 грудня 2011 року призначений прокурором Запорізької області. Нагороджений нагрудним знаком «Подяка за сумлінну службу в органах прокуратури» II ступеня. Державний радник юстиції 3-го класу.