Чергове засідання Національної ради реформ було цілковито присвячено актуальним нині питанням енергоефективності. Кардинальне зменшення залежності від російського газу, розширення його постачання з Європи, приведення тарифів до ринкового рівня — все це складові реформи, мета якої полягає у відчутному зменшенні рахунків домогосподарств. Відбутися це має саме завдяки енергоощадності та ефективному використанню енергоносіїв.    

Першим кроком у цьому напрямі Президент Петро Порошенко вважає істотне скорочення газового імпорту, який уже значно поступається обсягам реверсних постачань. Скажімо, торік частка російського газу була в 1,7 раза меншою за європейську. На думку глави держави, проведення цієї реформи впродовж п’яти років щороку зменшуватиме імпорт природного газу на 1—1,5 мільярда кубометрів, скорочуватиме субсидіарні витрати держави на 3—5 мільярдів гривень. Крім того, йдеться про створення близько 50 тисяч нових робочих місць і майже п’ять мільярдів гривень щорічних податкових надходжень.

До завдань держави він відніс створення ефективної інфраструктури  енергопостачання, впровадження сучасних енергоощадних технологій, зменшення частки енергоємних виробництв у структурі економіки та запровадження стимулів для вживання заходів енергоефективності. «Один із ефективних інструментів зміцнення енергетичної безпеки — підвищення енергетичної ефективності національної економіки», — цитує слова Петра Порошенка прес-служба Президента.

Досягти цього можна лише у разі належного фінансування, відповідно, пріоритетним має бути створення Державного фонду енергоефективності та запровадження комплексної державної програми енергомодернізації житлових і громадських будівель.

Приміром, 2013 року 92% імпортного газу Україна отримувала із Росії, 2014-го — вже 74%. Торік було 37% зі стійкою тенденцією до скорочення. А цьогоріч відсоток становить нуль, наголосив Президент. Склалася така ситуація, що не Україна ходить з простягнутою рукою, випрошуючи в держави-агресора продати газ. А саме колишній монополіст нашого ринку стукає в двері, пропонуючи придбати в нього бодай скількись газу за ринковою ціною.   Активно триває і процес викорінення корупції, повернення контролю над державними підприємствами та боротьба з монополіями. Так, ключові підприємства енергетичної галузі — «Енергоатом», «Нафтогаз України», «Укренерго», «Укргідроенерго», «Центренерго» — сумарно збільшили прибутки на 10 мільярдів гривень.

Диверсифікація маршрутів енергопостачання, поява конкурентних джерел разом із зниженням світових цін на нафту та газ спонукали до зниження ціни на блакитне паливо зі 337 доларів у I кварталі 2015 року до 227 доларів у IV, і цього року йдеться про ціну 160—180 доларів за тисячу кубометрів, констатував Президент.

Кожна калорія нині на вагу золота. Фото Володимира ЗAЇКИ

Інвестиції в дерегуляцію

З урахуванням означених тенденцій сектор енергоефективності в Україні — перспективний і привабливий для інвестування, що стимулюватиме видобуток газу, запровадження альтернативних джерел енергії та забезпечення енергетичної незалежності країни. Таку думку висловив на засіданні Нацради Прем’єр-міністр Володимир Гройсман.

Винесені на розгляд питання — дуже важливі. Адже брак енергоощадності, постачання газу із Російської Федерації упродовж багатьох років поставили Україну та її державність у залежність, зменшили конкурентоспроможність та спричинили багато викликів у всіх галузях. За роки незалежності умисно знищували й власний видобуток газу, підкреслив Прем’єр-міністр.

На щастя, ситуацію вдалося істотно виправити. І нині уряд напрацював ініціативи задля зменшення споживання газу, збільшення видобутку, побудови ефективної системи соціального захисту для мінімізації збитків після запровадження ринкової ціни на газ. Також потрібно провести дерегуляцію та досягти ефективності у цій сфері, що сприятиме її інвестиційній привабливості, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Володимир Гройсман наголосив на особливій ролі органів місцевого самоврядування в досягненні енергоефективності. Після зростання надходжень до місцевих бюджетів завдяки проведеній фінансовій децентралізації з’явилася можливість досить ефективно рухатися до того, щоб допомагати утеплювати будинки і менше споживати ресурсів. Для цього слід перевірити потужності й комунікації, які нерідко більшою мірою опалюють довкілля, ніж помешкання громадян.

Ринкова інновація

Ключовим питанням стало створення Фонду енергоефективності, старт якому й дали на засіданні Нацради реформ. Визначено його модель, структуру, механізми функціонування. Як підкреслив віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко, фонд стане ключовим інструментом реформи енергоефективності в житловому секторі.

Це нова ефективна, прозора та безкорупційна установа, що створюється на засадах партнерства держави та міжнародних фінансових організацій і донорів. Його місія — захищати громадян, поліпшувати їхні житлові умови, зменшувати споживання газу і рахунки домогосподарств, прямуючи до енергетичної незалежності України. Фонд залучатиме інвестиції у фінансування енергоефективних проектів. Ними стануть дешеві, довгі кредити, донорські й державні фінанси, зекономлені громадянами житлові субсидії. Крім того, фонд пропонуватиме доступні типові проекти енергоефективності для багатоповерхівок, рекомендації для індивідуальних будинків.

Створення такого фонду — крок до європейських стандартів виробництва, постачання та споживання енергії. «Дієву модель фонду ми напрацювали спільно з партнерами із ЄС та уряду Німеччини. Його інноваційність уже опрацьовано у країнах-сусідах України: Польщі, Литві, Чехії», — цитує прес-служба Мінрегіону слова Геннадія Зубка. 

«Запуск фонду — це державна стратегія захисту та підтримки наших громадян у політиці енергоефективності й крок до енергонезалежності нашої країни. Плануємо запустити фонд у січні 2017-го. Це амбітні плани, адже до цього часу потрібно ухвалити відповідне законодавство та передбачити бюджетні видатки. На черзі — ухвалення урядової постанови щодо створення фонду, Закону «Про Фонд енергоефективності» та інших нормативних актів», — пояснив урядовець.

Учора перед засіданням Кабінету Міністрів Геннадій Зубко презентував Концепцію Фонду енергоефективності представникам ЗМІ та громадянському суспільству.