Син проживає з матір’ю у двокімнатній квартирі. Мати є власником. Квартира приватизована на двох. Мати хоче свою частку подарувати синові, але щоб вона до смерті залишилася власницею. Як заповіт оформляти не бажає, тому що можуть виникнути суперечки з іншими спадкоємцями. В які терміни після оформлення договору у нотаріуса потрібно зареєструвати його дарування? Чи можна договір реєструвати після смерті матері? Це — щоб не переоформляти всі комунальні послуги на сина.

О. СТОРОЖУК, Волинська обл.

Консультує
Тетяна ЯСІНСЬКА, адвокат

З січня минулого року скасовано реєстрацію договорів, а натомість запроваджено держреєстрацію речових прав (права власності, користування, володіння та інших названих прав) на нерухоме майно.

Правове значення державної реєстрації прав полягає в тому, що відповідне право вважається таким, що виникло лише з моменту його держреєстрації. Відповідно до ст. 719 Цивільного кодексу України, договір дарування нерухомої речі укладається у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню.

Відповідно до положень Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» нотаріус, який вчинив нотаріальну дію з нерухомим майном, проводить державну реєстрацію речового права, що виникло у результаті вчинення такої дії.

Отже, відсутність реєстрації речового права (в даному випадку права власності на квартиру) означає, що таке право не виникло, а отже, квартира до моменту реєстрації належатиме матері.

Розпорядження про передачу майна після смерті особи оформлюється заповітом. Майно за договором дарування може бути передане лише за життя матері (дарувальника) та сина (обдаровуваного). Адже майнові відносини, що виникають на підставі договору дарування, мають особистий характер, а тому смерть будь-якого учасника договору дарування припиняє зобов’язання передати певне майно у дарунок.

Шановні читачі «Урядового кур’єра»! Якщо ви хочете поставити запитання консультантам сторінки «Запитайте у юриста», можете надіслати його за адресою: 01008, м. Київ, вул. Садова,1, редакція газети «Урядовий кур’єр» або на електронну скриньку az@ukcc.com.ua